ce bine-i să fii idiot!


În ultimele zile ale anului trecut a avut succes pe FB o aplicaţie care-ţi spunea cînd vei muri şi din ce cauză. Multă lume a considerat-o foarte amuzantă. Unii încă mai râd şi-n ziua de azi…

Stăteam şi mă gîndeam, dacă şi moartea e privită ca o gogoriţă, ce şansă mai avem să înţlegem ceva din viaţa asta…Gândul morţii e unul dintre cele mai puternice exerciţii de spiritualizare al mai tutror religiiilor. Nu ma refer evident la “New Age crape” care nu e nici o religie şi nici urmă de spiritualitate n-are. Mă refer la religii serioase, care au format oameni şi care au reuşit să dea răspunsuri.

Să meditezi la finalul vieţii înseamnă în primul rînd să te gândeşti ce contează şi ce nu. Să îţi analizezi motorul, să te gîndeşti ce-l pune în mişcare, să cauţi în tine. Nu-i uşor. Şi nu-i plăcut. De aici vine şi frenezia chefurilor fără sfârşit, a omului mereu energic (chit că energia îi vine din tub) a tinereţii fără bătrăneţe şi-a vieţii fără de moarte. De aici obsesia cremelor, a operaţiilor, a siliconului, colagenului, serului fiziologic şi altor ălea de păcălit timpul fraier.

Aşa că dacă luam şi moartea peste picior se cheamă că ne-am cam tăiat ultima şansă de a înţelege de ce ne-am născut. Evident că în clipa morţii ne pasă prea puţin dacă avem riduri sau nu, dacă pielea de pe burtă e destul de întinsă  sau altele din această arie profundă de interes…nu ştiu pe nimeni care în ultima clipă să fi spus cî-i pare rău că moare şi nu şi-a pus silicoane…în acee clipe în general oamenii regretă că nu şi-au exprimat mai mult iubirea, că n-au fost mai buni, că n-au petrecut destul timp cu cei apropiaţi…

 Dar hei! cine spune că are vreo importanţă asta…totul e să rîdem, să fim ironici, cinici să arătăm că suntem mai presus de toate, să curgă şampania, să urle muzica… Şi dacă vom găsi în jurul nostru nişte fraieri care să facă la fel aproape că putem ajunge să şi credem că totul e o mare glumă pe care numai noi, inteligenţii lui peşte prăjit am priceput-o.

Mă astept ca în curand să apară pe FB o aplicaţie numai bună să-ţi spună numele tău de diavol, armata din care faci parte, sufletele pe care le-ai câştigat pentru iad, temperatura smolii în care te scalzi, intensitatea mirosului de pucioasă şi gradul de arsură. Şi sunt convinsă că multă lume ar folosi-o şi chiar şi mai multă ar da like like like …

ps sunt convinsă că acest articol nu-mi va aduce mult trafic şi nici mulţi susţinători fiindcă noi acum suntem în plin New Age când urechile noastre sunt desfătate cu ideea că tot ceea ce contează este să te distrezi, să cauţi fericirea şi să te bucuri de viaţa. Evident, în cel mai comercial şi banal fel posibil. Pînă şi ideea profundă de prezenţă este deturnată către a te bucura de ceea ce poţi azi fără niciun fel de urmă de responsabilitate pentru mâine, gând pentru celalalt sau tresărire că o acţiune de-a ta bucurându-te i-ar putea face lui mult rău. Ne folosim unii pe alţii aşa cum folosim aţa interdentară. Regulat, fără emoţie şi fiindcă ni s-a spus că asa e bine.

 

 

 

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. dicutii
    Jan 06, 2012 @ 12:10:33

    Ivona lasa generatia in pace, de ce-o trezesti. ti-am zis ca esti naspa si trabntesti usi deschizi geamuri calci apasat si trezesti toata casa! lasa soro lumea sa doarma! Esti varza!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: