Câteva gânduri pentru profesorii de religie


1 Nu-i ameninţaţi pe copii, arătaţi-le doar că-i iubiţi. Copiii din ziua de azi au multe dar nu au timpul şi atenţia părinţilor lor şi de aceea de multe ori se întreabă dacă au fost doriţi, dacă sunt doriţi şi-n general, care e “scopul şi durata” vizitei lor. Orice om merge acolo unde simte că este iubit. Aşa după cum ne orientăm spre lumină, la fel mergem către iubire. Că doar de la un punct încolo, e unul şi acelaşi lucru..

2 Tot în legătura cu punctul unu, vorbiţi-le mai mult de Iisus şi de sfinţi. Ca un fost ateu, vă spun că şi atunci când n-aveam nicio treabă cu mersul la biserică, vedeam în Iisus un om bun. Tot ceea ce el a făcut şi a spus, este impresionant şi funcţionează la oricine are inima deschisă. Nici nu trebuie prea mult explicat. De multe ori intrarea în sensurile profunde strică o strălucire de moment.

3 Profesorii de religie să fie ca ceilalţi profesori. Să nu sară în ochi profesorul de religie. Asta nu înseamnă ca profesoarele să aibă decolteu cu vedere la sfârcuri sau fusta la linia inghinală. Ci să aibă o linie adecvată modei, timpurilor. Practic să nu pot intra în sala profesoarală şi fără să ştiu să spun” a, uite profeasoara de religie!”

4 Nu consideraţi religia o materie. Dacă nu e o materie în mintea voastră, nu e o materie nici în mintea lor, şi dacă nu e o materie , nici o materie opţională nu poate fi. Nu le daţi note, daţi-le tuturor zece, nu vă luaţi în serios rolul de “punător de note” şi-n felul acesta nici ei nu vor vedea în voi “doar un alt profesor”. Acum , sincer, cine merită zece la religie? Fina mea a fost la olimpiadă la religie , la o fază avansată, recită paragrafe întregi din manual,  dar dacă o întrebi de ce e nevoie de Crez nu mai ştie (se apropie de liceu, aşa ca să aveţi o idee de vărstă). Şi la biserică nu vine decât împinsă mult de la spate. Ştiu mulţi părinţi (de copiii de ciclu gimnazial)  supăraţi fiindcă le-a fost stricată copiilor media generală de nota la religie. Nu iubeşti prea mult religia în liceu dacă din cauza ei ai ratat opţiunea unu şi în loc să ajungi la liceul pe care ţi l-ai dorit ai ajuns…

5 Fiţi practici. Vorbiţi cu ei. Până la urmă, poate cel mai mare beneficiu al orei de religie ar fi să-i obişnuiască şi să-i apropie pe copii de ideea de spovedanie. Au probleme. Vor să audă despre divorţ, dar nu că vor arde părinţii lor în iad fiindcă au divorţat. Vor să audă de alcoolism, dar nu că tatăl lor va arde în iad, vor să audă de sex, dar nu că vor arde în iad dacă fac sex înainte de căsătorie. Până la urmă cine suntem noi să le spunem lor cum va fi…Important este să ştie ce consecinţe imediate, exacte, punctuale, în viaţa asta există dacă te culci aiurea cu cine întălneşti în club, dacă te apuci de băut ţi fumat într-a şasea etc

6 Limbajul de lemn nu ajută niciodată. Dacă spui papagaliceşte “atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât.pe unicul Său fiu..” nu o să aibă nimeni nicio epifanie. Dar dacă tu simţi sacrificiul, dacă tu ca vorbitor treci prin tine acea durere , pe care a simţit-o şi Avraam, pe care a simţit-o Maica Domnului şi pe care din nefericire o simt mereu atâţia părinţi şi-n ziua de azi, copiii vor simţi asta. Practic ei trebuie făcuţi să înţeleagă faptul că nu există timpul trecut. Ceea ce s-a întămplat atunci, se întămplă şi acum şi nu există nicio problemă pe lumea asta care să nu fie cuprinsă în acea carte de pe care mai ştergem praful din când în când, numită simplu Biblie. Racosrul dintre timpul povestirii ţi timpul de azi este ceea ce face ca în sală să fie linişte. de ce nu am putea pleca de la o ştire refritoare la o arestare DNA şi să ajungem la Iov. Sau  de la un caz de prostituţie să vorbim de Maria Egipteanca. sau plecând de la trădare, avere, să vorbim de fiul rispitor. Toate aceste pericope se întămplă azi, acum, doar numele sunt schimbate.

7 În ceea ce priveşte activităţile extra curriculare. Tot ce poate fi făcut cu succes în acest sens trebuie să plece de la ce le place. O excursie de o zi poate deveni un pelerinaj. Teatru, poate fi teatru religios. Pictura-poate fi religioasă. Muzica-cursuri de muzică psaltică. Cursuri de engleză, pot fi făcute folosindu-se texte patristice, pericope, fragmente din romane cu tematică religioasă. Poate că ar fi de interes un club de lectură unde să vorbim despre conţinutul unui roman raportat la valorile creştinismului.  Este foarte greu să le dai teme noi, să-i facă să le placă zone pentru care ei nu au niciun interes, dar este foarte simplu să le vii în întîmpinare cu ce le place.

8 Bătătlia nu începe la liceu. O bătălie începută la liceu e mult mai greu de dus. Dacă un copil are iubire pentru Iisus el nu o va pierde numai fiindcă a devenit licean. mai sunt meandre, alunecări, dar de pierdut nu se va pierde.

9 Copiii iubesc materiile ale căror profesori le plac.  dacă îţi place profeasoara de română, îţi place şi româna dacă nu-ţi place profa de chimie, nu-ţi place nici chimia.

10 Revenim la punctul unu. Din el derivă toate. Iubiţi-i pe copii. Indifernt că sunt semi-atei, ultra atei, că se află acolo din întâmplare, plictiseală sau că merge şi el cu turma. Folosiţi acest mare privilegiu de a vorbi în faţa unui auditoriu numeros. Poate că pe mulţi dintre ei încercărille vieţii îi vor duce departe de biserică. Poate că vor prefera să doarmă duminica mai mult în loc să meargă la slujbă, dar o vorbă sinceră, spusă cu iubire, va rodi sigur. Eu ţi azi ţtiu o grămadă de dictoane în latină numai fiindcă profesoara mea de latină era un om de pus pe rană!

Şi ca un corolar. Vorbiţi mai mult cu părinţii. Profesorul de religie ar putea fi mai apropiat de părinţi decât dirigintele.

2 Comments (+add yours?)

  1. Laura Frunza
    Mar 13, 2015 @ 11:03:01

    De batut in cuie la avizierele scolilor, Ivona! Minunate cuvinte.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: