tot un cap si-un cur, dar invers


Coloana vertebrala la om cred ca s-a dezvoltat dupa ce Adam a cazut si a tanjit catre ce-a pierdut. A sperat ca daca se intinde si se lungeste catre cer, cat poate el de mult, va ajunge inapoi la Dumnezeu. Poate ca Adam nu era prea destept. Sigur, nu. Ca altfel ar fi gestionat mai bine situatia. Dar daca a fi destept inseamna a spune “ce rost are sa ma intind catre cer, mai bine sap eu aici in gunoi, ca-i la indemana” atunci prefer oameni ne-destepti. Ati bagat de seama ca rar mai intalnesti in ziua de azi o coloana vertebrala? Cred ca de aceea ne-a daruit-o Brancusi pe a lui. Ca a intuit ca vor veni vremuri, si acuma sunt!, cand poporul asta va avea nevoie in corpore, de o coloana vertebrala. Dar noi am interpretat-o gresit. Noi am inteles ca semnifica sa ne urcam unul pe spinarea altuia, cat mai mult, ca sa ajungem cat mai sus. Intr-o logica omeneasca credem ca daca sufocam destui oameni ajungem noi sa luam o gura de aer.

cerem de la ceilati ceea ce noi insine nu avem.

“Te faci frate cu dracu pana treci puntea” e un dicton in care cel putin ()% din populatia Romaniei crede. Completat de “capul ce se pleaca, sabia nu-l taie” si de plinul de umor si maxima condensare semantica “pupa-l in bot si papa-l tot”. 

Pretul nu e cel care-i scris pe bilet. pretul e cel pe care-l constati. de obicei vine sub forma unor nopti de nesomn, a gandului sinuciderii si a sentimentului ca lumea-i stramba. Lumea nu-i stramba. Altundeva e curbura…

Sf. teofilact al Bulgariei spune ca nu era voie sa se manaince porc fiindca porcul este un animal care, din cauza pozitiei ochilor nu vede decat pamantul, de aceea atunci cand e taiat, i se ridica capul, el vede cerul si este fascinat/paralizat/anestezia de frumusetea cerului si asa, cu cateva secunde inainte de a muri isi da seama ce a pierdut…cateodata poate ca ar trebui sa ni se ridice si noua capul catre cer, sa vina cineva si sa ne predea privitul in sus, nu scurmatul in noroi.

Sau poate ca avem coloana ok, doar ca s-au inversat capul cu curul. E si asta o posibilitate.

Nu cert pe nimeni. Nu arat cu degetul. Doar imi pare rau. Asa sunt eu cand imi pare rau. Imi pare rau.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: