feriti-va de magarus!


Pe mai multe canale de tv s-au instalat si se lafaie confortabil -zodiacistii. Ei, atotputernicii, horoscopistii, numerologii, parapsihologii, mineralogii… stau si emit sentinte despre cum va fi anul nostru, luna noastra, ziua noastra. Pur si simplu nu pot sa inteleg cum de se uita lumea in gura lor….. De unde stiu ca se uita-de la faptul ca au primit din ce in ce mai mult timp. E clar ca ei “vand”. 

Caracteristicile generale ale zodiei prezicatorilor de la tv: sunt siguri pe ei. N-au nici cel mai mic dubiu ca ceea ce spun ar putea fi o balarie mare cat capul lor. Folosesc limbaje de specialitate. Cu totii il cunoastem deja pe Marte care e un retrograd notoriu. Fac pauze. Nu stiu daca pentru aplauze sau pentru a ne lasa pe noi muritorii sa digeram pretioasa informatie. Aduc scheme. Harti cresti complicate pe care ni le arata stiind ca noi nu pricepem nimic din ele. Tocmai asta-i ideea, sa ne arate ca suntem niste tonti care nu pricepem nimic din hartile lor si tocmai de aceea avem nevoie de ei. Ca sa ni le explice. Toti dau impresia ca sunt descendenti directi ai celor trei magi. 

DE CE NE UITAM IN GURA LOR?!!!

Multi oameni asa zis inteligenti (cu facultate), urmaresc avizi aceste dari de seama ca sa nu zic zeama…dar daca le spui ca te duci la biserica esti prost si var primar cu Marte retrogradu’. Horoscoapele sunt stiinta (doar ai vazut ce harti complicate fac!) mersul la biserica si credinta in Dumnezeu e din punctul acelora de vedere un mabo-jumbo medieval, o forma de “imbrobodeala”…. Probabil ca daca preotul ar avea un program liturgic pentru calculator, in care sa poata prezenta eventual niste scheme si diagrame liturgice, ar parea mai demn de luat in seama….

Si cand mai prinzi cate o “vedeta” care iti explica ce a fost ea in viteile trecute…e creme de la creme…stie ce a fost in vietile trecute dar h-abar n-are ce e in viata asta…E trecuta, evident!

Acum ceva timp o conjunctura m-a facut sa merg la o manastire impreuna cu una din celebrele zodiachiste. Nu era vorba de un pelerinaj, cat despre o escapada duminicala. Zodiachista (stiu ca nu exista teremenul 🙂 ) s-a plans tot drumul. De tot si de toate. S-a plans si a dat sentinte. Greu de gasit o persoana mai acra alaturi de care a vrei sa-ti petreci duminica…odata ajunsi la manastire, noi ceilalti, am haladuit o vreme pe acolo, am vorbit cu un parinte, am facut o rugaciune. Zodiachista noastra a dat un tur de la departare  si cam atat. A asteptat inafara curtii aferente lacasului de cult, langa masina, fumand. Vreo ora si jumatate cat am stat noi la manastire…Este aceeasi persoana care va merge apoi acasa, isi va porni calculatorul ei trist, de pe masa ei trista, din camera ei trista, de langa florile si pietrele ei triste, din casa ei trista….si-ti va spune cum va saptamana ta. Ghici cum?

Era pe vremuri o emisiune care se chema “feriti-va de magarus!” . Bun titlu.Totul e sa identificam magarusul. Ca de multe ori magarusul sta instalat comod in fata tv-ului si rumega toate prostiile pe care i le baga cineva in cap. Apoi se straduieste (cu subconstientul alimentat) sa implineasca acea saptamana proasta. Si reuseste, de cele mai multe ori. Reuseste!

De la tarot pana la chiromantie, de la i ching pana la ghicitul in ghioc, toate formele de “divinatie” sunt periculoase pentru ca se joaca cu puterea enorma a subconstientului nostru. Iar ca diferenta calitativa, intre tiganca din gara si doamna eleganta de la tv nu stau decat cateva sapunuri si putina educatie, dar in materie de putere asupra viitorului, sunt egale.

Ar putea parea un paradox ca acum cand stiinta a evoluat atat de mult au luat avant si aceste forme de ghicire a viitorului. Dar nu e asa. Stiinta si tehnlogia ajutate de mass-media nu fac decat sa alimenteze frica de viitor iar omul are tendinta sa creada ca daca stie ce-l asteapta se va putea pregati. Spera cu alte cuvinte sa-si poata domoli frica de viitor dar de fapt o hranesc cu o frica si ai mare.

De ce se intampla asta? Fiindca cineva castiga bani din asta. Stai pe un site de ghicire a viitorului, faci trafic, siteul castiga din reclame. Te uiti la tv, idem. Te duci la nu stiu ce numeroloaga renumita, decartezi la greu… Nu e vorba de viitorul tau, e vorba de bani. Pe care cineva ii vrea si ii are, acum. Profitand de frica ta de viitor, de dorinta ta de a sti mai multe despre ce te asteapta….

” Nu te ingriji de ziua de maine, ziua de maine se va ingriji de ale sale. Ii ajunge zilei rautatea ei”. Unii traduc “rautate” prin “necaz”. Luati-o cum vreti….dar feriti-va de magarus!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: