cardul de nesănătate asigurată


Joi am fost cu mama la medicul de familie pentru o trimitere. O acţiune care ar fi trebuit să dureze maximum o jumătate de oră, aveam programare, doctoriţa ne aştepta,….a durat două ore şi jumătate. Mulţumim cardului de sănătate şi tuturor şpăgarilor şi afaceriştilor şi politrucilor şi profitorilor acestor vremuri, în frunte cu minunaţii noştri miniştri.

Înaintea noastră a intrat, peste rând, o doamnă grăbită care avea nevoie de o reţetă. Ar fi trebuit să intre, să-ţi ia reţeta şi să iasă, problema e că s-a blocat calcuatorul, care scotea la nesfărşit acea reţetă ia doamnei iar cardul rămăsese prins în sistem. Aici începe nebunia. Eu cu mama eram deja în cabinet.

Doamna doctor nu se descurcă, se scuză, ne spune că lor nu le-a făcut nimeni niciun instructaj referitor la programul ăsta, că pur şi simplu li s-a spus ăsta e, de mâine să-l folosiţi. Se perindă prin cabinet medic după medic. Înţeleg din discuţii că cele care se descurcă mai bine sunt asistentele, dar ele nu ştiu unde sunt,…medicii sunt chinuiţi şi se simt umiliţi că trebuie să facă asta în faţa pacienţilor…Se restartează calculatorul, imprimanta. Acum imprimanta nu mai scoate nici reţeta buclucaşă, pe care o cotea la nesfîrşit, dar nici nimic altceva. Cardul figurează în continuare ca fiind activ în sistem, ca şi când pacientul mai era încă la medic. Femeia care era grăbită ţâţâie pe la uşi şi şi întreabă cînd îşi poate lua cardul….Haos. Total. Coada creşte. Ar fi trebuit ca în acest răstimp să fi fost consultaţi alţi patru pacienţi înafară de mama.

Mama se agită pe scaun. S-o fi săturat şi ea săraca să stea proptită pe scaunul acela ca să vadă trei-patru oameni învărtindu-se pe lîngă maşinărie. Au trecut trei zile de atunci şi tot nu m-am calmat. Cu atît mai mult cu cât acum am pornit în căutarea cardului de sănătate al mamei. Dacă intri pe mirobolantul site casmb, să le dea Dumnezeu sănătate minţilor logice care l-au făcut, rezultă că mama nu are card emis, nu e la retururi, nu e la casmb, dacă însă îi verifici calitate de asigurat, rezultă că e asigurată şi are card emis. Din sistem doctoriţa mi-a spus că rezultă că ar fi la casmb. Şi uite aşa…. Nu ştiu dacă să emit o cerere pentru duplicat, sau una pentru căutat card, sau să mă duc să mă spânzur de prima cracă mai apropiată!

Programul celor de la casmb este de lehuză, vinerea nu lucrează din start, joia câteva ore la prînz. Noi avem o operaţie stabilită pe 22 luna asta, între timp trebuie să-i fac analizele. Oare dorm bine nenii şi tantile astea care au pornit ceva complet nepregătit numai ca ei să-şi bifeze activitatea în agendă şi să-şi revigoreze conturile….cred că da. Cred că dorm bine în timp ce medicii, pacienţii se luptă să dea de capăt unui sistem care ar fi trebuit să-i ajute.

Cred că genul ăsta de acţiune ar fi trebuit început cu construirea unei reţele valide şi funcţionale de calculatoare. Apoi continuată cu instruirea medicilor, asistentelor.Cu informarea clară o oamenilor. Şi cu o mai bună gestionare a trimiterilor. Aşa suntemîn formula “prinde orbul scoate-i ochii”.

În timp ce scriu asta, ascult un flex. În Piaţa Timpuri Noi e un atelier înfiinţat acum nişte ani, şi zi de vară pînă-n seară, sâmbăta şi duminica inclusiv, de pe la u opt juma…, flexul e prezent. Cine a dat aprobare ? Că de ce a dat-o, cred că e clar…aceeaşi poveste ca şi cea cu cardurile. În lanţul trofic, undeva, cineva, a mâncat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: