România. Fără purici, păduchi și căpușe


Acum vor să ne ia corpul. Dreptul asupra lui, vor să decidă ei, ce e bine și ce nu e bine pentru noi.

Și dacă legea vaccinării trece, va fi doar începutul unei noi epoci în care statul va decide ce să mîncăm, cum să ne îmbrăcăm, ce organe să donăm, cum și cînd să facem copii. Practic ne vor corpul fiindcă restul l-au cam luat. Să o luăm pe puncte.

Limba romînă au făcut-o praf, prin mijloace variate și viclene.

Prin politicieni gen Băsescu, care și-au permis să fie populari hăhăindu-se la televizor și vorbind cu bă!, și mă! și fă! Acest gen de limbaj, suburban nu a fost posibil pînă la el. Comuniștii aveau limbaj de lemn, cei interbelici erau eleganți, discursurile erau gîndite și imaginea controlată cu mult înainte de apariția ideii de brand. Și iată-l pe conducătorul de vas, cu șuvița îm vînt, cu căciuliță, cu agresarea celor care-i pun întrebări, și cîte și mai cîte. El a fost o barieră ridicată și vulgaritatea a năvălit.

Prima care a fost atacată a fost limba. Ziarele, televiziunile, au înțeles că ăsta e mersul, era să zic trendul, dar m-am oprit, fiindcă englezirea limbii romîne fără discernămînt e un alt cui în sicriu. Dar la asta ajung imediat. Revin la treaba cu ridicarea barierei din calea vulgarului. Dacă președintele își permite să fie grobian, dacă lumea îl placea așa grobian, atunci înseamnă că grobianismul trebuie cultivat. Și la televiziuni au apărut lăutarii, și maneliștii, pe scaunul pe care ieri a stat Dinică azi stă Florin Salam. E ceva ce eu am trăit. Stăteam în carul de emisie și am avut un deja-vu, doar că în locul lui Dinică era Salam. Ziarelela rîndul lor au înțeles că nu mai e cazul să arunce banii pe oameni stilați, educați, cu carte.

Orice fătucă absolventă de facultate prin sms e numai bună.

Stilul, eleganța cuvîntului, nu mai contează. Poate doar la Pleșu, dar asta e, el e din altă generație, n-are decît să scrie cu floricele, noi scriem frust, brutal, dierct, așa cum e și citiorul. Nimeni nu mai caută sinonime care să sune mai bine, nimeni nu mai verifică muzicalitatea frazei, logica ei, de virgule nici nu se pune problema, și încetul cu încetul, ajungem să considerăm că și acordul e ceva subsidiar, că dacă e, bine, dacă nu, asta e! Peste acestea turnăm, cum am spus mai sus barbarisme, cît mai mult și cît mai des. Inclusiv la reclame. Să fie toate cool, trendy, glossy.

La distrugerea limbii romîne contribuie desigur și editorii de carte, scuzați-mă că zic asta, dar așa e.

Ei nu riscă să publice romîni, necunoscuți, ei merg pe titluri gata încercate afară, cu marketingul la purtător. Se plătesc deci bani buni pe drepturile de autori ale unui străin dar traducătorilor romîni li se dau banii la sfîntul așteaptă, sunt prost plătiți, și desigur, calitatea traducerilor scade, pînă într-atît încăt am avut momente cînd am citit de cinci ori o pagină doar ca să încerc să îmi dau seama cum ar suna în engleză ca apoi să îmi recompun sensul în romînă.

La cărțile de copii, jalea e și mai mare. Treaba funcționează cam așa.Cu editări mondiale.  Un titlu celebru, să spunem Albă ca Zăpada, este editat în China concomitent în 30 de limbi, cu aceeșai grafică, și apoi distribuit cu vaporul în toată lumea. Fiind editate milioane de exemplare, doar cu limba diferită, costul per exemplar este foarte mic. Dar traducerea, e desigur, google translate, sau poate chiar mai rău. Așa se face că o carte pentru copii originală, făcută în Romînia, cu grafică și poveste romînească, în condiții bune de tipar, hârtie etc te duce la să zicem 30 de lei, în timp ce una ce arată tot așa binișor, cu limba scărțîitoare la urechi, costă mai puțin de un sfert. În condițiile sărăciei, normal că părintele cumpără ce poate. Și uit așa, în loc să fie dezmierdată urechea copilului, e scrijelită cu aceleși cinci cuvinte butucănoase. Asta dacă desigur, părintele are bani să-i ia și acea prăpădită carte tipărită în China…Lovitura definitvă dată limbii a fost trecerea comunicării pe online. Aici s-a terminat.Nimeni nu mai corectează nimic, nimeni nu mai controlează nimic, nici la conținut, nici la expresie. CSF.NCSF

Trecem la educație.

Mai avem noi educație. Și dacă da, cît timp de mai ia s-o ucidem de tot. Profesorilor cînd li s-a tăiat salariul, tot de către celebrul Traian Băsescu, nimeni nu a protestat, nimeni nu a ieșit în stradă.

Atunci, cînd le-au tăiat 25 %, vă amintiți? Ei bine, atunci de fapt s-a tăiat cu un sfert interesul pentru învățămînt.

Atunci a fost un mesaj clar, pentru toată lumea, că învățămîntul în Romînia nu e o prioritate. Și tot atunci s-a dat un semnal de deschidere a ușilor către afară. Cine vrea școală adevărată, trebuie să meargă afară. Și a început hemoragia. Dacă nu se face ceva o să ajungă țara așa cum sunt multe din orașele mici din provincie și multe sate. Subzistînd cu un număr de bătrăni în așteptarea marelui drum. Singurul care le mai poate reda demnitatea.

Multele manuale, au zăpăcit lumea, apoi dacă sunt prea multe să trecem la unul singur, și dacă tot trecem la unul singur, să scoatem și auxiliarele, și să băgăm clasa zero în școli, nu cntează că nu avem săli și copii de clasa a patra ajung să iasă la opt seara de la școală…Dezechilibre peste dezechilibre, heirupisme peste heirupsme. Și normal că ajungi să faci șcaolă cu profesoare de romînă care le spun elevilor că Eminescu e depășit, Nichita e criptic și prea o dă înainte cu îngerul.

Istoria.

Cine mai știe care e istoria Romîniei? Există o istorie Boia și  istoria  Pop.

Există istoria pe care am învățat o eu la școală, confirm căreia noi ne-am luptat ba cu unii ba cu alții, cum am putut, și există istoria care ne spune că înafară de otrăvirea fîntînilor n-am fost buni de nimic. Că ăla era un curvar, ălalalt  laș, altul sadic, mai un spion, un trădător și un mason și tot așa….  Acum știți cum e….

un om avea doi cîini. Unul bun, blînd și iubitor, altul rău, fioros și rapace. Întrebat de cineva care din cei doi cîini e mai puternic, mai devota, omul spune “cel pe care ăl hrănesc mai mult”. Așa și cu istoria noastră. Cea pe care o hrănim mai mult va fi pînă la urmă cea care va triumfa, fiindcă adevărul absolul nu-l dibuim nici măcar al evenimentele pe care le trăim azi…dacă te ajută să vezi într-un conducător care a purtat bătătlii și a repurtat multe victorii un curvar, fiindcă tu cu asta rezonezi și asta își dă ție apă la moară….

Un om e definit de nume, data nașterii, locul unde s-a născut. Nu știm cînd ne-am născut, iată că mai nou am aflat că am fi  din cumani, cănd ne am născut, iarăși dileme, dezbateri, controverse…avem un nume. ROMÂNIA. Dar ce înseamnă el. Să vină de de romei, și Roma sau de la romanes, și țigani?  Altă luptă, alte teorii, alte dezbateri, alți draci, pe scurt.

Un om se mai definește și prin familie, prin cei care-l iubesc. Unde e familia celor care iubesc România? Cum ne-am permis să-i spunem ”Romînica?” Cum ne-am permis să spunem ”frumoasă țară, păcat că-i locuită” ? Cum ne-am permis să spunem „vrem o țară ca afară„ ?Cum de ne învățăm copiii că tot ce pot face ei mai bun pentru ei și pentru noi e să plece?

Deci limba nu, istorie, nu, educație, familie iubitoare, nu.

Bogățiile naturale? Pădurile se taie, se duce lupta împotriva extracției cu cianuri, poluarea cît cuprinde, primi deșeuri radioactive…ce mai vrem?

Avem Biserica și cîteva tradiții. Atît mai avem. Și după cum spuneam la început, corpul. Dacă nu ni-l iau, prin lege.

Dar biserica e atacată din toate părțile, familia e atacată, (aici fac o paranteză, nu familia tradițională,„ familia„, asta e familie, celelalte toate pot fi uniuni civile cu drepturi depline, dar nu familii…și da, e familie și dacă e unul din părinți rămas singur cu copiii, nu contestă nimeni asta!!!) .Și corpul ne e atacat.

Mai avem, imnul! Hai să-l cîntăm și să medităm la ce zice, că zice bine, de unde înțeleg că somnul ne cam caracterizează, dar să ne ridicăm că un uriaș care doarme.

Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte , în care te afundară barbarii de tirani. Acum ori niciodată, croiește-ți altă soartă, la care să se-nchine și cruzii tăi dușmani.

E somnul rațiunii, care naște monștri. Hai să ne zicem unii altora, Bună dimineața!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: