Lamentatia noastra cea de toate zilele


Cred ca una din trasaturile noastre fundamentale, ca popor, este lamentatia.Avem, n-avem treaba, ne punem cenusa in cap, ne rupem hainele si ne punem pe bocit. Niciodata nimic nu merge asa cum ar trebui, asa cum am merita, asa cum ar fi fost bine, asa cum ne asteptam, asa cum a scris la zodiac, asa cum a prevazut mama, asa cum ne-a scris in oracol colega din clasa a patra. Si atunci ne punem pe lamentatii. Ti-e frica sa intrebi pe cineva, pe oricine, cum ii merge. Va incepe automat un cortegiu funerar de “oribil”, ‘rau”, “naspa”, in functie de timp, loc si conditie. Mereu asteptam sa se termine ceva si sa inceapa altceva. Asteptam sfarsitul de saptamna ca poate va fi mai bine, sfarsitul de an ….Oare e raul chiar atat de prezent in vietile noastre? Sau explicatia e pur si simplu ca raul e sfornaitor, agresiv, se impune, da din coate, pe cand binele…sta bine in banca lui. Se nasc si copii sanatosi. Zilnic. Si multi. Sunt si medici care nu iau spaga. Juristi care-si vad cinctit de treaba. Oamnei de afaceri care nu-si batjocoresc asociatii. Preoti care se zbat pentru cei din jur. Profesori care isi bat capul cum sa-si faca ora si aduc materiale didactice de acasa, din banii lor. Dar pentru ca “nu-si fac decat datoria” nu citim despre ei. Nu ni-i arata nimeni la tv, pe strada sau pe scara blocului. Sunt vecini care faca cumparaturi, spala, calca si pe linga apartamentul lor il intretin si pe al unei batrane singure. Si asta nu fiindca au facut contract sa-i ia casa dupa ce da ortul popii. 

Haideti sa nu ne lasam prostiti de ideea ca raul isi face de cap in timp ce binele doarme in front, fiindca asta inseamna sa-i dam raului castig de cauza. Fiindca daca tot a castigat o partida si urmeaza set, game, atunci ce rost are sa mai facem binele, nu-i asa? Si asta e deznadejde si e jale mare.”Maxim blana” cum ar spune lirica populara. 

Daca vrei sa vezi binele care exista in jurul tau, trebuie doar sa-ti reglezi urechea pentru el. Sa-i uiti pe toti clantaii care tipa pe toate canalele exterioare si sa iti deschizi canalul interior. Este o schimbare absolut miracloasa. Vei constata ca esti inconjurat de oameni minunati, care zambesc si te ajuta, care se bucura ca te vad si ca existi, de oameni care atunci cand ii intrebi ce fac spun”bine, bine, eu sunt bine, spune-mi de tine”.

PS De multe ori m-am intrebat daca nu e la mijloc vreo superstitie conform careia daca spui ca-ti merge bine, pui binele pe fuga si e preferabil sa te lamentezi ca sa nu fi invidiat si in felul acesta sa alungi binele…nu m-ar mira nici asta fiindca pe linga multa credinta exista la noi si multa superstitie

2 Comments (+add yours?)

 1. Haine online
  Jan 16, 2013 @ 11:31:18

  Cred ca da “da bine la public” cand oamenii se vaita mereu 🙂 Cunosc pe cineva care tot timpul se plange ca nu are bani, ca sotia lui are pensie de 400ron, dar are casa cu etaj, masina de teren si firma, mai sa fie!!!!!…… pe astea cu ce le intretine???….

  Reply

  • testoasadeserviciu
   Jan 17, 2013 @ 15:56:42

   Da, intrebarea e de ce da bine sa spui ca iti merge prost si da prost sa spui ca-ti merge bine? 🙂

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: