comentarii de subsol


Indiferent despre ce articol e vorba, comentariile de subsol, ale “cititorilor”, sunt înspăimântătoare. Unul, două, maximum trei comentarii se referă la “scopul şi durata vizitei” autorului, restul sunt injurii din cele mai stranii, fără nicio legătură cu subiectul. E o furie care aşteaptă orice supapă spre a se elibera. Mă întreb , sau poate doar vreau să aflu o parte bună în asta. Încerc să mă mint că acei oameni poate devin mai calmi, îşi epuizează veninul la fel ca lady Anne la capătîiul coşciugului soţului ei, stârnită de Richard şi se reîntorc la vieţile lor mai curaţi, mai uscaţi…dar nu cred…cred că e un venin care se adună şi se adună, un soi de fluviu subteran de dejecţii care la un moment dat îşi va cere dreptul, firesc! la lumină. Pentru că asta e soarta tuturor dejecţiilor, fie că e vorba de cele din străfundurile conştiinţei noastre, fie că e vorba de cele din vintrele pământului. Pâmîntul, ca şi capul nostru, nu e făcut să stocheze rahaturi. Trebuie să scape de ele. Să le arunce spre cer. Ca să le spele.

Nu sunt un drept la opinie. Nu din dorinţa de a se exprima cetăţenii sunt întreţinute comentariile. Ci din dorinţa ca fiecare IP să stea cât mai mult pe o pagină, asta cred că deja ştie toată lumea. Şi cu toate acestea, oamenii stau acolo şi se înjură între ei, uitând că singurii care au de câştigat din asta sunt deţinătorii paginii. Fiecare înjurătură, fiecare ceartă generată, aduce bani. Bani din înjurături. Sunt chiar oameni angajaţi să stârnească aceste polemici. Fiecare site are faliţii lui. Dacă urmăreşti mai multe zile o anumită pagină, îi şi cunoşti. Poate că ei se consideră oneşti. Salariaţi. Ce mare lucru fac? Stârnesc o controversă! Au şi ei copii de hrănit, au şi ei facturi de plătit. Nu am idee cu cât sunt plătiţi. Nu am idee câte certuri poţi purta concomitent. Pot doar să intuiesc că sunt câteva subecte pe care le folosesc de câte ori vor să aibă subiect garantat. Homosexuali şi lesbiene, BOR, Catedrala Mântuirii Neamului, autonomia Ardealului…aceste subiect sunt aruncate în joc indiferent de topic şi ele funcţionează. De fiecare dată. De ce, cred că e limpede.

Până la urmă toate acestea nu fac decât să reflecte starea generală de ceartă şi controversă a şării. În politică, ceartă. În monden, ceartă, amantlâc şi exhibarea sărăciei, a defectelor şi a celor care trăiesc la periferia umanului.

Soluţia cred că e simplă şi la îndemâna oricui. Cărţi selectate. Filme selectate. Teatru selectat. Persoane selectate.

Selecţie. Selecţie. Selecţie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: