ce ma enerveaza!


Tu cu cine faci banking? De unde expresia asta, a face banking? Si de ce? Daca spunem simplu -tu cu ce banca lucrezi ce are? Ca sa nu spunem ca de fapt noi nu lucram niciodata cu nicio banca. Banca ne lucreaza, asta e altceva. E impropriu sa spui ca elefantul e in asocierea cu soricelul. Nu, soricelul face un balet permanent ca sa nu fie calcat de elefant si daca asta se cheama a face banking atunci mai bine….

Mie una nu-mi plac bancile. Am sustinut-o clar si pe fata in Negru de fum care este o carte profund anti sistem bancar,  care sistem bancar dupa parerea mea isi are zilele numarate. Dar acum nu e vorba despre banci ci despre limba…Cum au voie cei din publicitate sa inventeze asa cuvinte aiurea si sa malformeze limba asta doar ca sa dea bine intr-un jingle?

Toata lumea sare de cur in sus daca cineva face un dezacord (si e foarte bine ca e asa!!!) dar nimeni nu sesizeaza aceste barbarisme care ajung sa fie litera de lege…De ce sa pazim mai bine gramatica decat limba?

Cred ca v-am mai spus, am avut un profesor de romana, T. A. Enachescu care era indragostiti pur si simplu de limba romana si ne-a transmis si noua dragostea lui. Avea o emisiunela radio , “Povestea vorbei”, (asta pe vremea lui Ceausescu ) in care ne povestea timp de cateva minute de unde a venit un cuvant, originile si evolutia lui, expresii etc

Ce bine ne-ar prinde acum!

3 Comments (+add yours?)

  1. Laura Frunza
    Mar 30, 2011 @ 09:33:23

    Eu urasc reclamele la BCR. Una-doua ii vezi pe unii ca se intreaba “tu cu cine faci banking”. Ce-are a face sula cu prefectura, te rog sa-mi scuzi limbajul, dar pe bune, chiar n-au nicio legatura. Si sunt curioasa ce target au ei, cat oameni stiu engleza si stiu ce inseamna “a face banking”. O stupizenie ca mai toate reclamele aparute la noi in ultima vreme.

    Reply

  2. Trackback: Aproape pe rafturi | Ada Pavel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: