Ivan cel Groaznic de Henry Troyat


Starnita de piesa de la Metropolis despre care am scris de curand si intrigata ca nu prea stiu mare lucru despre Ivan decat ca era groaznic, dar de ce si cum neavand habar, am zis sa remediez grota informationala. M-am dus la librarie unde am reusit s-o zbucium nervos pe vanzatoare fiindca am stat la raftul de carti istorice vreo ora, tot invartind in mana aceleasi trei carti. Cu ocazia aceasta am constatat ca istoria ramane in continuare o plastilina moale in mana celui ce-o scrie. Adevarul e ca si eu imi cautam o plastilina pe masura. Nu voiam sa citesc o istorie seaca a lui Ivan. Doream sa gasesc o carte bine scrisa, cat de cat documentata si care sa-mi prezinte niste fapte cu un soi de racord in realitate. Doamna prof.univ.dr. Zoe Petre, profesorul dr. Doru Dumitrescu si editura Corint mi l-au scos in cale pe Henry Troyat. Nu am mai citit anterior nimic scris de el. Dar scriitura e vioaie si traducerea buna iar vanzatoarea pe punctul de a ma da afara din magazin, asa ca am decis sa iau cartea asta.( Si altele cateva despre care voi scrie in curand fiindca mi-am propus sa-mi reiau obiceiul de a mai scrie despre carti. sau “si” despre…)

Doua vorbe despre Henry Troyat, pe numele sau Lev Tarasov, membru al Academiei Franceze din 1959, nascut la Moscova in 1911, scriitor prolific, remarcat si premait inca de la debutul din 1935 (Faux Jour). Scrie ample fresce istorice Tant que la Terre durrera (7 vol) si multe biografii ale unor scriitori si conducatori  rusi celebri (Dostoievski, Puskin, Tolstoi, Gogol, Cehov, Petru cel Mare,  Ecaterina cea Mare…). Moare la Paris in 2007.

Acum dupa acest lung preambul, despre carte.

E bine scrisa, bine tradusa si prinde bine.

Poate fi citita si ca un manual de torturi (incredibile…) dar si ca psihologia unui om macerat de orgoliul propriu. Incepand cu obsesia pentru cuvantul “tar” si pentru adaugarea tuturor titlurilor posibile si terminand cu faptul ca si-a ucis copilul mult iubit (tovaras de tortura si orgii sexuale) doar fiindca l-a contrazis si i s-a parut ca unelteste impotriva lui. Un destin personal tragic care a generat un destin tragic celor multi pe care i-a condus si carora le-a fost contemporan.

Sunt multi care cracnesc impotriva ecteniilor pentru conducatori. Daca citesti aceasta carte intelegi exact de ce trebuie sa te rogi cat mai mult cu putinta pentru un om aflat la putere. Indiferent daca o merita sau nu sau,  cu atat mai mult cu cat este lipsit de merite. Un om normal cand se enerveaza rau sparge un pahar. Unul ca Ivan cel Groaznic poate rade chiar o natiune. Adevarul e ca Ivan s-a razboit mai mult cu ai sai, in principal cu boierii, pe care i-a omorat cu placere de cate ori i s-a nazarit. La sfarsitul vietii a intocmit un pomelnic personal al celor ucisi de el, cu mana lui, spre placerea lui proprie(inventa torturi si le punea in aplicare cu mana lui sau supraveghindu-le indeaproape). Din cate isi mai amintea mintea lui zdruncinata definitiv de pierderea fiului iubit ucis de mana sa proprie ( prin strapungerea tamplei cu tepusa din varful sceptrului) ar fi vreo 3800 de oameni. Printre care rude de gradul unul, nora lui insarcinata in luna mare(sotia fiului pe care il ucide la cateva zile dupa)  si multi altii, cu motiv sau fara, repede sau in chinuri groaznice….Bineinteles in acest “scor personal” nu sunt cuprinsi cei morti in batalii…..

Ce mi s-a parut cu adevarat interesant este ca atata vreme cat a trait prima lui sotie, femeie blanda, buna, calma, linistita si foarte intelegatoare (Anastasia Romanova Zaharina-Iurieva) acest ofran de mic, sadic din frageda pruncie (omora caini si pisici doar ca sa se amuze, le rupea picioarele, ii arunca peste zidurile cetatii etc…) strabate o lunga perioada de normalitate, luciditate si gandire echilibrata. Este o dovada limpede ca iubirea poate schimba absolut totul in viata unui om, oricat de crud, de dur si de tarat ar fi el. Ivan fiind cu adevarat tarat de climatul de lupte pentru putere in care a trait de la varsta de sase ani cand a ramas orfan si de mama, tatal pierzandu-si-l la trei ani…Cartea prezinta supravietuirea lui ca fiind un soi de intamplare miraculoasa, practic cei care se luptau pentru putere(adultii) l-au uitat pe cel care era uns cneaz (copil fiind). Lovitura finala o primeste Ivan atunci cand si bona lui, singura care- l mai iubea si-l ocrotea, cade rapusa de intrigile de la curte. Modelul preluat si de Ivan dupa ce creste fiind acela ca daca omori pe cineva e bine sa o faci temeinic, cu “tot neamul lui cel pomenit”, pana la catel si purcel. Ca sa fii sigur….. Singura perioada cand Ivan cel Groaznic iese din acest ev mediu personal si are parte de putina lumina in viata lui, si odata cu el toti cei pe care-i conducea, se datoreaza “junincutei” lui, asa cum o alinta el pe Anastasia. Datorita ei se inconjoara de sfetnici calmi si rationali care-i tempereaza avantul belicos. Aplicand in ziua de azi, la nivelul nostru al fiecaruia si extrapolind, ne putem da seama ce putere uriasa de influentare in bine (sau in rau) are fiecare dintre noi…inspaimantatoare!

Ivan cel Groaznic a lui Henry Troyat se citeste ca un roman de aventuri, pagina dupa pagina, nu pentru ca ar fi “usurica”, cartea fiind foarte bine documentata ci pentru ca are un stil alert, modern, intens. Nu lipsesc ironia, umorul si cate o meditatie lucida pe tema influentei pe care cineva o poate avea in acele momente cand viata lui depaseste cadrul personal si a responsabilitatilor implicite…Mi s-a parut profund si uluitor momentul cand in urma unei serii de masacre Ivan decide ca se retrage, ca se lasa de “tarie” si toata lumea il implora sa se intoarca iar intoarcerea lui este aclamata si sarbatorita ca o mare izbanda. Un soi de “rau cu rau dar mai rau fara rau…”.

In ciuda tuturor ororilor, de la Ivan cel Groaznic au ramas si lucruri bune. Mai jos, unul dintre ele….Imagine

Ivan cel groaznic ne daruieste catedrala Sf. Vasile Blajinul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: