inchisoarea de maxima securitate


Foarte des auzi vorbindu-se azi despre saracie. Toti se plang. Nimeni nu mai e multumit cu ce are. Am inventat termeni noi. Cum ar fi “standard de viata”. Ce inseamna “standard de viata de fapt”? Daca ma intrebati pe mine si chiar daca nu ma intrebati eu tot va spun,  ca-i blogul meu, toate acete demuniri au fost nascocite  doar ca sa ne faca mai nefericiti. Sa ajungem sa dorim sa cheltuim mai mult si mai mult si sa ne indatoram mai mult si mai mult. Sa castigi cu 1000 de euro in plus nu inseamna sa iti creasa “standardul de viata” inseamna doar ca vei fi cu o mie de euro mai muncit, chinuit, huiduit, vatamat.  Standardul de viata, presupunnd ca exista asa ceva, iti creste atunci cand ajungi sa intelegi mai multe despre lumea in care traiesti. Sau atunci cand descopri intr-un “cineva” necunoscut un prieten. Sau cand ai o ora a ta, numai pentru tine. 

Am in jurul meu oameni foarte munciti. Foarte chinuiti. Foarte alergati. N-au timp iciodata de-o carte buna, de un flirt, de o dulce pierdere de vreme. Mereu sunt in fug, pe fuga, sub fuga. Mereu asteapta sfarsitul de saptamna ca sa traiasca. Ei bine, sfarsitul vine, pleaca si ei totnu traiesc.  Nu pot veni niciunde, nici la telefon nu prea mai poti vorbi cu ei. S-au lasat pacaliti de maleficul idol “standard de viata” in spatele caruia se ascunde de fapt teama.

Teama ca intr-o zi nu vei mai putea munci, teama ca imbatranesi, dorinta de a-ti asigura o pensie, o acoperire cu o asigurare de sanatate. Nu e nimic rau in asta dar trebuie tinut cont ca Steve Jobs avea in mod clar si asigurari si pensii si cam tot ce-i tot. Vorbesc de el, fie-i tarana usoara, fiindca reprezinta un model de succes. Un model de succes cu viata scurta. Dar stiti cre-i vestea? Asa suntem cu totii. Cu sau fara asigurari. Ce rost are sa munceti 12-14-16 ore pe zi, cinci-sase zile pe saptamna? Unde te poate duce acest tren? Si cat de seaca si trista sa fie viata ta astfel incat numai munca adica banii sa isi gaseasca rost in ea.

Exista teatru, muzica, parc,exista prieteni, exista o stare buna pe care sincer, nu ti-o poate conditiona nimeni daca tu o cultivi in tine. As vrea sa am o superputere sa ii sco pe prietenii mei din puscaria in care si-au transformat viata. Dar n-am. N-am, asta  adevarul. 

Revenind la standardul de viata. E o gogorita. Daca exista ceva exista numai standardul “de moarte”. Cat de mare e golul pe care-l lasi in urma, cati oameni se simt saraciti de disparitia ta, cat de mult le lipseste iubirea ta.Restul, sunt smecherii facute sa imbogatim cativa indivizi ale caror fete fie nu le stim, fie daca le stim, nu ne prindem. 

 

In concluzie, inchisoarea de maximasecuritate e cea in care te inchizi singur.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: