Uite cine inoata in piscina cu acid sulfuric!


Mircea Cartarescu declara azi intr-un interviu , sau cel putin acum apare declaratia , ca a trai in Romania echivaleaza cu a inota intr-o piscina cu acid sulfuric.

Acum stau si ma intreb: nu este domnul Mircea Cartarescu unul dintre cei mai tradusi autori romani? Nu a candidat dumnealui la Nobel? Nu este el in manualele de Limba romana? Nu este el acel unic scriitor de care au auzit si coafezele de cand cu “De ce iubim femeile” sau cu aparatiile regulate in EVZ.

Unde e piscina? E prea mica tara aceasta pentru domnia lui? Poate, dar scrisul nu cunoaste limite. Ca dovada nominalizarea la Nobel. Si pana la urma piscina poate ca e un spatiu de protectie, in piscina oricine poate inota pe cand in ocean multi se ineaca…Acid sulfuric? Acidul arde, e adevarat. Daca prin asta a vrut sa spuna ca tara asta te face sa arzi tot ce ai in tine, in sensul bun, pot fi de acord cu el,  daca domnia lui se refera la un soi de martiriu, zic s-o lasam pe alta data.

Dar cei care trimit manuscris dupa manuscris catre edituri si de multe ori nici macar un raspuns nu primesc? Cei care aduna roman dupa roman la sertar si nu se uita nici naiba la ei, aia ce sa mai spuna? Cei care nu castiga nici un ban din ceea ce au scris si publicat…cei care se chinuiesc singuri sa-si faca publicitate, cei care apeleaza la prieteni pentru popularizare, ce sa mai spuna…La final adauga domnul Cartarescu ca in Romania ar mai fi cel putin 20 de scriitori la fel de buni ca el sau poate chiar mai buni. Generoasa recunoastere. Probabil ca si aceia tot in acid sulfuric se balacesc sau poate ca ei sunt la dusuri cu Cyclon B, nestiuti de nimeni.

N-am inteles niciodata de ce tocmai cei privilegiati, se plang. De ce ai recurg la asemenea afirmatii dramatice, mari. De ce nu ar putea zice macar unul din cei expusi, din cei premiati, din cei scosi in fata UN CUVANT BUN?????? UNUL!

Nu mi-l pot imagina pe Nichita Stanescu injurand Romania. Sau pe Sorescu.Sau pe Blaga. De ce? Tocmai de aia.

Nu-i perfecta Romania dar te-ai nascut in ea si macar pentru ca esti un scriitor al acestei tari si lumea se uita in gura ta, ar trebui sa fii respnsabil si sa stii ce spui….Sa fii sanatos domnule Cartarescu dar ma tem ca piscina aceea in care inoti e umpluta cu altceva.

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

  1. Nicolae
    Mar 04, 2013 @ 11:50:32

    Tara mica, cateva piscine…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: