Succes. Exces. Abces


Explicati-mi si mie, ca nu inteleg, de ce ne ofuscam asa de tare si luam foc la pingele fiindca madam invatatoarea de la scoala 10 da de pamant cu parintii? Mie una mi se pare perfect normal, o consecinta logica. Sa o luam din punctul A in B.

In rimul rand, scoala 10 este considerata de ani de zile Sfantul Graal. iti dai copilul acolo, gata, se lasa cu succes. Se lupta parintii cu toate morle de vant si tocatoare de nervi numai musai sa-si aiba copiii inscrisi acolo. Numai ei stiu cate spagi au dat ca din Prelungirea Ghencea sa-si inscrie copilul la Sc. 10. Se “unge” un intreg lant (dis)trofic…Stiu asta fiindca era celebra si cand mi-am inscris eu copiii in clasa 1 la scola 97 din cartier. Ceea ce a fost acum multi, multi ani…(apropo, buna scoala, ca majoritatea celor mai putin celebre …) Deci, copilului i se spune triumfator ca “gata! s-a rezolvat! esti la scoala 10!”. Surle, tobe, trambite! te astepti sa primeasca direct diploma de Bacalaureat! Oricum, inseamna in mod clar ca e cu stea in frunte. Dar iata ca e intr-o clasa de copii toti cu stea in frunte. Fir-ar! Unul mai instelat ca altul. Niciun parinte nu poate accepta ca al sau copil de la scoala 10 poate fi altfel decat de zece. Pachete, atentii, delicateturi, fineturi, zaharicale, moncher. S-o “indulcim” pe doamna.

Cine a crescut acest monstru care da cu parintii de pamant? Ei, parintii, evident. Din dorinta lor megalomanica de a avea pentru copilul lor “ce-i mai bun”. Invatatmntul romanesc e praf si e asa pentru ca noi l-am facut asa…. noi, parintii. Sa va dau un exemplu, concret.

Baiatul meu cel mic a fost taxat de profesoara de tehnologica cu media sapte pe toata linia numai fiindca nu l-am mai lasat eu in excursiile organizate de ea. De ce nu l-am mai lasat, nu mai detaliez. Cert este ca acea “doamna” de tehnologie nu facea acordul intre subiect si predicat in schimb avea naturelul sensibil la cadouri. Ceea ce din partea mea, n-a primit. Copilul meu a ratat din cauza fabuloasei materii numita “tehnologica”  optiunea unu  dar nu s-a petrecut nicio gaura in cer. Pot spune ca a ajuns la un liceu mai bun decat cel la care avea optiunea unu. Pur si simplu, ne-am asumat riscuri si n-am “imbunat-o” pe profa de tehnologie cu nimic, am lasat-o asa cum era….M-am gandit la un moment dat sa pornesc o lupta impotriva ei dar mi-am dat seama, ca n-are sens. Toti parintii la sedinte nu vorbeau decat cum sa facem “sa nu le stricam mediile”. Ca le stricam sufletele …si increderea in justitie, adevara, bunatate, …nu mai conteaza, mediile sa fie bune!

Suntem corupti, asta e adevarul. Noi suntem corupti si-i invatam si pe ai nostri sa fie ca noi, daca, cica “vor sa le fie bine”. Unde-i binele asta? Sistemul de invatamant s-a corupt in mod intensiv de cand cu ponderea mediei la admiterea in liceu. Parintii au considerat ca e de datoria lor sa “care” ca sa fie mediile mari. Evident, caratul e direct proportional cu faima scolii…

La baza tuturor insa sta dorinta de succes. Toti vrem sa fim “de succes”. Ce inseamna acest succes? Nu cumva se traduce cu :nu pot dormi noaptea…inafara oamenilor cu care imi impart succesul nu ma suna nimeni…trebuie sa-mi iau o poseta de 3000 de euro ca sa simt ca traiesc…am atacuri de panica….ma duc la psiholog sa-mi spuna el cine sunt…mi-e frica sa ma gandesc mai departe de maine…ma sperie stirile de la televizor…daca tot succesul meu maine dispare, ce ma fac?…daca ma trezesc ca imi pierd banii…daca o sa aiba altcineva mai mult succes ca mine…trebuie sa vorbesc la telefon cu cineva ca nu-mi suport gandurile…

Daca parintii s-ar multumi cu scoli mai putin faimoase si s-ar implica ei mai mult in a le fi copiilor repere morale, poate ca ar fi putin mai bine.

Cat despre invatatoarea aceea….nu e nici prima si nici ultima. Din pacate….Totul e sa ne schimbam noi. Sa ne obisnuim sa renuntam la a considera scurtaturile “pentru smecheri” si drumul drept pentru prosti.

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. Trackback: Ivona Boitan: Succes. Exces. Abces | OnlineReport.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: