Familia e celula. De bază?


Nu credeam că voi avea vreodată o scriere inspirată de Gabi Firea, dar iată!, never say never. Astăzi doamna Firea s-a legat de Johannis, că nu e familist. Adică nu are copii, cum de exemplu, are domnul Ponta. Şi m-am gândit ce înseamnă „familist” în ziua de azi. Eu una, când aud prima oară acest cuvânt mă gândesc la Jupân Dumitraceh şi onoarea lui de familist, dar să trecem peste aspectul anecdotic, deşi am putea lua ca reper degradarea ideii de familist ca fiind începută pe vremea lui maitre Caragiale, din moment ce familistul era încornoratul.

Să fii familist înseamnă să pui înaintea ineteresul tău personal, intersul familiei. Cum ar fi, să te uiţi la nevasta ta care s-a başoldit după trei copii, dar să o iubeşti şi să n-o laşi pentru un model mai nou fiindcă nu-i aşa, în felul acesta l-ai trăda pe cel care erai tu la 20 de ani şi care a ales-o pe ea, ca fiind mama copiilor tăi, abonamentul tău la perpetuarea genelor, dacă eşti darwinist, sau soaţă întru veşnicie, dacă eşti, era să zic băiat deştept, dar mă abţin şi spun, credincios. Deci o trăsătură de bază a familismului, e consecvenţa. Interesul tău personal , de posesor de cromozom ştrurlubatic y poate că ar fi să te zbengui niţel cu vreo fătucă dar fiind familist, te gândeşti la familie. Tot aşa şi dacă îţi vine după 20 de ani de căsnicie să te cauţi prin Tibet, de exemplu. Ei bine, dacă eşti familist, nu te cauţi ci eventual îţi pui un film „Şapte ani în Tibet” şi-ţi vezi de viaţa ta.  Nu laşi tu bunătate de copii şi nevastă, numai fiindcă ţi s-a năzărit că în loc de bună ziua e mai bine să spui namaste!  Sacrificiul pentru familie demonstrează cât de familsit eşti. Un tip cu trei divorţuri la activ nu va putea spune că e familist, că vezi tu, lui îi place familia şi crede în ea dar nu o găseşte pe cea care i se potriveşte.

Un familist nu se va bate niciodată cu pumnul în piept că e familist, fiindcă lui i se va părea că e firesc să stea cu aceeaşi nevastă o viaţă, e firesc să-şi iubească copiii şi să fie lângă ei, e firesc să se gândească în primul rând la ei ca grup, şi abia apoi la el, ca parte a acelui grup.

Un preşedinte familist e de dorit, în speranţa că va avea deja un exerciţiu al sacrificiului. Şi va face pentru ţară ceea ce a făcut şi pentru familie.  Nu ştiu dacă e cazul aici, în niciunul dintre exemplele pomenite.

Familist a fost Carol, care s-a gândit nu la nemţii lui ci la românii pe care-i avea pe semnătură. Familsită a fost Regina Maria, care a făcut ce a fost bine pentru familia lui Maria, nu pentru familia lui Mary. Familst a fost şi Ţuţea, care ne-a iubit pe toţi ca pe copiii lui. Iubirea fără sacrificiu, fie el la scară mică, de familie, fie la cea mare, de naţiune, nu e iubire. E posesiune, luare în tutelă, interes, teamă de singurătate, dorinţă de putere, orice, numai iubire nu.

„Fiindcă atât de mult a iubit, Dumnezeu lumea Că a dat pe singurul lui Fiu Ca orcine crede-n El Să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.” Dacă ar fi existat şi alte feluri de iubire, desigur că Dumnezeu ar fi apelat la ele. Dar ăsta e singurul fel, cel bazat pe sacrificiu. Acum desigur, nu toţi avem aceeaşi măsură a sacrifciului. Pentru unii sacrificiu înseamnă că dorm o oră mai puţin dimineaţa ca să ducă copilul la grădiniţă, sau o porţie mai mică de mâncare, sau mai puţini bani pentru plăcerile personale. Dar tot sacrifiu e şi el validează iubirea, care validează  familismul.

Aşa că să nu ne batem cu pumnul în piept fiecare cât de familist e. Să ne mai uităm şi la divorţuri, nu doar la copii.

Dar e adevărat ca dacă găsim un bun familist, unul adevărat şi-l punem preşedinte, s-ar putea să ne meargă bine. Dar de unde să-l luăm? Avem divorţate singure, avem necăsătorite, avem căsătoriţi fără copii, avem divorţaţi, recăsătoriţi şi cu copii….Şi noi, ăştia care mergem la vot, câţi mai suntem familişti?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: