lectie de viata


Am vazut azi un reportaj despre amerizarea pe Raul Hudson, din 2009.

Pe scurt: un stol de pasari intra in avion. Un motor, pa! Al doilea mtor, pa! Avionul avea doua motoare. Turnul de control nu-i poate ajuta cu nimic. Citesc manualul. Din pacate, manualul e prea lung pentru cat timp au ei. Si salvraea: Raul Hudson. In concluzie, din 155 de pasageri, sunt salvati 155. In conditiile in care cei de la turnul de control, care i-au pierdut de pe radar, au considerat ca sunt cu toti dusi pe cealalta lume. Ce m-a impresionat, teribil:

-piltii au ramas calmi, au vorbit putin intre ei, au vorbit putin si cu lumea, i-au anuntat strict ce sa faca. Exact, clar, scurt, fara niciun detaliu.

-pasagerii nu s-au panicat, nu au urlat, nu s-au lamentat. 

-cu toate ca a fost salvati toti cei 155 de pasageri s-a facut, ulterior o ancheta temeinica, sa se vada daca numai pasarile au fost de vina sau putea fi vorba si de vreo eroare de pilotaj.

Concluzii:

Chiar si cu doua motoare din doua stricate, poti 155 de oameni, daca esti calm si speri. Oamenii aceea nu s-au lamentat nicio secunda. Nu s-au resemnat. Nu au spus “asta e”. Mai mult decat atat, au incercat sa faca ce au putut ei mai bine in conditiile date, cand niciun manual nu te ajuta. Situatii din astea, din “afara manualului” avem si noi. Si noua ni se intampla sa cadem liber, cu doua din doua motoare avariate. Fie ca e vorba de un serviciu pe care nu-l gasim, un iubit care nu mai e, un prieten plecat pe taramul unde pleaca prietenii cand ies din vietile noastre…dar nu trebuie sa disperam. Trebuie sa facem ce putem noi mai bine. Trebuie sa ne scriem propriul manual. E viata noastra, cine sa ne scrie manualul? Si mai ales, sa avem incredere in cel de langa noi. La un moment dat, pilotul il intreaba pe copilot, calm, linistit.

-Ai vreo idee?

Si copilotul ii raspunde la fel de calm:

-Nu.

Dar in tot acest timp ei se pregateau de amerizare. Cel mai dificil lucrur, pentru care simulatoarele nu fac fata. Practic, pilotii nu sunt niciodata toba de carte la amerizari.

Lectie de viata.

Calm, incredere, speranta si fa tot ce poti. Chiar si fara doua motoare, chiar si fara manual, chiar si fara turn de control, lucrurile se pot rezolva.

ps sper sa nu se faca film ca nu-mi doresc sa-l vad pe Tom Cruise cum salveaza el pasagerii. valoarea materialului a constat in simplitatea lui.

3 Comments (+add yours?)

 1. michel
  Sep 24, 2014 @ 17:36:35

  Ma fascineaza ceea ce scrii si gasesc totul foarte la obiect si in corespondenta cu ceea ce ne inconjoara. Felicitari si multa inspiratie in continuare ! Un admirator

  Reply

 2. michel
  Sep 24, 2014 @ 23:45:25

  Te-ai prins ca-m fost ´´consateni´´. Multam fain si eu !

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: