Ioan Ianolide. Întoarcerea la Hristos.Document pentru o lume nouă


Ceea ce m-a impresionat cel mai tare la cartea lui Ianolide nu a fost tortura, deşi au fost momente în care pur şi simplu am aruncat cartea, oripilată, cu sentimentul că asist la o durere prea mare şi că e nedemn şi vulgar să o fac, aşa tolănită în patul meu, în camera mea confortabilă, plină de icoane şi cu cafeaua mea Davidoff alături.

Nu a fost nici ironia sorţii, povestită simplu şi delicat de Ianolide, aceea de a închide ochii sefului completului de judecată, omul care i-a semnat practic condamnarea la 23 de ani de puşcărie. De fapt mai mulţi ar fi fost, dacă nu ar fi venit graţierea lui Ceauşescu în 65.

Nu a fost nici faptul că un poet, cum era Radu Gyr a fost condamnat la moarte pentrru o poezie, “Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”, poezie ce se află şi astăzi pe o altă listă neagră, cea a unui aşa zis institut. Până  la urmă, ca poet, ce omagiu mai mare să vrei decît să ţi se recunoască puterea cuvântului, printr-o condamnare la moarte?

N-a fost nici poverstea din noaptea Crăciunului de la Târgu Ocna cînd Pr. Gherasim Iscu l-a iertat pe torţionarul său şi aşa , împăcaţi, au plecat împreună la ceruri.

Practic fiecare pagină din cartea acestui om minunat pe care l-aş numi sfânt între sfinţi, ţi se supraimpersionează pe creier, pe suflet, pe inimă, pe ce ai tu mai pregnant, şi rămâne acolo. Sunt ferm convinsă că Hristos l-a lăsat în viaţă tocmai ca să povestească. Poate că nu avea talentul lui Nichifor Crainic sau a lui Radu Gyr, poate nu avea rugăciunea lui Gafencu, poate nu avea erudiţia lui Ţuţea, sau a lui Vulcănecu, dar Ioan Ianolide are o onestitate şi o putere în memorialistică,  absolut excepţionale. Nu mă pot îndoi de bunăcredinţă niciunui cuvânt al său.

Dar ce m-a impresionat mai mult şi mai mult este prietenia.

Noi în ziua de azi îi numim prieteni pe cei care vin cu noi la cafele, sau  în excursii, care ne mai stau o oră, două cu copiii, sau ne aduc ceva de mâncare cînd ne rupem vreun picior la ski. Dar să fii prieten cum a fost Ianolide cu Gafencu, care practic a trăit ca să aibă grijă de prietenul său iar apoi a supravieţuit ca să poată trăi să spună povestea,  sau să fii prieten ca Sandu Tudor care s-a culcat pe jos la minus 30 de grade într-o încăpere plină de excremente ca pe el să se întindă un alt deţinut pe el şi astfel să supravieţuiască amîndoi timp de opt zile, hrăniţi şi încălziţi numai de rugăciunea inimii făcută de  Sandu Tudor (Ieroschimonahul Daniil). Să fii prieten precum Pr Gheorghe  Calciu care şi-a filtrat sîngele ca din plasma lui să-l hrănească pe muribundul Costache Oprişan, pe care atât îl iubeau toţi din celulă încât sunt convinşi că numai datorită lui au rezistat, să fii prieten cum a fost Gafencu care a renunţat la streptomicină ca să i-o dea pastorului Wumbrand. Apropo de antisemintism, mai zică cineva, ceva!!! . Ce iubire mai mare poate fi decît sdă-ţi dai viaţa pentru prieteni? Cu adevărat niciuna.

Acum tac. Mai spun doar atât.

Datorită lor simt că nu mi-e ruşine că fac parte din neamul ăsta. Ei îmi recuperează coloana îndoită de toţi cei care îşi revendică rolul de exponenţi naţionali şi internaţionali ai României de azi. Sunt un aer curat pe care-l respir şi care în loc să se termine, se înmulţeşte.

Sunt convinsă că din carnea noastră obosită de confort nu-i putem înţelege şi aprecia, nici zece la sută. Suntem mărunţi. Avem pe lângă ei viziunea furnicvii care contemplă elefantul de lângă piciorul lui. Înţelegem că acolo e ceva ce începe, ceva mare dar mai mult….

Citiţi. Citiţi. Citiţi.

E lectură obligatorie pentru orice român. Nici nu contează cât de credincios eşti, cît de înduhovnicit sau cît de ateu. Nu se poate să nu admiri o pădure de brazi. Nu se poate!

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: