Lapidarea la tv


Lapidarea exista. Sa chemi un om la tv, sa il cauti de ceara in urechi si de jeg intre degetele de la picioare, e lapidare. Nu-l omori doar fizic, il omori si sufleteste. Orchestrezi o gramada de ganduri oribile catre el. Toata lumea se uita la el si se mira cat de jegos e, cum a ajuns asa, ce ar fi gandit celebri lui parinti despre el daca ar mai trai …Ii faci rau lui, le faci rau celor de acasa, pentru ca le dai ocazia sa gandeasca asa ceva despre un semen de-al lor dar in primul rand iti faci rau tie, ca prezentator. Cand semnezi un contract nu inseamna ca scapi automat de toate consecintele actiunilor tale. Nu patronul va da socoteala pentru toate cate le spui si le faci. El nu ti-a sucit mana la spate sa spui aia sau ailalta. El vrea rezultate, vrea cifre, pana unde esti tu dispus sa mergi de dragul acelor cifre, e treaba ta, numai a ta. Imi aduc aminte de dilema lui Henric al V-lea in momentul cand inaintea unei batalii, deghizat in haine de om obisnuit, sta de vorba cu trupele lui si un soldat ii spune ca daca el va muri maine in batalie, regele va fi nevoit sa dea socoteala inaintea lui Dumnezeu pentru el si pacatele lui iar Henric e oripilat de aceasta idee conform careia fiecare soldat pe care el il trimite la moarte ii lasa lui pe daiboj pacatele lui. Nu era corect atunci dupa cum nu e corect nici acum. Avem liber arbitru. Avem puterea de a decide pana unde mergem pentru banii pe care-i castigam. la sfarsitul zilei, cand punem capul pe perna, ne ia somnul si dormim neintorsi sau ne uitam pe pereti si plangem in perna. Constiinta o avem implantata, fie ca ne convine fie ca nu. Ne nastem cu ea. Nu e de vina patronul pentru toate greselile noastre. Cand semnezi un contract nu semnezi ca renunti la constiinta ta, la identitaatea ta, laomenia ta. Sau daca o faci nu te spala apoi nici cinci fluvii, poate doar de lacrimi. Lacrimi cinstite, autentice, nu lacrimi demonstrative.

Lapidarea exista. O practicam cu totii. De cate ori stam comod rezemati pe spate si ne uitam cum un semen de-al nostru este batjocorit, se cheama ca aruncam piatra. Piatra care ni se va intoarce automat.

Umilesti, vei fi umilit. Judeci, vei fi judecat. Razi de altul, se va rade de tine. Unii zic ca-i Dumnezeu, altii prefeera sa o numasca legea atractiei, karma sau mai stiu eu cum. Numiti-o dupa cum sunteti pregatiti, cert este ca functioneaza. Nu scapa nimeni.

Asa ca cel mai bun lucru pe care putem sa-l facem pentru noi insine este sa stim, sa fim siguri, ca la sfarsitul zilei, al anului si-al veitii, dormim dupa cum ne-am asternut. Niciun contract nu o sa ne salveze. Niciun patron. Nici macar ala mare. Tocmai pentru ca ne-a lasat sa facem dupa cum ne taie capul.

Patronul are constiinta lui si va raspunde.

Realizatorul are constiinta lui si va raspunde.

Fiecre om care sustine cu privirea lui asemenea mizerii, va raspunde.

Nimeni nu scapa.

Si asta nu se aplica numai la tv. se aplica si la scoli, profesorilor care dau vina pe viata, ploaie si cremwursti ca nu pot pregati copiii bine. Si mediciior care prescriu medicamente aiurea doar ca sa ia banii de la industria de medicamente. Si la functionarii de banci si la vanzatorii de legume…ce frumos, nu-i asa, ca o sa dam cu totii socoteala? Atunci o sa fim insa foarte preocupati de ceara din urechile noastre si n-o sa mai avem timp de jegul altuia.

In concluzie, daca nu vrei o piatra in teasta, pune piatra jos.

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

 1. Zina
  Feb 12, 2013 @ 09:24:06

  M-as bucura sa aflu ca a citit si Simona…

  Reply

  • testoasadeserviciu
   Feb 12, 2013 @ 10:14:27

   Zina, nu cred fiindca nici macar n-am pus tag. Pana la urma nu e vorba numai de ea. Ea n-a fost singura in platou, nu e doar ea cea care decide…si sa nu uitam cel mai important fapt: cei care se uita. O zi buna!

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: