Filmele americane si cununiile pe malul marii


Prea multe filme americane, dauneaza grav sanatatii. Mai ales daca vorbim de cele de serie B, de siropurile acelea in care mamele sunt perfect coafate de dimineata pana seara si le citesc copiilor seara de seara povesti, asta dupa ce bineinteles au spalat, gatit, facut curat, supravegheat teme, plimbat cainele. iar dupa ce culca copilul, se imbraca intr-o lenjerie sexy si se ocupa si de tatal copilului. Pentru ca “life is perfect” nu-i asa. De obicei, in acest gen de filme casatoriile se fac la Las Vegas, dintr-o dragoste nebuna, sub un impuls de nesuportat sau pe malul oceanului, din aceeasi dragoste nebuna si impuls de nesuportat dar aranjat in prealabil nunta cu tot dichisul. De un baiat stilist gay cu casca in ureche si care dirijeaza totul de la cum se instaleaza coronita de flori pe malul oceanului (coronita de flori ce simbolizeaza altarul-sic!)  Si atunci cum sa nu vrea si romanca noastra nunta pe malul lacului, al marii, pe helesteu, prin boscheti etc? Sclipici pe gene, are, are! Unghii cu strasuri, are? Are! Barbat care sa plateasca, are? Are! Pai cum sa n-aiba atunci o nunta la malul marii? Asta pentru Mamaia. Pentru Vama Veche avem varianta cu hipsteri. Ochelari curame sucare, are? Are! panatloni cu turul cazut si itaresti jos, are? Are! Marijuana, are? are! deci ce-i mai lipseste? a, baiatul, da prinde ea unul in Vama…suficient de fumat cat s-o ia…dar uite ca nu-i popa…unde-i popa?

 Dar uite ca ai naibi “popi” se opun si nu mai vor. Ce trsitete! ce durere! Ce vis spulberat! Ce oroare! Parca nici divortul nu va mai fi la fel de dulce dupa doi ani…ca sa nu spunem ca nici judecatorii, alti rautaciosi, nu vor sa ne desparte decat numai si numai la tribunal sau la notar. N-ar veni si ei intr-o parcare, intr-o mlastina, intr-un loc naspa undeva…conform aceleasi logici imbatabile, daca ne castaorim intr-un loc frumos, parc, Complexul Brancusi din Targu Jiu etc e normal sa vrem sa divortam la ghena, sau intre blocuri, sau in canal…un eveniment frumos, un loc frumos, un eveniment nasol, un loc nasol. Just! 

Deci, de ce nu ne mai lasa Biserica sa ne casatorim in parcuri si pe alei?

In primul si-n primul rand, fiindca sa iei casatoria in serios este sa accepti “taina cununiei” care taina a cununiei se oficiaza cel mai bine dupa o alta taina, cea a Sf. Liturghii. Bisericile sunt numite spatii sacre. E normal sa ne casatorim in biserica si sa ne facem cumparaturile la mall si sa divortam la tribunal. Sigur, ca noi putem avea o personalitate foarte puternica, manifestata din frageda pruncie prin repetate trantiri cu curul de pamant si arteziene de amenintare, si e posibil sa vrem, cu accent pe vrem, sa ne casatorim la mall, sa divortam in biserica si sa ne facem cumparaturile la tribunal, dar iata ca nu se poate.

Spatiu sacru inseamna ca acela este un spatiu in care se slujeste in mod frecvent, un spatiu in care nu se injura, un spatiu strajuit de sfinti si candele, de rugaciuni si icoane. Un spatiu in care se oficiaza taine de cateva sute de ani, de multe ori. Un spatiu special amenajat. Noi in general ne dorim sa avem spatii special amenajate pentru caini, copii, pantofi, postete etc dar cand vine vorba de taina cununiei, vrem sa poata avea loc oriunde, ca asa vrem noi.

Dupa parerea mea cred ca ar trebui ca BOR sa fie si mai severa si sa impuna inclusiv un dress-code la cununii fiindca am vazut mirese si nasici imbracate in dantela si cu cate-un petec pe ici colo prin punctele esentiale, am vazut rochii cu spatele gol, decolteuri care lasau la vede sutienul si fuste mai scurte ca un chilotel si altele. 

Asa ca daca ai credinta, te bucuri sa iti faci nunta in biserica si daca n-ai credinta, de ce sa mai faci cununie religioasa? Direct masa, dansul si asta e! Next!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: