victorie prin neparticipare


In liceu jucam volei si cele mai multe meciuri le-am castigat prin “neparticipare”. Da, nu eram prea bune…eram mai bune la mate, fixzca, biologie si altele. In fine. Pe atunci nu stiam ca acest concept de a castiga prin neparticipare, dincolo de a fi o gluma buna, e chiar universal valabil.

1

Prostul gust care domina audiovizualul din  Romania a luat un avant incredibil din cauza faptului ca cei care ar aprecia si altceva decat injuraturile si sexul au renuntat la tv. A renunta la tv este o moda. Lumea se mandreste ca a renuntat la tv ca si cand asta ar fi o dovada de virtute. Nu cred ca e. Cred ca ar fi fost o dovada de virtute sa generezi trafic unui post cum a fost TVR Cultural, sa duci Muzzik pana la cer, sa il faci pe Patriarh sa se inchine cand vede ratingul de la Trinitas. In televiziune lucreaza o multime de oameni educati, decenti, profunzi. Oameni care ar face cu draga inima si altceva decat sa ciuguleasca firimituri de la masa vedetelor de zapada artificiala. Problema e ca li se da in cap cu ratingul. Asa ca  tuturor celor prea destepti, prea culti, prea inteligenti, prea eleganti, profunzi care au ales sa nu sa uite la tv dar sa stea ore in sir pe “mijloacele de socializare in masa” la spun ca au facut o treaba buna, au deschis usa tuturor papusilor gonflabile care s-ai instalat confortabil pe toate posturile, canapele, fotoliile si la toate orele. Au facut o treaba buna. Felicitari!

Nu mai dati vina pe posturi, nu mai dati vina pe patroni. Daca s-ar uita lumea la “Tablouri dintr-o expozitie” asta s-ar da. Pe TVR 2 si cateodata chiar si pe TVR1, pe Digi, pe Trinitas, sunt multe lucruri faine, de bagat la cap…nu ma intrebati cat e ratingul….

Un alt exemplu de castigare prin neparticipare.

Tara in mod clar e acaparata la nivel de conducere de inculti, agramati, smecherasi si colportori. Unde sunt romanii buni, profesionistii, capabilii? Unde e crema cremei Romaniei? In Franta. In Germania. In America. Nu spun prin asta ca cei ramasi aici am fi cu totii prosti. Spun doar ca balanta cu intelighentie a fost dezechilibrata si acum traim consecintele. E o realitate.

3

Tot prin neparticipare castiga si coruptia. Nu ne bagam. Ne facem ca nu stim. Imi aduca aminte, cu ani in urma, la o invazie de gandaci, incercam sa determin lumea sa facem o treaba mai serioasa. Sa facem o igienizare serioasa. Cu conducte cu tot, etc. S-a dovedit ca toti gandacii din bloc erau numai la mine. In rest, nimeni n-avea. Asa ca am facut si eu ca ei, am rezolvat problema “local” si nu mi-am mai batut capul.

Azi in piata imi povestea o doamna cum pe mama ei a lovit-o masina, practic a trecut peste ea. Acum doua luni. Nici acum nu i-au spus cine a lovit-o fiindca la accident au aparut in locul politistilor alte uniforme…Medicii nu stiu nimic. Politia nu stie nimic. Femeii i s-a dat inainte de a ajunge la spital sa semneze niste acte pe care ea le credea formalitati de internare. De fapt semnase ca renuntase la pretentii…Buletinul  nu si-l mai gaseste…Am intrebat-o de ce nu intenteaza proces, sa afle. Au dat destui bani la medici, i-au fost reconstituite ambele picioare….abia le mai ramane sa traiasca…Femeia accidentata inca nu poate umbla, are nevoie de supraveghere…

Toate se rezolva prin neparticipare. Exista cate un caz de castigare prin neparticipare aproape in fiecre casa. Ce e pana la urma un divort daca nu o castigare prin neparticipare? Ce e un batran abandonat, un copil abandonat, o tara abandonata decat un fel de a castiga prin neparticipare…

Nu ma priveste.

Nu e treaba mea.

Nu-mi convine, plec.

E perfect. Dar sa nu ne mai plangem. Sa nu ne plangem ca e coruptie. Ca troneaza prostul gust. Ca …..

Mucles!

Suntem cu totii complici, prin neparticipare.  

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: