Halate albe, suflete negre. Poveste adevărată


Poveste reală. Soţul unei cunoştiinţe, un bărbat zdravăn la patruzeci şi ceva de ani, merge cu scuterul să ducă de mâncare unei doamne aflată în alt cartier, o doamnă singură şi învârstă care nu răspundea la telefon. Este sîmbătă seara. Zăpada s-a topit, au apărut craterele-n asfalt şi mai e şi ceaţă. Omul nimereşte o groapă din plin, cade, îi cade şi scuterul pe picior, piciorul făcut praf. Şi-l aranjează bietul de el cum poate, se urcă pe scuter, se întoarce acasă la nevastă, livid. Mai mult mort decât viu, de durere. Nevasta cheamă salvarea. Salvarea îl duce la Sf Ioan, nu i se face mai nimic, i se spune să meargă luni la Universitar după ce-şi scoate trimitere de la medicul de familie. Umblă soţia , vai de ea!, cu serviciu şi cu copil mic de dus la şcoală, scoate toate actele de la medicul de familie, merg luni, ieri, la Universitar. La Universitar i se spune că radiografia costă 50 lei şi ghipsul 80 lei, deci 130 de lei. Oamenii sunt disperaţi, dăduseră deja o grămadă de bani pe medicamente, pe analgezice şi pe injecţii, că vă daţi seama, durerile continuau. Nu au banii ăştia. Se miră că nu sunt acoprite costurile din moment ce amandoi lucrează, cu angajare, carte de muncă, toate dările plătite la zi. “La noi, nu, mergeţi la spitalul x.” Oamenii contemplă perspectiva altor drumuri, altor umilinţe. Întreabă dacă acolo nu trebuie să plătească? Li se vorbeşte în răspăr, ironic, pe scurt dispreţuitor şi urât.

-Ce, nu ştiaţi că se plăteşte? Totul se plăteşte.

Ies din Universitar fără să ştie exact unde se duc. Şi atunci soţia are o epifanie şi-şi aminteşte că au o cunoştinţă asistentă la Spitaul de ortopedie. O sună, merg, rezolvă. La ortopedie plătesc 20 de lei radiografia, atît. Medicul e drăguţ şi se miră de ce colegii lui de la Sf. Ioan şi Universitar nu au făcut nimic, fiindcă era mai bine dacă se făcea ceva imediat după accident…Acum se contemplă ideea unei operaţii fiindcă tendonul a fost făcut praf şi piciorul e inflamat rău.

Nu ştiu cum îi cheamă pe medici. Nu am întrebat. Probabil un Ionescu, un Popescu habar nu am. Cert este că au făcut medicina plătită din banii unor oameni ca prietenii mei, oameni oneşti care muncesc de diminraţa până noaptea pe salarii mici dar plătesc dările care li se impun, oameni  care merg sîmbătă seara să vadă ce e cu o doamnă bătrână care nu răspunde la telefon…de ăştia trebuie să-şi bată joc marii medici români? Ăştia sunt medici, serios? Au vreo urmă de conştiinţă? Oare seara cînd se pun în pat, înainte de-a adormi le trece prin faţă bărbatul acela ca un munte care venise cu piciorul inflamat ca al unui elefant şi care plângea de durere, pe care l-au trimis acasă? Dar ce ne mirăm. Că doar ministrul sănătăţii a avut cinismul să spună că avem sistemul sanitar pe care-l merităm, că dacă vrem altul ca “afară” să muncim mai mult!!! Da, vreau altul ca “afară” şi vreau să scăpăm definitiv de medici din ăştia şi de directori de spitale aşa, şi de miniştri aşa.

Dacă aveam nume, vi le dădeam. Nu cred că trebuie apăraţi şi cred sincer că dintre corupţi,  medicii sunt cei mai scîrboşi tocmai fiindcă au halate albe şi au jurat să facă bine. Poate că jurământul ar trebui schimbat. Să jure că-i fac bine doar pe cei care au card Gold, noi ăştialalţi să mergem direct la preot.

Tuturor medicilor din România care au condiţionat ajutorul unui om în necaz de banii pe care-i pot da, le spun un sincer şi din toată inima: ruşine.

Am o întrebare pentru cei care ştiu.  Ce acoperă de fapt asigurarea aia de sănătate? Că la un moment dat a fost un scandal cu unele care-şi decontaseră silicoanele…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: