Un model. Un model. regretul meu pentru un model…


-Un model! Un model! Regretul meu pentru un model!

Pentru un model, nu pentru un top model. Mai stiti e e ala un model? In adevaratul inteles al cuvantului?

Uite, sa presupunem ca Gigi Becali e doar un bun familist, un bun crestin, un bun vecin si un bun om de afaceri. Un om care face tot ce poate ca sa imbunatateasca viata comunitatii lui. Nimic mai mult, doar atat. Asta e un model.

Sa presupunem ca Simona Senzual e o fata care a citit mult, a invatat mult, a dat multe interviuri (de angajare), a avut o zi buna si s-a anhajat. Acum ea isi castiga painea in mod cinstit. Se imbraca frumos, in taior, cu fusta la o palma, regulamentar peste genunchi si cu bluza descheiata la doar doi nasturi, de sus. Se inghesuie in metrou la ora sapte seara dupa zece ore de munca si inainte de a se duce la ea acasa o viziteaza si pe vecina infirma de la trei. Ca sa-i incalzeasca mancarea si sa-i dea medicamentele. Doar atat. Asta e un model.

Un model. Ceva catre care sa tindem. Sa-i spunem copilului nostru bun si cuminte ” uite, cand vei fi mare vei fi ca X”. ca cine sa-i spunem sa fie? Sa-l excludem pe IIsus Hristos ca fiind un model mai greu de accesat. Sa gasim ceva mai “teluric”, repet, ca cine , deci?

Problema nu e ca nu avem modele, sunt sute de oameni profunzi, buni, cumsecade, modesti si complet necunoscuti. Oameni care fac bine nu cat le sta in puteri ci mult peste, dar nu-i cunoaste nimeni. Si daca scrii despre ei, nu te citesti nimeni. Si nu me refer la conferentiari alde Puric care spera sa schimbe lumea stand picior peste picior si vorbind ci despre “muncitori” ai binelui. Nu intereseaza pe nimeni.

Doua trei prietene mimeaza un vag interes. Apoi nimic.

In schimb lumea creste copii monstri. Copii care la trei patru ani cred ca totul li se cuvine. Copii “plini de personalitate”. Asta este mai nou expresia pentru proasta crestrere, obraznicie, isterie. Cand un copil urla la parinte, are personalitate. Cand un copil arunca cu un obiect in parintele lui, in bona, are personalitate. Cand un copil isi loveste parintele si-i sune “vaca, proasta”, mamei lui, are personalitate.

Unde sunt modelele? Ce crestem?

Nu vreau sa ma gandesc cum vor fi acesti copii la 14 ani cand “personalitatea” va intalni hormonii. sa te tii!

Revin.

Ori ne intoarcem la modele, ori le scoatem la lumina, ori ne ducem pe apa sambetei ca natiune.

Eu cunosc personal, cel putin cinci oameni care au facut ceva pentru tara lor, pentru limba lor, pentru neamul lor. Traiesc printre noi. de ce nu-i numesc? Ca sa nu-i expun indiferentei. Si daca nu-i cunoasteti pe ai mei, ganditi-va ca sigur, sigur ii aveti si voi pe ai vostri. Scoateti-i. Puneti-i pe tapet. Laudati-va cu ei. Faceti-le soclu. Vom castiga cu totii!

1 Comment (+add yours?)

  1. michel
    Sep 25, 2014 @ 00:12:01

    Expune-i, te rog ! Sunt avid dupa valori reale precum tu. In ceea ce priveste caricaturi gen G.B. ori S. ( mi-e sila sa le scriu numele ) ele sunt creatia industriei divertismentului…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: