CU ŞI FĂRĂ


FĂRĂ

Fără aer.

Fără mâncare.

Fără apă de băut.

Fără apă de spălat.

Fără să vorbeşti cu cineva.

CU

Bătaie.

Tortură.

…lista atrocităţilor continuă.

Umilinţă.

Ploşniţe.

Tuberculoză.

……

Lista bolilor continuă.

SE POATE TRĂI?

Da, se poate. Dacă la lista de CU se adăugă Credinţă în Dumnezeu iar la lista FĂRĂ se aduagă Niciun dubiu că Dumnezeu mă iubeşte şi are grijă de mine.

Cărţile despre Piteşti, Aiud, Sighet, Miercurea Ciuc, Canal, Gherla şi( Doamne! cîte mai sunt), nu sunt doar despre un trecut,  pe care-l putem uita. Cu toate că dacă trecem la lista de FĂRĂ şi trecutul, nu ştiu ce ne mai rămâne, ci sunt poate (sper să mă înşel) un antrenament pentru o lume ce stă să vină. Să ne pregătim. Sunt ca Învăţăturile lui Neagoe basarb pentru fiul său Teodosie.

Dacă vi se pare aberant ce spun, luaţi un ziar, oricare, citiţi ceva pe un flux de presă, opriţi-vă şi întrebaţi-vă ce simţiţi. Linişte şi pace, sau angoasă? Desigur, ca să uităm asta şi să ne liniştim, şi să ne umplem timpul avem cluburile, băuturile,amantlâcurile, rîsulş fărăr sens, mâncarea, lupta pentru drepturile omului, pisicii şi curcii, drogurile, jocurile sportive,talent showurile şi cîte şi mai cîte anestezice.Locale, parţiale, totale. Şi eutansierea, care e ultimul şi supremul analgezic.

Poate ne trezim. Poate îl auziom pe altul cînd ne spune “Bună dimineaţa!” deşi e mai simplu să-l numeşti bigot, habotnic, splăat pe creier, pupător de oase….

Să ne trezim.

Pentru început, duminica dimineaţa ca să mergem la Liturghie. E un început.

PS Vă recomand Ioan Ianolide. Cel mai tare şi mai tare, “Testamentul unui nebun”, o carte care se citeşte în cîteva şi se asimilează lent. “Întoarcerea la Hristos”, e intensă, dură, greu de citit pe alocuri fiindcă ştie că e memorialistică şi nu SF. Şi nu în ultimul rând,” Deţinutul Profet”. Nu le voi scrie cronici dar promit să scot cîteva paragrafe din fiecare, ca să vă “momesc”.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: