Buni de la Cluj


Daca imediat dupa Revolutie ar fi aparut pe tarabe femeile despuiate si tot dezghetul asta de “busturi generoase” s-ar fi pornit o noua revolutie. Daca i-ati fi spus bunicii mele ca e “trendy” sa porti rochie de seara fara chiloti v-ar fi spus ca numai tigancile umbla asa pentru ce ele sunt mereu fie in iminenta de nastere fie de sex…Dar asa cum se spune ca Rasputin s-a obisnuit cu otrava, incetul cu incetul, asa si noi ne-am obisnuit cu vulgaritatea, promiscuitatea si lipsa de sens. De multe ori ma intreb asa, ce ar zice “Buni de la Cluj” de una, de alta…De exemplu.

1 SEXY

Astazi se spune ca e bine ca o fata sa fie “sexy”. A fi sexy inseamna ca un mascul se gandeste sa propaseasca specia cu tine. Nu spune nimic despre frumusetea , personalitatea, inteligenta, cultura…Nimic. Doar ca te vede ca fiind buna de “tavalit” si tu consideri asta un compliment?! Lucrurile devin cu atat mai sinistre cu cat auzi “o gravida sexy”. Adica ce poate fi sexy la o gravida? Sanii mari? 

Buni de la Cluj: Barbatul trebuie sa cunoasca femeia de la brau in jos si s-o iubeasca de la brau in sus. Dar azi, de la brau in sus femeia nu prea mai are nimic….Bunica a fost o femeie foarte frumoasa si plina de viata iar bunicul, foarte gelos. Dar asta tocmai fiindca bunica nu i-a arata niciodata “toate cartile”, in ciuda faptului ca i-a nascut peste 10 copii.

2 INJURATURILE 

Din filmele americane am importat idee ca tot la doua vorbe e bine sa injuram. In seriale si filme se injura ca sa faca limbajul “mai natural” asa ca te trezesti ca actorii vorbesc normal, ca intr-o telegrama , doar ca in loc de “stop” apare “pu…”. In rest, dialogurile sunt de cele mai multe ori la fel de fade si fara sens ca intotdeauna. 

Buni de la Cluj, femei apriga si cu gura mare, mai scapa la nervi cate-o sudalma, dar apoi se ducea imediat si se ruga si-si facea penitenta. Vremurile erau grele (razboi, refugiu) si ea considera ca-si alunga ingerul pazitor cu vorbe din astea iar ingerul pazitor era cel mai prolific si activ membru al familiei.

3 LITERATURA DE 2 BANI

O alta reduta a vulgaritatii sunt cartile de trei lei. Azi toata lumea, de la santueze pana la dive de tv trebuie musai sa scrie carti. Si anume inteligente si de mare tiraj. Divele noastre incep prin a-si etala nurii, pe ici pe colo prin punctele esentiale, pana pun mana pe vreun miliardar. Apoi devin brusc! niste super-mari doamne si ne dau noua sfaturi despre cum sa ne traim viata. Scriu carti, au bloguri. Si toata lumea le urmeaza. Ca de! sunt sexy si in urma casatoriei si evident a divortului ce i-a urmat indeaproape, au si bani. Deci sexy si cu cu bani, iata culmem realizarii, deci sa sara dom’le cu sfaturile, ca vrem si noi!

Buni de la Cluj citea carti politiste fiindca in suletul ei traia un detectiv care avea ambitia sa se prinda de la jumatatea cartii despre ce e vorba. Pentru ea cartea era un antrenament al mintii si-un izvor de “vorbe”. Din cauza vreurilor nu facuse prea ulta scoala si era complexata de faptul ca ai ei copii deveniti intre timp profesori si juristi vor fi mai destepti ca ea asa ca se straduia sa tina pasul. Adevarul e ca nu doar ca l-a tinut dar l-a tinut cu un pas inaintea lor…

4 SCANDALUL CA STIL DE VIATA

Scandalurile. Toata lumea se cearta cu toata lumea. Un strain a conchis”gossip and fight”. Barfa si scandal, asta aratam. Asta putem. asta suntem. E important de remarcat faptul ca indiferent ca te uiti sau nu la tv, tv se uita la tine. Te priveste tot acest jeg in desfasurare, politic sau monden. E la fel de al nostru fie ca-l sustinem direct, cu privirea sau indirect prin faptul ca tot ce e valoare adevarat, cultura, sens, profunzime, fie se cara fie crapa. Scandaluri puse la cale, sau daca vreti un termen de “specialitate”- Imbenzinari. “Sa-i imbenzinam, sa turnam gaz pe foc”

Buni de la Cluj: “Fericiti facatorii de pace, ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema”. 

5 INVIDIA

“Sa moara capra vecinului”. Cata vulgaritate am lasat sa patrundem prin vorba asta. Ce gandire marunta. Sa te bucuri pentru altul, sa-l sustii cu o vorba buna este ceva ce poate face oricine, fara sa piarda nimic. 

Parintii nostri mergeau pe furis la biserica de Pasti, cantau colinde in casa cu glas scazut, sa nu-i toarne vecinii iar acum noi vrem sa scoatem religia din scoli si-i numim “imbroboditi”pe cei care merg la biserica si-l considera pe Iisus Hristos un model de urmat si singura cale spre mantuire. Eu cred ca materialismul stiintific a castigat cu adevarat batalia dupa Revolutie! Religia e un filtru bun, sigur si la indemana pentru a epura vulgaritatea si promiscuitatea. Poate singurul filtru sigur. Fiindca daca aplicam filtrul culturii acesta ne poate insela. De multe ori suntem tentati sa facem ceva pur si simplu dintr-o moda culturala, din dorinta de a ne arata avangarsiti fara sa ne dam seama ca astfel deschidem o poarta vulgaritatii. Sunt multe opere care ele in sine nu sunt vulgare dar au deschis un drum spre vulgaritate. 

In concluzie, cred ca ar fi bine sa ne imaginam ce ar zice strabunica noastra despre una, despre alta. Si sa nu consideram ca nu intelege si ca e depasita, fiidca ceea ce noi traim azi nu poate fi numit progres moral. Doar ne-am obisnuit cu otrava, ca Rapsutin.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: