Principiul micului pinguin-Denis Doucet


De la bun inceput vreau sa va fie clar ca micul pinguin nu e cine credeti voi 🙂 Micul pinguin e un fraier care crede ca daca va munci mai mult, daca va fi mai inalt sau mai gras, sau mai devreme acasa, sau daca va minca mult broccoli , sau daca va invata o limba straina sau va merge regulat la sala, sau va bea mult ceai verde si va consuma multe vitamine, minerale si oligoelemte din tub, sau daca va avea un copil sau o nevasta, sau o masina, si o amanta sau daca…sau daca…atunci viata lui va ajunge in acel punct in care el /ea /Micul Pinguin isi doreste. Intrebarea este daca Micul Pinguin chiar vrea sa ajunga acolo sau altcineva ii baga in cap idei pe care el nu face decat sa le inregistreze si sa incerce cu disperare sa le puna in practica. Sa se adapteze la mode, modeluri, trenduri, curente, etc sa faca fata. Sa sa tina bine. sa demonstreze cu orice pret ca e un pinguin de succes.

Denis Doucet este psiholog si-n “Principiul Micului Pinguin” atinge modernul subiect al fenomenului de burnout. Burnout (burn-out), este un sindrom de epuizare profesionala, o reactie a organismului la un stres prelungit  la locul de munca si netratat duce la depresie. Fenomenul a aparut  ca urmare a expansiunii societatii noastre consumeriste in care toata lumea uita ce are si doreste mai mult.  Facem imprumuturi la banca pentru ca ne dorim casa pe pamant cu piscina, apoi muncim ca robii sa platim ratele, nu mai avem timp de prieteni, suntem prea epuizati la sfarsit de saptamna ca sa ne mai vedem cu cineva…induram din ce in ce mai mult, ne temem pentru locul de munca, in acelasi timp l-am schimba fiindca nu ne mai place deloc, dar avem ratele, asa ca ne impunem sa mergem mai departe, mai cumparam si o masina ca sa ne motivam, dar tot nu mai avem chef de munca, duminica seara ne apuca jalea, luni dimineata ne doare capul, o taraim asa pina miercuri, fiindca prindem sperante…asta e burn-out. Fara sa ne dem seama ca acest “mai mult” maninca din corpul nostru,  ne  digera celulele una cate una. Si-n special cele nervoase. Micul pinguin, Little Boy cum il numeste Doucet, s-a lasat pacalit de Big Mouth si si-a parasit banchiza. Adica a plecat dintr-un mediu in care ii era bine si nu-i lipsea nimic intr-un mediu ostil, dar in care spera sa gasesaca acele lucruri care conform lui Big Mouth, ii lipseau. Cum ar fi masina, broccoli, asitenta medicala avansata, lectii de fitness, ultimul model de mobil, atv..  etc vezi lista de mai sus.

Sa pleci de pe banchiza inseamna sa te tradezi pe tine cel care esti in numele celui care-ti spune cineva ca poti fi. Poate ca ai mai degraba vocatia de tata decat cea de presedinte de corporatie, sau de poet decat de director it. Intre cele patru verbe-“a fi”, “a avea”, “a face”, “a parea”, trebuie sa tii cont ca verbul primordial, este “a fi”. Nimic nu il poate completa sau depasi. Credem ca daca facem mai multe, avem mai multe, parem mai mult. Dar in niciun caz nu putem fi mai mult.

O carte desteapta, scrisa de un psiholog cu mult umor, se citeste usor si te poate ajuta, daca faci parte din categoria oamenilor care sunt doar in vizita in viata lor si care-si pupa copii de Craciun si de aniversari. Si ma opresc aici  ca sa nu ma transform si eu intr-un Big Mouth.

www.edituralider.ro

3 Comments (+add yours?)

  1. Zorin Diaconescu
    Aug 05, 2010 @ 08:56:38

    Burn-out e o consecinţă a incapacităţii de distanţare. Distanţa (ironică) faţă de sine este, de obicei, salvatoare, inclusiv pentru pinguinii mici.

    Reply

  2. testoasadeserviciu
    Aug 05, 2010 @ 10:28:34

    Zorin, din pacate nu e numai atat. Sigur ca sa ai umor, sa nu te iei foarte tare in serios te pune oarecum in garda, dar fenomenul de burnout e inceputul unei boli. De multe ori oamenii s-ar opri dar nu stiu cum, ar schimba, ar renunta la un servici greu si obositor dar in loc de atsa isi gasesc argumente contra. Ca nu s-au straduit destul, ca n-au dat tot ce pot etc…Distantarea e buna cu contidia sa nu te distantezi total de ce simt ceilalti si sa ajungi sa privesti lumea doar cu mintea…fiindca atunci inseamna ca devi steril emotional…

    Reply

  3. Iulian
    Aug 05, 2010 @ 12:46:24

    Da. Am fost aproape de fenomen dar m-am “ars”. Si apoi am avut o perioada in care m-am “distantat”. In niciuna dintre cele doua situatii nu a fost bine. In consecinta recomand cu caldura cumpatarea si cam atat. Orice este mediu, la mijloc, mediocru chiar uneori, este de foarte multe ori mai sanatos decat orice altceva.

    Reply

Leave a comment