Magie într-un pahar cu apă, 26 septembrie ora 11


Reluăm spectacolul. Cu anumite schimbări. Una din ele fiind aceea că am trecut la teatru independent, adicătelea  cât broccoli vindem, atâta supă facem 🙂 , aşa că fiecare ajutor de promovare este binevenit. Tocmai de aceea pun mai jos şi un sinopsis.

Nu m-am gândit niciodată că voi face teatru pentru copii, nu era în planul meu. Aveam la un moement dat ideea, cam pe când era Tudor în clasa a patra, să fac un Shakeaspeare cu copii, o comedie. “Visul unei nopţi de vară”. Dar niciodată nu m-am gândit să fac teatru pentru copii.

În primul rând, ai un public sincer. Un public care strigă “m-am plictisit!” sau “când se termină?” sau “vreau acasă!”  . Ceea ce este compensat de faptul că ai un public care dă buluc pe scenă dacă îi place, care atenţionează actorii asupra pericolelor sau le strigă direct”Broccoli, te iubesc!” aşa cum s-a întâmplat.

La teatru de copii nu ai nevoie de critică fiindcă judecătorul, călăul şi cel mai  sincer fan, sunt în sală.

Un alt lucrur greu la tearul de copii este responsabilitatea modelării gustului publicului. Teoretic faci asta şi la adulţi, dar la copii impactul e mult mai puternic. Armonia cromatică a costumelor, rafinamentul muzicii, curăţenia textului şi mai ales a interpretării lui, sunt esenţiale.

Exemplu concret. Cosmin, un băieţel de opt ani o ţinea una şi bună că lui nu-i place teatrul. Cosmin fiind dintr-o familie educată, cu posibilităţi, mare amator de frumos şi desen, refuza cu înverşunare să vină la teatru şi susţinea sus şi tare că lui nu-i place teatru, că a văzut el la grădiniţă cum e. Până la urmă a venit şi i-a plăcut. Mi-a spus că “aşa teatru îi place!”

M-am lămurit abia de curând stând de vorbă cu cineva din breaslă ce se întîmplă. Sunt tot soiul de trupe de teatru, mai mult sau mai puţin închegate, care merg cu o trăistuţă de hăinuţe pe la grădiniţe şi joacă jumătate de oră un fragment dintr-o poveste, mai mult sau mai puţin costumaţi, mai mult sau mai puţin motivaţi, machiaţi, mobilaţi, utilaţi. Pentru gărdiniţe e comod, nu mai deplaseză copiii,în mod clar este şi mult mai ieftin dar…rezultatul poate fi în unele din cazuri un refuz ulterior al teatrului şi-o amprentă care greu mai poate fi dată jos.

Teatrul e bine să fie în spaţiul lui, să se poată crea acea lume paralelă în care să intri, să te laşi furat de poveste, actori, culori, muzică…Teatrul e un lord, are tabieturi şi tipicuri, are legi, hachiţe şi mofturi. Dar dacă i le respectăm ne recompensează din plin, indiferent de vîrstă.

http://www.bilete.ro/piesa-teatru-magie-intr-un-pahar-cu-apa-26-sept-2015

SINOPSIS MAGIE ÎNTR-UN PAHAR CU APĂ

Oti este o fetiţă zăpăcită şi energică, căreia îi plac multe lucruri dar nu şi broccoli. Mama ei însă are un „fix”, ca orice mamă care se respectă, şi anume să-i ofere copilului o alimentaţie sănătoasă. O zi banală în care Oti refuză legumele  devine o aventură şi capătă un cu totul alt sens când în scenă intră un pahar magic, ale cărui puteri fac ca tot ce se reflectă în el să devină realitate. Datorită lui şi a unei formule magice, în scenă apare un broccoli în carne şi oase, de care Oti fuge împreună cu Motanul Şah,  refugiindu-se în diverse lumi imaginare. Lumea galbenă, unde e mereu vară, lumea roşie unde toţi sunt furioşi, lumea albă, de zahăr, o lume capcană, de unde scapă doar ajutată de mama şi broccoli. Evenimentele  o învaţă pe Oti, să aprecieze lumea reală, ca fiind cea mai bună dintre lumi, să-şi asculte părinţii şi să mănânce variat, să reducă dulciurile şi să prefere legumele şi fructele. Călătoria lui Oti este presarată cu 14 cântece, originale, compuse special pentru acest text de către compozitorul Dan Pârvu. Dansurile se bucură de coregrafia Rasminei Calbajos şi sunt interpretate de Iacob Bogdan, Alexandru Florin Sinca, Dana Rusu şi Rasmina Calbajos . Iar personajele prin formă şi glas datorită actorilor

Magda Catone-mama, Alina Chinie-Oti, Ghighi Eftimie-Şah, Vlad Logigan-Broccoli şi Dana Rogoz-Norul.

Decoruri şi costume: Ioana şi Radu Corciova

Orchestraţia muzicală: Viorel Sîrbu

Scenariul şi regia: Ivona Boitan

Producători: Teatrul de pe Lipscani.
afis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: