Dieta Hamlet şi viermele neadormit


Pe vremea lui Ceaşcă stăteam la cozi. La zahăr, la portocale, la…orice. Ideea era simplă. Ţine oamenii preocupaţi cu lucrurile de bază, mâncarea, căldura etc şi ei nu vor face saltul la valorile majore, ca libertatea de opinie, conştiinţa etc Stăteam la coaadă la lapte, prindeam, era un triumf, ziua era bună. Deci, funcţiona şmecheria. Da, funcţiona şi funcţionează şi astăzi, mai dihai.

Cozile la mâncare au fost înlocuite cu ideea de “mâncare sănătoasă”. Mergem la supermarket ca la librărie. Stăm şi citim etichete, încercăm cu disperare să aflăm ce conţine mâncarea , să ne dăm seama cît e de nocivă!!! pentru că despre asta tot vorbim, nu-i aşa, despre mâncare nocivă.

Am mâncat napolitatene,. şi parizer, şi cremwursti (când prindeam, oho! erau o delicatesă) şi margarină (Rama, adusă de la unguri care erau col.aşa peste drum, era ceva de vis, o preferam untului nostru din care ieşea un pahar de apă sau ce-o mai fi fost , de cîte ori încercai să ungi o felie…Rama era cremoasă, untoasă şi-ţi lăsa gura apă numai când vedeai cubuleţul auriu) şi beam sucuri colorate, şi mâncam îngheţată de la aparat şi…nu mai bat apa-n piuă, aţi înţeles ideea, nici gând că mâncarea ar putea fi periculoasă.

Avea gust bun, mâncarea era bună. Asta era tot. Poftă bună!

Ei, astăzi, toată mâncarea are gust bun, arată bine, e ambalată în condiţii de igienă despre care habar nu aveam în copilărie şi totuşi ne temem de ea. O acuzăm că ne produce cancer, că ne slăbeşte şi ne omoară. Practic, să o recunoaştem, ne e FRICĂ de mâncarea noastră.

Toată lumea fantazează la propria grădină în care să cultive roşii îngrăşate cu bălegar, pe un pământ care s-a odihnit cinci ani, roşii crescute de un soare bun, nu ca ăsta, că nici soarele nu mai e bun, şi de soare ne e FRICĂ. Acum cu soarele e mai greu, e peste tot, nu-l putem produce în balcon. Desigur, pentru asta avem creme. Din ce în ce mai scumpe şi mai performante.

Dar dacă totul e doar o gogoriţă făcută se ne întreţină frica? Să ne ţină în acest întuneric din care nu scoatem capul. Şi în loc să ne întrebăm ce e aia libertate interioară, există conştiinţă, există viaţă după moarte şi dacă da, cum e şi dacă nu, ce sens mai are viaţa asta care te duce în nicăieri, în loc să ne dăm cu capul de pereţi de ce nu reuşim noi să.l iubim pe unul care arată exact ca noi, merge ca noi, are aceleaşi probleme ca noi, noi ne întrebăm cît de nociv e E 783 (nu ştiu dacăă există, nu-l căutaţi, l-am dat la plezneală) ce stil de dietă e mai bun, e mai bine să fii vegetarrian sau raw şi aşa mai departe.

Suntem conduşi de tubul nostru digestiv, de acest vierme care zace încolăcit înlăuntrul nostru şi emite pretenţie după pretenţie. E un vierme cu adevărat neadormit. El mereu vrea altceva, vrea mai mult, vrea mai bun. Şi ne-a corupt şi mintea. Minţişoara noastră puternică, educată, cu facultăţi peste facultăţi nu face decît să slujească viermelui neadormit al tubului digestiv care cere şi vrea, şi dă-i şi luptă!

Cine sunt, nu contează, ce mănînc, aceasta-i întrebarea.

A fi raw vegan sau nu, aceasta-i întrebarea.

A fi suplă, sau nu, aceasta-i întrebarea.

A fi de succes, sau nu aceasta-i întrebarea.

Hamlet scris astăzi ar fi despre un prinţ supărat că taică-su care era carnivor s-a lăsat ucis de unchi-su care era vegetarian şi tînărul prinţ nu ştie dacă să-l asculte pe tac-su care-i spune după moarte să fie carnivor, sau să-l asculte pe unchi-su care-i zice că vegetarian e mai bine. Între ei, Gertrude, se întreaba dacă e mai bun Dukan sau Osawa, iar Ofelia se sinucide fiindcă nu suportă violenţa asupra animalelor dar nu-i place salata.

Să ne întrebăm.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: