Taximetristul propovăduitor


Ieri am avut parte de un șofer de taxi, predicator, nu știu exact la ce sectă era, că nu a dezvăluit asta, mi a spus că ei respectă poruncile Domnului și atunci nu pot fi o sectă. Și că s-a botezat, acum de curând, și iarăși, dacă te botezi, nu poți fi o sectă. Nu am comentat. Am tăcut, probabil tăcerea mea a fost luată drept o aprobare deși i-am cerut să mă ducă la o biserică otrodoxă, probabil tocmai asta i a determinat propovăduirea, voia să mă salveze.

Omul avea mașina curată, cămașa curată și călcată, un aer de șofer de Londra dar cu un accent neaoș moldovenesc, foarte plăcut m-a impresionat inițial. Dar pe măsură ce monologul lui înainta simțeam cum se transformă toată aceea aparență de curățenie și civilizație în ceva…brr.

Tăcerea mea, după cum spuneam, i-a dat apă la moară, și a scos, nu știu de unde, pe pe bancheta de alături, sau din torpedo ceea ce am crezut eu că e ghidul Yellow Pages, așa arăta, de fapt era o Biblie ultra folosită. Jerpelită e puțin spus. Desigur primul gînd a fost , ”să-mi fie rușine că eu abia de citesc un capitol pe zi din a noastră”, dar apoi mi-am dat seama că oricât ai citi o carte, oricât de des și te intens, ea nu ajunge așa, dacă o iubești.

Aveam eu, copil fiind niste cărți, pe care le răsfoiam zilnic, îmi plăceau ilustrațiile, și întorceam paginile cu mâna plină de ciocolată sau dulceață, depinde pe unde scăpam, și totuși cartea aceea nu arăta ca Biblia taximetristului predicator. Era o carte în limba franceză, adusă de ai mei din Egipt, cu niște desene ușor caricaturale, ale cărei personaje erau animale umanizate. Am uitat titlul. Pentru copii nu e important niciodată titlul, doar pentru adulți, așa cred…Cert e că eu iubeam cartea aia cu hipopotami, și vulpi, si urși, și pisici, toate cu buline roșii în obraji și poșete și mărgele…în fine, carea mea arăta mai bine și cînd am dat-o mai departe, decît Biblia taximetristului. Felul în care acea carte era folosită, era cel de argument împotriva oamenilor ca mine, ea a ajuns așa , mi-am dat seama, din citare , nu din citire pentru soferul meu Biblia era un cod de legi și de blesteme, pe care noi ăștialalți nu-l înțelegeam, și el trebuia să-l aibă la îndemâna, pac Maleahi, pac Daniel…citatul, numărul, paragraful, ”rest my case, o să arzi în iad”. Aici eu fiind de acord cu el, momentan asta îmi sunt șansele, dar ca noi toți, sper la mila lui Iisus, înduplecat de Maica Sa.

Tot drumul a arătat un dispreț regal față de noi, cei care ne-am rezumat la botezul din copilărie, era și el desigur botezat ortodox,  cu vreo 65 de ani în urmă, după cum mi-a spus cu de la sine putere. dar acel botez s a șters, după cum i s-a spus. Mi-am dat seama din discuții că omul spera, și i se alimentase această speranță, că acum, în pragul bătrâneții se va putea spăla de toate, și că botezul și Biblia jerpelită vor face toată treaba, spre deosebire de… Era ca un tratament cu bicarbonat împotriva cancerului. dacă nu ar fi fost păcălit, poate cine știe, se deștepta și mai putea face ceva, așa…

Povestea abia acum începe. După călătoria cu el m-am simțit obosită. Obosită într-un fel greu de descris, îmi venea să mă întind pe caldarîm și să mă culc. Și toată ziua, totul a mers prost, a rămas acel duh din taxi, când una spunem, bașca ne întelegem și când toate parcă sunt făcute de-a dosul, așa. Abia spere seară am scăpat de norul negru. Nu am niciun dubiu că acolo a fost nu ceva necurat ci chiar unul din ostașii lui. Nu mă refer la amărâtul care ținea volanul, desigur.

Mă întreb acum dacă o reuși să facă prozeliți în timpul unei curse. Având în vedere că promite o prăjitură cu frișcă pe care o mănâci aici și-ți rămâne și pe lumea cealaltă, s-ar putea. Ortodoxia noastră nu te invită decît la nevoință, smerenie, căință, rugăciune…e mai greu s-o vinzi cu aparatul de taxat pornit. Îmi pare rău că nu i-am reținut numele sau numărul, fiindcă sigur nu mai vreau să merg cu el.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: