somn uşor!


Ştim cu toţii expresia: tot ce e bun e fie imoral, fie ilegal, fie îngraşă.

Ei bine, cred că datorită îngrăşatului, diferenţa dintre ilegal şi imoral nu se mai practică.

Toată grija ne este îndreptată spre a fi acoperiţi cu acte, legi, contracte, pargrafe şi parafe astfel încât să fim de neatins din punct de vedere legal. Dar moral? Părintele Paisie spunea, că prima Biblie pe care a dat-o omului Dumnezeu este conştiinţa sa. Se pare însî că este o ediţie rară, pe care am dat-o pe la anticariate sau pur şi simplu am rătăcit-o pe undeva, prin casa noastră mare, sau pe fundul piscinei, sau am uitat-o în avion în drum spre Ibiza. O vreme am căutat-o iar apoi am uitat că am uitat-o.

Poţi expune identitatea unui om, îl poţi expune oprobiului public, un om şi aşa trecut prin trauma unei violenţe sexuale , fără să plăteşti din punct de vedere legal. Dar moral? Cum  e capul tău pe pernă, greu sau uşor? Poţi să-ţi hrăneşti bunăstarea prin traficul cu medicamentele bolnavilor de cancer?

Cu toţii ne dorim să ne îngrăşăm, să avem o viaţă uşoară, să meargă totul de la sine, dar fiecare are un punct în care se opreşte. Pentru unii sunt doar familia şi copiii lor. Bunăstarea copiilor lor e mai bună decât bunăstarea copiiilor altora.

Pentru alţii şi copiii prietenilor sunt importanţi. Sau chiar prietenii copiilor prietenilor. Şi tot aşa. Grade de adâncire în conştiinţă.

E o căldură de ia zilele astea. Multă lume foloseşte sintagma asta “căldură de iad”  O spunem firesc, aşa…ca pe o expresie. Dar poate că e chiar iadul. Poate că ăsta e iadul. Să nu-ţi mai pese de nimic. Să ai grijă să te înfăşori în lege şi-n putere şi să calci la pământ tot ce vrei. Iadul de a nu-ţi mai păsa de nicio suflare aflată în afara cercului tău. Poate că această căldură vine de la toate sufletele pe care le folosim ca trepte spre viaţa noastră bună.

Cât e prea mult? Când sunt prea multe gradele? Când sunt prea multe treptele? Pe măsură ce urci, aerul de rarefiază. Nu doar la munte ci şi pe scara bunăstării. Sunt pline cimitirele de oameni importanţi, puternici, stăpâni ai lumi luaţi în floarea vieţii. Aşa că poate că ar trebui s-o lăsăm mai moale cu ” nu au ce să facă, legea e de partea mea” şi să ne concentrăm pe ideea că dacă perna ţi-e ghilotină nicio lege nu te ajută.

Somn uşor! E o urare nu doar pentru noaptea asta, fizică, ci şi pentru cealaltă. Aşa că vă doresc “somn uşor!”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: