Piaţa Universităţii. Atunci şi acum


Părintele Paisie Aghioritul spunea că prima evanghelie scrisă de Dumnezeu direct în capul omului, este conştiinţa. Şi desigur, ea este cu atît mai activă cu cît legătura cu Dumnezeu este mai activă. Noi am rupt legătura aceasta, am transformat-o în lege civică, morală,măruntă, omenească şi acum urlăm în Piaţă împotriva a două lucruri care de sunt de fapt antagonice.

Pe de-o parte am dori să punem Biserica la zid, să scoatem religia din şcoli, icoanele din spitale, etc Iar pe de altă parte, am dori ca oamenii să aibă conştiinţa vinovăţiei proprii, să renunţe de bună voie la ciolanul pentru care au călcat pe cadavre, la propriu. Dacă toţi aceşti conducători ai nostri ar merge duminică de duminică la biserică şi ar auzi cum se roagă lumea pentru ei, ca ei să fie buni şi drepţi, şi cuzraţi şi morali, poate că le-ar fi mai greuu să treacă cu coloana oficială şi cu girofar prin sufletele noastre. Poate că dacă ar avea conştiinţa nu că-i aşteaptă o celulă cu telefon, internet etc ci pedeapsa de la Dumnezeu, poate că s-ar gîndi de două ori înainte să fure, să mintă, să plagieze, să-şi batjocorească ţara, semenii, generaţii de-a rîndul.

Poate că atunci nu ar mai opri plata muncitorului, nu ar mai ţine înm braţe smochinul fără rod, poate că vameşii s-ar îndrepta şi nu ar mai lua biruri anapoda, poate că …Dar noi ne supărăm şi blamăm tocmai Biserica, o instituţie care nu face decît să propovăduiască relaţii bazate pe iubire şi conştiinţă. Există mari, enorme, dureroase diferenţe între Piaţa Universităţii de atunci, din 89 şi de acum.

Piaţa Universităţii de atunci l-a avut pe Părintele Galeriu şi a îngenuncheat la Tatăl Nostru. Şi a făcut asta vegheată de taburi şi mitraliere. Piaţa Universităţii de atunci a luptat pentru libertate împreună cu Dumnezeu nu pentru eliberare de Dumnezeu! Piaţa Universităţii de atunci a adus icoanele în stradă, le-a pus în şcoli, şi-n spitale. Piaţa Universităţii de atunci nu cerea drepturi civile rupte de legea lui Dumnezeu şi nu încerca să să-l înlocuiască pe Dumnezeu cu o lege morală omenească, supusă timpurilor şi modelor.

Piaţa Universităţii de atunci avea suflet,  asta de acum are doar suflare. Diferenţa e desigur, ca de la cer la pământ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: