Succesocratia


Oameni care n-au nicio treaba cu sportul in general si cu tenisul in special,  o ridica acum in slavi pe Simona Halep desi Simona Halep nu s-a nascut ieri. Simona Halep este un copil care a muncit de mic, asemenea oricarui copil care-si doreste sa faca sport de performanta. Din pacate noi nu apreciem munca in sine, pentru noi munca nu reprezinta o valoare daca nu e incununata de succes si rasplatita cu bani. Peste tot se aude de milioanele pe care le-a castigat pana acum si pe care le va castiga de acum inainte daca va casiga Roland Garosse-ul. Succesul inseamna bani. Munca, nu neaparta…Am auzit ca multe fetite au venit la antrenorii de tenis ca sa se inscrie la tenis fiindca vor sa fie ca Simona. Mare greseala. Cate din fetitele care voiau sa fie Nadia Comaneci au ajuns sa fie ceva, mai exact ele insele? Nu mai facem sport pentru ca ne place ci pentru ca ne asigura succesul. Eu cred ca succesul vine atunci cand iti place cu adevarat ceea ce faci. Simona Halep a vrut sa fie Simona Halep si a reusit. Oricine altcineva isi va dori sa fie Simona Halep va esua.

Succesocartia este de fapt abonament la tristete si dezolare. Ce se intampla cu toti acesti copii adusi de cele mai multe ori de parinti la sala, acesti copii care nu vor ajunge niciodata Simona Halep, desi poate au muncit ca ea, desi asemenea ei si-au sacrificat copilaria, desi asemenea ei au renunat de multe ori la lectii de istorie, engleza si romana de dragul de a munci la sala cu doua, trei ore in plus…Pe ei de ce nu-i aplaudam? Pe ei de ce nu-i cunoastem dupa nume?

Faptul ca succesocratia ia elan o dovedeste si vanzarea de asa zise autobiografii de oameni celebri. Aceste vertitabile manuale pentru a invata succesul. Cum a facut Agassi de a reusit? Cum a izbandit Putin? (la Bookfestul abia incheiat biografia lui Putin a fost in topul vanzarilor…). Nu am vazut pana acum nicio carte despre “1001 de moduri de a munci mai bine”, in schimb carti despre succes, cu ghiotura.

Acum o sa ma intebati” ce ai cucoana cu succesul, ce te-ai pornit asa asupra lui”….N-am nimic cu succesul ci cu succesul succesului.  Succesul poate veni ca o consecinta fireasca atunci cand faci ceva pentru care esti haruit. Dar, atentie! Poate veni. sau nu.  Nu trebuie pus semn de egalitate intre succes si valoare ci succes si valoarea de moment. In acea clipa, la acea data, in aceea competitie X a fost cel mai bun. Ceea ce nu spune nimic despre valoarea lui Y sau a lui Z. Noi insa absolutizam totul. Ne facem idoli din oamenii de succes. Ne inchinam lor. Lumea rade de cei care stau la coada la moastele sfintilor pentru a fi aproape de cei care le sunt exemple si pe a caror cale isi doresc sa paseasca.  In schimb,  aceeasi oameni vor un autograf de la nu stiu ce celebritate, incearca sa le copieze  stiul vestimenetar sau sa conduca aceeasi marca de masina….

Succesocratia este prin natura ei o abonare la tristete, invingere si depresie. Atata pentru cei care au cunoscut succesul si l-au pierdut, pentru ca sa pierzi succesul este in natura lucruruilor, dar mai ales pentru cei care nu l-au cunoscut niciodata si care in loc sa-si pretuiasca viata lor ajung sa fie nefericiti ca sunt Popescu sau Ionescu in loc sa fie Halep sau Comanici.

Si daca o sa va uitati, in prea putine din gloriile trecute se mai poate vedea ceva din fosta lor stralucire. Mai nimic.

Succesul sportivilor imi aminteste oarecum de intrarea triumfala a Mantuitorului in Iersualim, cand toti ii strigau Osana! iar peste trei zile aceeasi oameni ii cereau lui Pilat “osandeste-l”.

 

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

 1. Shop
  Jun 12, 2014 @ 11:08:48

  Ne mandrim cu Simona!

  Reply

  • testoasadeserviciu
   Jun 12, 2014 @ 13:33:07

   Asa e, ne mandrim cu ea. Am fi putut sa ne mandrim cu ea si cand era numarul cinci mondial. Asta e tot ce am incercat sa spun…

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: