Hitler ar fi mandru….


M-am uitat la un reportaj despre eutanasiere.

Si anume, a oamenilor.

Care e diferenta dintre eutanasie si crima? Cadrul legal. Halatul alb. Spitalul scump. In principiu belgienii pun la dispozatia celor care vor sa moara cel mai curat loc in care s-o poata face. Nu-ti mai trimite nimeni felicitare de ziua ta fiindca toata lumea a pierdut sirul anilor pe care-i implinesti? Nimic mai simplu. Iei avionul, te internezi, o injectie mica si gata. Cum putem imbraca cel mai oribil cinism in cele mai albe halate? Reusim, doar suntem oameni. Suntem intelogenti. mai mult decat atat, gasim si nume intelogente gen “pro alegeri”. Era un tip tanar, in jur de 40 de ani care se plangea ca i-au usci mama care avea 65 si sufererea de depresie. Intr-o pasa proasta, femeia s-a dus la clinica si a zis ca vrea sa o termine cu viata. Si gata a fost. Mi-am adus aminte de o poveste aborigena. Tatal si cu fiul sau, in jur de cinci ani, il duc pe bunicul (batran si fara rost) intr-o pestera. Il cara pe o rogojina. Il lasa acolo pe-o rogojina, in pestera, sa-si dea obstescul sfarsit. Tatal si pustiul pleaca spre casa. Pustiul se opreste brusc si foarte serios, spune:

-Tata, am uitat rogojina! Haide sa ne intoarcem.

Tatal e mirat:

-Las’-o-ncolo de rogojina, la ce-ti trebuie?

Copilul pare mirat ca tatal lui nu sesiseaza o atare evidenta si bufneste:

-Pai eu pe tine pe ce am sa te aduc?

Sub ideea ca ii ferim pe batrani de dureri de fapt ne asiguram “rogojina” noastra. De ce sa platim pensii? asigurari? medicamnete? De ce sa-i tinem cand e clar ca nu mai pot produce nimic bun si vor fi mereu consumatori? O logica de fier pe o in care avem doar coordonata verticala. 

De un un de zile merg la un asezamant pentru batrani. Le citesc. Auditoriul cu varstele cuprinse intre 77, cea mai tanara si 94, senioarea. Puteti crede ca plec de acolo incarcata cu energie si entuziasm? Asta pentru ca intalnirile au loc nu pe linia banala, a timpului ci pe linia verticala. Acolo unde toate se supenda, mai putin Dumnezeu si relatia cu el. Acolo cu totii ne raportam la punctul aflat undeva deasupra noastra. Si indiferent de varsta acel punct ne priveste si ne asteapta in mod egal. 

E trist ca ajungem sa uitam frumusetea matematicilor superioare, acolo unde totul e poezie si ne asptram in zona aritmeticii unde unu si cu unu dau mereu un obosit de doi….

Hitler isi dorea o rasa purificata. Curatita. Nu asta se intampla acum? Apreciem curatenia, asepticul, rasa ariana. Ne raportam la un model de frumusete si succes. Mereu acelasi. Ne displac rasele colorate, ne diplac puturosii, ne displac cei pe care-i “ducem in spate”. Nu vrem pensionari, lenesi, nu vrea neputinciosi (o alta idee in lucru e eutanasierea minorilor cu dizabilitati) …..Eu cred sincer ca Hitler ar fi mandru de noi. 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: