My fair lady


Astăzi am aşteptat din nou 312 o oră fărăr cinci minute. Ca să fiu exactă, să nu ziceţi că exagerez. Timp în care am avut ocazia să admir viaşă trepidantă de la Unirea, din mijlocul zilei.

Apare o ţigancă florăreasă. Modelul trei oase, doi dinţi, o geacă răpănoasă şi peste toate, nelipsita ţigară. Atît de slabă era, că numai ochii erau de ea. Mari, căprui, frumoşi şi inteligenţi. Mi-e greu să-i dau o vîrstă. Părea generaţie cu mine, un patruzeci trecute fix. Scoate dintr-o paporniţă de supermarket janghinoasă cele mai faine bucheţele de flori de la Unirea. Erau armonizate culorile, formele, felul în care le îmbrăcau frunzele. Minunate, serios. Crizanteme, combinate cu trandafiraşi mici şi încă un soi pe care nu l-am dibuit, că nu-s mare expertă…Costau opt lei, şapte lei, şase lei. Lumea se tîrguia cu ea pentru un leu deşi pentru ei un leu nu părea să însemne prea mare lucrur dar pentru ea, da.

Mi-am adus aminte de toţi angajatorii mei care au negociat fiecare leu în jos pentru mine şi-n plus pentru ei. Fie pentru leafa lor, sau pentru bonus sau pentru un simplu “să fii binevăzut!”. Doamne, ce drag m-a apucat de ţiganca aceea cu bucheţele ei minunate. Mi-ar fi plăcut să apară de undeva, pe un cal alb, tăticul florarilor din lumea întreagă şi să-i ofere un loc undeva unde să facă bucheţelele ei minunate,  toată viaţa pe care ar mai avea-o de trăit. Un film american prost trecea prin capul meu, ca s-o scurtez. Mi-era frig, mi se lungise gîtul de la uitat după autobuz. Mi se lungise gîtul de aşteptatul marelui florar care să nu se tîrguiască cu ea pentru un leu.

Şi-a dat seama că-i admir buchetele şi mi-a oferit de cinci ori să-i cumpăr unul.  Şi-n mod clar obişnuiţi cu frumosul. Nu e “My fair lady” şi probabil că professor Higgins al ei e mort, dar pe cuvînt că ar fi meritat unul.

Nu, nu am cumpărat buchet. Nu ştiu de ce. Poate fiindcă simţeam că nu-l merit. Poate mi-a fost teamă să nu negociez şi eu leul. Poate pentru că nu simţeam destul de Higgins pentru ea…Habar n-am.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: