Naspa, n-est pa? Ba, spa!


Patriotismul la romani este minunat, sublim, dar lipseste cu desavarsire. Daca ungurii, francezii, italienii, englezii sau nemtii, spun ceva rau despre rau, ne ofuscam, sarim de cur in sus si ne duce flama pana in al noualea cer. In schimb denigrarea tarii e sport national. Ne ignoram poetii, filozofii, scriitorii. O fi Ionescu roman si se citeste Ionescu cu U si nu cu O, dar cei care-l citesc cu O il citesc mai des si stiu citate din el mai dihai ca cei care-l citescu cu U care nu-l citesc. Iar daca-l citesc, ca e in programa, arareori fac eforturi sa-l si patrunda. Idem Tutea, Cioran si altii. Daca luam premii la filme, sarim cu gura ca de fapt nu le meritam noi ca tara ca le merita cei care le-au facut. Just. In primul rand chapeau Calin Netzer care a facut trei file toate trei super bune. Apoi chapeau scenarist, actori etc Dar macar putin acolo, sa acceptam ca e si meritul tarii. Fi-miu cel mic a glumit si a zis ca nemtii de fapt l-au premiat pe Peter Netzer al lor. Romania a fost construita de multi nemti si englezi, ma refer aici desigur la familiile regale dar asta titusi nu inseamna ca printre atatea influente nu are si ea meritul ei. Macra atat ca acestoi oameni au simtit ca merita sa investeasca in ea. Calin Netzer putea face film oriunde, a ales sa-l faca aici…

Poate ca ieri Inna nu a fost in cea mai buna forma, voce etc Poate ca nu merita sa cante ea la deschidere, habar n-am. Dar cert este ca faptul ca Monica Iagar s-a aruncat la niste afirmatii flamboaiante nu ajuta deloc in ideea unei eventuale organizari a olimpiadelor in Romania.

Suntem mult prea viscerali. Ne aruncam in cuvinte mari. Tabloidizarea Romaniei inseamna inclusiv aceste cuvinte mari pe care le folosim cu usurinta. Ne plac tusele tari. Ne place sa zicem idiotii, cretinii, rusine etc In loc sa ne masuram afirmatiile cu masura staturii noastre si a impactului pe care vorbele noastre il au, ne aruncam la acuze grave.

Mie personal nu mi-a placut discursul Adei. Era un moent de fericire, de bucurie, de ce sa-l manjesti. Tu stii ca producator ca n-ai fost ajutata, sustinut, tu stii cat te-ai zbatut. Asta nu face decat sa iti mareasca substantial triumful. Dar e un triumf si omul cand e triumfal se presupune ca e si generos si-si uita frustrarile.

Succesul de la Berlin e colosal. Asta e adevarul. Si e bine sa ne bucuram de el. Pur si simplu sa ne bucuram. Fara “da,dar”si “poate”. Eu una sunt bcuruoasa de zici ca eu l-am castigat si abia astept sa vad filmul. Asta si fiindca m-am saturat de filmele in care tema principala e “cat de naspa e Romania si cum sa scapam mai repede din ea”.

Cred ca am uitat, ca popor, sa ne bucuram. de cate ori ceva e bine, scormonim pana cand gasim ceva rau. Nu mai stiu cum sa fim cu adevarat, simplu, din tot sufletul, bucurosi. Si asta cred ca e o boala. Nu stiu daca incurabila…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: