Dieta cu Dumnezeu


“Omul este o fiinta infometata. Dar el este infometat de Dumnezeu”

” Pr. Profesor Alexander Schmemann/ ” Pentru viata lumii”

De o buna bucata de timp ma intreb de unde toata aceasta valtoare legata de mancare. Ce mancam, cum mancam, cat mancam, cat e de sanatos, ce dieta sa urmam. Si citatul de mai sus din admirabila carte a profesorului Alexander Schmemann mi-a dat raspunsul. Noi suntem infometati de Dumnezeu dar nu o stim si pe cale de consecinta de imbuibam cu gogosi si covrigi si mititei si dulciuri si cate si mai cate.

Atunci cand tii o cura de slabire cu varza, sa zicem, te indopi cu varza pana la refuz dar simti mereu foamea, fiindca tie ti-e foame, de branza si iaurt si oua si carne. Degeaba mananci tone de varza…Pastrand (nefericita) analogie foamea noastra de Dumnezeu nu se poate satura cu nimic altceva. Nici cu sexul, nici cu puterea, nici cu banii. Ea e acolo, sacaitoare. E un tictac al unei bombe pe care o cauti cu disperare de teama sa nu explodeze. N-ai de unde sa stii ca e o bomba cu iubire, care odata ce-a explodat te proiecteaza intr-un loc unde toate acestea nu mai au niciun sens. Dieta cu Dumnezeu e singura care da roade si nu intr-o viata viitoare, ci chiar de acum. “Gustati si vedeti ca bun este Domnul” Ps 33/8.

Conform lui Schmemann trebuie sa restabilim conexiunea cu Dumnezeu inclusiv prin mancare. Si pentru asta trebuie sa fin constienti ca tot ceea ce e in jurul nostru, tot ceea ce mancam este de la Dumnezeu si fiecre masa trebuie sa fie o euharistie, o impartasire de  si cu Dumnezeu. Un gand de multumire, o inltare din nivelul orizontal la cel vertical transforma masa dintr-o necesitate fiziologica intr-o petrecere cereasca. Poate ca nu o sa auzim heruvimii si serafimii cantand de fiecre data cand ne aseazam la masa dar cu siguranta vom renunta la mancatul compulsiv, cu televizorul deschis sau intr-o barfa cu o coleg de serviciu. Si odata ce gandul ti-e la Dumnezeu, cu recunostinta si bucurie pentru fiecre imbucatura, nici nu mai arunci mancarea in tine si te saturi mai repede. Ca sa nu mai spun ca daca in timp ce manaci esti in comuniune cu Dumnezeu nici nu mai poate fi vorba de e-uri si lucruri nesanatoase. E limpede de ce….

Voi mai reveni la cartea Pr. Profesor Alexander Schmemann, dar pana atunci va mai las cateva citate. Just in case!

” A iubi nu este usor si omenirea a ales sa nu raspunda iubirii lui Dumnezeu. Omul a ales lumea dar ca scop in sine si nu ca transparenta spre Dumnezeu”

“Fructul oprit este imaginea lumii care este iubita doar pentru ea insasi iar mancarea lui este imaginea vietii inteleasa ca scop in sine”.

Cartea are o putere aparte de fascinatie si scurtcircuitare,  condensand in 193 de pagini o sumedenie de idei si de surse de reflectie. Ea nu da definitii ci defineste contexte in care Adevarul poate fi intalnit sau ratat.

http://www.crestinortodox.ro/parinti/parintele-alexander-schmemann-88208.html

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: