cei care tac


Pe vremuri, pe vremea mea!, erau numiţi pupincurişti. Acum le spunem yesmani.

Îi ştiţi şi voi, aparent umili,aparent cum se cade, aparent la locul lor. Mereu cu replica

“da, ştiu, dar eu sunt prea mic să pot face ceva…”

Adevărul e că sunt suficient de aproape cît să vadă răul cu ochii lor. Sunt acolo, la un braţ distanţă darnu fac nimic. Doar privesc, doar ştiu. Sunt martorii răului de care apoi înceracă să se dezică prin acel “ştiu, dar ce pot să fac, sunt mic…”.

Micimea lor e evidentă. Stau acolo şi absorb toată poluarea. Uneori o fac pentru o amărâtăde lefă care nu le permite nici întreţinerea să şi-o  plătească. Alteori o fac pentru palate. Dar sunt la fel de periculoşi. Sunt adevărate celule canceroase care pot paraliza un guvern, anihila o organizaţie sănătoasă sau ţine la putere o dictatură, aşa cum a fost cea a lui Ceauşescu.

Toţi ştiau, toţi vedeau, dar erau prea mici…

Aş vrea ca toţi pupincuriştii, sau iesmeni, sau cum şi-or mai spune ei să ştie că la final vor da socoteală nu doar pentru răul pe care l-au făcut dar şi pentru binele pe care ar fi putut să-l facă şi nu l-au făcut.

Nu e chiar un act de eroism să iei partea unui coleg zburat pe nedrept…nu e chiar un act de eroism să spui că negrul e negru şi albul e alb, e doar un act de omenie.

Fiindcă dacă renunţi la coloană nu devii decît un vierme, un lung tub digestiv care se tîrîie pe pămînt. Şi mănîncă, cacă, mănîncă, cacă pînă într-o zi, când invariabil e mîncat şi căcat. Că ăsta e mersul lucrurilor.

dar vorba poetului, nu-i tot una leu să mori sau cîine-nlănţuit.

 

PS de câte ori scriu ceva de genul acesta cînd sunt pe punctul să postez îmi spun “cine şeti tu să judeci lumea, lucrurile, oamenii..” Adevărul e că nu sunt nimeni dar mereu mă gîndesc că poate face Dumnezeu aşa ca cineva care e pe cale să comită această infracţiune de complicitate de ucidere morală, să citească prostiile mele şi să prindă curaj…măcar cît să simtă că nu e singur…

Sunt situaţii pe care le-am trăit şi nu e uşor. Nici să fii mâncat , nici să priveşti cum altue e mâncat…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: