oameni haute couture


Cred ca primavara asta mi-a asteniat pina si ultimul neuron cu care (nu ma intereseaza daca e cacofonie sau nu) iesisem din iarna dar mai nou traiesc intr-o continua analogie intre oameni si haine. Mai alataieri va spuneam ca regula sifonierului trebuie aplicata si la oameni. Ce nu ai purtat doua sezoane, e de aruncat. Idem, e cine n-ai sunat sau nu te-a sunat de doua sezoane, e demodat deci out. Ei bine, azi mergeam pe strada si ma gandeam ca oamenii sunt unii haute couture si altii ….nu.Dupa cum stim cu totii ceea ce face o piesa de colectie sunt materialul, croiala, originalitatea, simplitatea linieiei si mai ales, lucrur manual. Nu poti fi haute couture si tras la masina, chiar daca materialul e matase, croiala impecabila, linia Coco Chanel …toate sunt inutile daca nu e cusatura de mana.

Ce inseamna de fapt aceasta cusatura de mana? Care e mesajul transmis? In primul rand, nu e graba. Impusatura dupa impunsatura, ac dupa ac, mana traseaza rotocoale prin aer, e un balet…spre deosebrire de masina care face tzatazacatzaca tzaca….este ca si cand persoana care iti coase rochia ti-o coase cu linistea ei, cu gandurile ei, cu urarile de bine…pentru ca sa fim seriosi, nu iti face o rocchie la comanda ca sa mergi cu ea la mall, la film,  sa maninci floricele si sa bei “soda”….

Custut de mana mai inseamna niste mici imperfectiuni, invizibile, dar existente. Pentru ca se stie, omul nu poate face niciodata nimic, identic. Doua impunsaturi de ac pot parea identice, dar nu sunt….

Manual inseamna si istorie, un parcurs in timp. Iti ia doua ore sa cosi o rochie la masina si cateva zile sa o faci manual!

Revin la oameni. Imi plac oamenii haute couture. Si aici nu ma refer la cururi imbracate in marci si picioare etalate in mii de euro. Haute couture la oameni inseamna un material bun. Si bun inseamna natural. Ca-i bumbac sau matase, ca luceste sau e mat, important e sa fie natural, sa fie tesut cum trebuie si sa aiba culoarea care i se potriveste. Anumite culori dau bine pe matase, altele sunt mai frumoase pe in…

Apoi conteaza si croiala. Ca degeaba e materialul bun daca e lasat de izbeliste.

Linia omului, simplitatea lui, felul in care ii curg gandurile in cap si modul in care ies ele la lumina….conteaza extraordinar de mult.

 

Dar mai presus de toate, mai ales si mai ales (ales si in sensul de special, selectat, selectionat 🙂 ) conteaza sa fie cusut de mana. Un om care face eforturi cu el, un om care se lucreaza pe sine (than gaian, nu la sala ma refer!) un om care se lupta cu naravurile lui, cu firea lui …asta e un om haute couture. O piesa de colectie. O rara avis. Cand prinzi unul din asta….poti sa-ti arunci tot sifonierul. Cu sclipici cu tot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: