Castelul Stan si Bran


Am auzit azi o stire conform careia castelul Bran ar fi scos la vanzare pentru suma de 47 milioane lire sterline.Am crezut ca e o gluma, dar nu. E real. Oricine dispune de aceasta suma, inclusiv Romania prin organele abilitate, il poate cumpara. Sper ca niciun manelist nu-l va dori ca sa-si faca in el studio de inregistrari si sala pentru nunti, botezuri si cumetrii. Sper sa nu le convina fiindca n-are lift si sa nu le vina ideea sa-i puna unul exterior.

Cum e posibil?

Banuiesc ca in Franta mai exista descendenti directi ai lui Ludovic al paispelea, cinspelea si saispelea, ei de ce nu emit pretentii pentru Versailles?  Mai jos aveti de pe Wiki istoria Castelului Bran. Si ma intreb asa: ce drepturi aveau de fapt mostenitorii din punct de vedere legal si  moral? Si-a recuperat statul banii din restaurarea si intretinerea lui atitia ani de zile? Un amarat se lupta si 20 de ani in instanta pentru proprietatea sa, o casuta cu doua-trei camere, cat s-a luptat statul roman pentru Bran? Ce alternative au oferit doar ca sa pastreze castelul in patrimoniul national, acolo unde ii este rostul? Ce comision o fi primit cel care a rezolvat asa de rapid aceasta asa zisa retrocedare….Ar fi putut sa se judece si in ziua de azi si in tot acest timp statul roman sa castige bani de pe urma castelului si mai ales, sa faca lobby pentru mentinerea lui in patrimoniu…

Daca in timpul razboiului dadeau nemtii cu o bomba in el si-l faceau ruine ar mai fi fost el asa ravnit? Acum e proaspat restarurat, restaurare care daca e s-o calculam in lefuri occidentale, costa ceva…, e inclus in traseele turistice, are targul la poale…e cat se poate de viu si vioi cum ar veni. Oare Regina Maria, daca ar trai, ea care atat a iubit Romania, asta ar dori, sa fie vandut? 

Sa speram ca cel care-l va cumpara nu va dori sa faca in el discoteca sau hotel…Simplul fapt de a pune pret pe el mi se pare ciudat. Cum au ajuns la pretul asta, pretul zonei pe metrul patrat plus investitiile, scazand dezavantajele ca nu e chiar central si nu are acces direct la sosea…Si o fi la fel, vine agentul, iti arata proprietatea, te pune sa ai buletinul la tine ca sa-ti ia seria si numarul sa arate ca a facut vizionarea? sau vizionarea se face direct cu ghidul care oricum merge cu un grup de turisti….Si oare cat sunt dispusi sa negocieze, mai lasa si ei la pret ca totusi gresia s-a cam tocit, zidurile sunt cam umede….Te doare capul!

 

DE LA WIKI CITIRE:

Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 19 noimebrie 1377 în Zvolen confirmă sașilor din Scaunul Brașovului (totaque communitas Saxonum sedis Brassouiensis) dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala și cu meșterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran (promiserunt novum castrum in lapide Tydrici edificare). Cu această ocazie, regele promite brașovenilor că, dacă Țara Românească va ajunge “în mâinile noastre”, atunci vama va fi mutată de la Rucăr (Ruffa Arbor) la Bran. Referința din textul documentului din 1377 cu privire la o “nouă cetate de piatră”, permite deducția că fortificația de piatră, ce urma să fie edificată pe acest loc, a fost precedată de o întăritură de graniță mai veche. Această cetate, probabil din lemn, va fi fost ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225. Ea este atribuită magistrului Theodorikus. În secolul al XIII-lea teritoriul cetății Bran a fost supus jurisdicției comitatului regal de Alba Iulia.

În 1407 Sigismund îi acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) și Bologa. Branul rămâne sub autoritatea Țării Românești până în 1419.

În anul 1427 castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a coroanei Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de extindere. În 1498 cetatea Branului a fost închiriată de regalitatea maghiară către scaunul Brașovului.

În 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri. Însă la moartea sa regina l-a înstrăinat, lăsându-l moștenire fiicei ei preferate, principesa Ileana, căsătorită cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg. După 1948, Castelul Bran a fost naționalizat și a intrat în proprietatea statului român. Castelul a fost deschis vizitelor publice începând cu 1956, fiind amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987 a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993. Castelul se redeschide ca muzeu și reintră în circuitul turistic.

La 18 mai 2006, după o perioadă de proceduri juridice, castelul este retrocedat legal moștenitorilor din familia de Habsburg. Cu toate acestea statul român, prin Ministerul Culturii, îl va administra tranzitoriu și în următorii trei ani.

La data de 1 iunie 2009 castelul, cândva proprietate a Brașovului, intră pe deplin în posesia moștenitorilor, Arhiducele Dominic, Arhiducesa Maria Magdalena și Arhiducesa Elisabeta, fiind astfel definitiv înstrăinat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: