Demonul indignării şi demonul plângerii de milă


Cred că România e condusă momentan de doi demoni. Demonul indignării şi demonul plângerii de milă. Ei merg bine împreună. Pe principiul “uite aia ce fac… şi nouă ce rău de merge”. Dar să nu ne pripim.

Demonul indignării este un demon de tinereţe, el apare la cei în jur de 25 de ani, cei care au trecut de bucuria începutului vieţii sociale şi sexuale, nu neapărat în această ordine, şi au ajuns la bucuria unui loc de muncă stabil, nu de studenţie. Şi oamenii ăştia proaspăt intraţi în viaţa în care nu tot ce zboară se mănâncă,  se uită în jur,  îşi dau ochii peste cap şi încep să se mire “vai, da cum, asta e aşa…vai! dar ailaltă e alminteri, eu credeam că sunt invers”. Şi aici încep activismele. După părerea mea cei care activează o fac împotriva a ceva. Ei nu vor aer curat, ei luptă împotriva poluării. Ei nu vor alimentaţie sănătoasă, luptă împotriva eurilor. Adică demersul lor începe cu frâna, nu cu acceleraţia. Ei vor în primul rând să arate că sunt mai deştepţi decât alţii, vor să atragă atenţia mai mult asupra lor decât asupra problemei. Important e cum rezolvă ei problema, nu problema. După o vreme, obosesc şi constată că deşi ei au activat şi au activat şi au activat, problema persistă. Între timp energia s-a dus, cele care luptau împotriva cezarienei, fără să aibă un copil,  ajung să aibă travalii de 24 de ore şi să constate că nu e aşa simplu să te dilaţi cât să iasă patru kile de copil frumos din tine, cele care dădeau cu piatra în formulă constată că laptele matern dispare atunci când eşti perfecţionist şi stresat ca orice intelectual modern, cei care luptau împotriva poluării îşi iau patru ori patru de cum prind o lefşoară care să le pemită multipla tracţiune spre vârful societăţii. Şi uite aşa, cauzele sunt bune înainte de a fi pus în situaţie şi dispar atunci cînd eşti pus să alegi cu adevărat.

“Caci nici binele nu e bine, când nu se lucreaza bine, ci e bine cu adevarat când nu-si asteapta ca plata pentru aceasta sau aceea placerea de la oameni, de pilda bunul nume, sau slava de la ei, nici nu se face din lacomie sau nedreptate.” Sf. Ioan Damaschinul

E greu, nu-i aşa? Care activist nu recunoaşte, dacă e sincer, ce învolburare a simţit numai când vorbea de cauza lui, ce furie împotriva celor care nu gândeau ca el, ce înverşunare, ce dorinţă de a-şi pune bereta roşie şi a-şi lua bicla numai ca să se simtă ca-n Rezistenţa Franceză. Nu poţi face binele fiind pătimaş în acelaşi timp. Nu poţi face binele crezând că gândirea ta e infailibilă. Şi ajungi să faci cum spunea Apostolul Pavel ” nu binele pe care-l voiesc ci răul pe care nu-l voiesc”. Fiindcă binele nu e ţinut într-un sertar la care au acces toţi împătimiţii lumii. Binele are ceva din aşezarea lanţului trofic. Nu poate niciodată guşterul mânca tigrul.

Dar pentru că vorba lui Tristan Tzara nu vor să recunoască că l-au trădat pe cel care erau la 20 de ani, încep să îşi plângă de milă. ei ar fi făcut, dar…

Nu e bună ţara, nu e bun serviciul, nu e bună mama, nu e bună soacra, nu e bună limba, nu e bun spaţiul de parcare, copacul din faţa blocului, nu mai sunt buni prietenii etc Ţi-e frică să mai dai bineţe cuiva fiindcă nu vei auzi altceva decât pomelnicul nefericilor lui. Aşa ajungi să grăbeşti pasul când vezi un cunoscut, fie el vecin, coleg sau vânzător de magazin.

Nu cred că lumea devine mai bună cu marşuri, cu defilări, cu stindarde ţipate. Aceste manifestări sunt bune doar atunci cînd se impun. Când e limpede că nu e de ales. Cum a fost cu Roşia Montană, cum a fost 89, cum desigur vor mai fi momente fiindcă ne îndreptăm cu paşi repezi spre timpurile în care vom trăi cu toţii alături de Hamlet, întrebarea.

” A fi sa a nu fi!”  Doar că aceasta întrebare nu va avea ca data de expirare 70 sau 80 sau 90 de ani, ci eternitatea. Viaţa veşnică de care veşnic uităm. Preocupaţi cu indignările şi plângerile noastre, cu micile noastre cauze generate de  marile noastre orgolii. Cât credem că dacă fugim în timpul Sf. Liturghii facem un bine, mai avem de fugit până la bine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: