Genul proxim si diferenta specifica. Sau de ce sa nu facem nunta sambata.


Daca te mariti/insori la biserica numai fiindca asa se face, vrei sa te imbraci intr-o rochie frumoasa pe care ai gasit-o pe miresici sau la targ, iti plac piscoturile si sampania servite in biserica, iti sta bine cu o coronita pe cap etc atunci desigur, o poti face si sambata…. daca nu, atunci stii ca sambata este ziua in care se oficiaza parastase, e ziua mortilor si a mortii, singura zi in care Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos a stat in pamant. Nu e tocmai o zi a bucurie. Pe de alta parte, duminica, ziua a opta, este prin excelenta ziua bucuriei. Stii de asemenea si ca Euharistia este cea mai mare Taina, numai buna ca sa sustina o alta Taina, pe cea a Cununiei. Si cum e mai bine sa vina cununia, dupa un parastas sau dupa cea mai mare bucurie pe care un crestin o poate avea in viata…Acelasi lucru este valabil si pentru botez, atunci cand viata copilului nu este in pericol, e bine sa faci botezul duminica. 

Stim cu totii ca nuntile se pun sambata ca sa se poata petrece pana duminica in zori.Si ajungem deci la cheia problemei. Casatoria e sau nu e o Taina, ceva coborat din alta lume in lumea aceasta doar ca sa ne traga si pe noi sus?  Daca da, atunci va dati seama ca e cam greu sa ne traga cu tot alaiul de petrecareti dupa noi. Ca poate unchiul a baut cam mult si se lasa greu iar o verisoara de a doua si-a facut de cap cu unul din colegii de serviciu ai mirelui si e si ea cam ingreunata, chiar daca n-o stie inca…dupa cum n-o stie nici nevasta petrecaretului, ramasa cam mult timp singurica la masa…Toate le decidem in functie de petrecere. Stabilim o data si intai de toate antamam localul pe care ni-l dorim, ca nu-i asa, o biserica libera gasim noi…

Dar sa lasam putin registrul asta. E duminica, te duci la Sfanta Liturghie asa cum te duci in fiecre duminica, esti cu oamenii pe care-i cunosti, Sf. Liturghie curge cum curge de obicei, te Impartasesti, si tu si viitorul sot/sotie. Se termina slujba, toti din biserica raman acolo, incepe slujba de Cununie. Toti iti canta tie si sotului tau “Isaia dantuieste”. Toti cei din biserica dau raspunsurile. Ei fac parte din nunta ta. Ei sunt acolo si se roaga ca tie sa-ti fie bine pentru ca te simt de-al lor. Asa cum si esti, asa cum si ei sunt de-ai tai, fiindca toti sunteti de-ai lui Hristos. Si dupa ce te-ai Impartasit, piscotul si sampania, au alt sens si al gust. Ce rost au in acest algortim lautarii? Ce rost mai au masa si dansul? Desigur, daca vrei sa prelungesti acea stare minunata din biserica nu te poate impiedica nimeni sa mergi cu cativa prieteni, rude si cu alti enoriasi la o agapa, fara ca acest lucru sa se suprapuna peste Sf. Liturghie de a doua zi.

Noi preferam sa punem carul inainte boilor si sa ne miram ca nu ne merg casniciile. Daca ne bazam exclusiv pe puterea noastra si a sotului pentru a face sa mearga inainte cea mai grea caruta, o caruta care din cand in cand are rotile patrate, e mai mult ca sigur ca vom esua in noroiul relatiilor. 

La intrebarea de ce oficiaza totusi preotii slujbe de cununie sambata? Raspunsul nu e ca sunt avizi de bani, desi vor fi fiind si din astia, ci fiindca spera sa foloseasca acel moment ca sa schimbe ceva in mintea celor intrati, cei care de cele mai multe ori pasesc in biserica doar la nunta, botez si inmormantari. (Eventual motivatiile pentru care fac acest gest in biserica, cele enumerate la inceput. ) Declarativ sunte multi crestini, practicanti insa putini iar dintre cei care practica si isi fac din ortodoxie un stil de viata, si mai putini. Asa ca bietii preoti slujesc in fata mireselor dezbracate, acoperite feciorelnic doar de o dantela alba, sunt dati deoparte fiindca stau in fata pozei, dau raspunsurile singuri fiindca nu le stie nimeni si sufla cuvintele gresit citite din Crez. Dar sunt linistiti pentru ca stiu ca in lumea asta facuta de Dumnezeu toate sunt bune si ca daca El vrea, mireasa dezbracata de azi va fi maine o mama buna, care-si va aduce copilul la Impartasit duminica de duminica. 

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. Petrica Stoenica
    Jun 30, 2014 @ 09:28:39

    foarte bine punctat 🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: