Furtuna


Daca stai si citesti titlurile din ziare, dupa cum v-am povestit deja ca fac, ai tendinta sa intri in panica. Parca raul a preluat cu totul fraiele, parca tot ceea ce inseamna patima, defect e tinut la mare rang, parca atunci cand spunem bun simt nici nu mai stim ce gust are… si totusi, asta e doar o furtuna. O banala furtuna ca cea in care au fost prinsi cu mai bine de doua mii de ani apostolii. Trebuie sa existe furtuni, ca pe mal la plaja, nu poate fi nimeni incercat.

Cu totii cred ca avem din cand in cand sentimentul ca in timp ce noi suntem in mijlocul furtunii, cu Apostolii, Iisus doarme linistit. Si ne vine sa-l trezim, ca macar sa nu pierim singuri, “fara niciun Dumnezeu” vorba aceea. Noi nu-L trezim fiindca speram ca poate face ceva, ca dovada ca ne miram cand El cearta vanturile si vanturile si marea se potolesc…Cu toate ca ne-a spus sa trecem pe malul celalalt, ori acest “celalalt mal” poate ca inseamna un alt tarm, unul interior unde nu exista nimic agitat. Poate ca in loc sa ne agitam, ar trebui sa ne spunem ca daca Iisus doarme, totul e bine si sa ne linistim si noi. Copilul daca isi vede parintii linistiti se linisteste si el, din contra, daca mama isi frange mereu mainile, creste agitat, anxios, mereu in buza raului.

Pericopa aceasta e mai actuala ca oricand. Acum cand totul in jur se pare ca se prabuseste. Cand politicienii sunt construiti pe minciuna, cand sistemul de sanatate sufera de boala lunga, cand sistemul de invatamnt pare ca s-a blocat la liniute si bastonase, cand justitia functioneaza dupa niste legi care sunt altfel, in functie de cel care o aplica si cel caruia i se aplica….Multi din noi cred ca Iisus doarme. Multi am vrea sa-l trezim si sa-i spunem “Doamne, ce faci? Unde esti?” . Dar problema nu e la El, e la noi. Trebuie sa invatam sa ne concentram pe liniste, sa ne racordam la linistea lui si sa fim calmi stiind ca fie ca e treaz, fie ca doarme, El e. Cum? Nu stiu. Incerc sa aflu. Am mici momente in care mi se pare ca reusesc si e liniste apoi o iau de la capat cu furtuna…Dar mereu incerc sa ma raportez la “celalalt” mal si sa nu uit ca nu-s singura.

Asa cum spune Pr. Gheorghios Patronos (daca nu ma insel) aceasta a fost prima minune la care Apostolii nu au fost martori, ci minunea s-a savarsit chiar asupra lor, tocmai fiindca e greu sa te schimbi din postura de martor. Sau cum spunea Emilianos Simonopetritul, nu ne putem mantui stand picior peste picior. Furtunile fac parte din intelegere. In ele Dumnezeu e la fel de prezent, daca nu mai prezent, ca-n zilele linistite. E normal sa ne dorim zile linistite dar pentru asta, cateodata trebuie sa ajungem pe celalt mal…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: