Festina lente


Totul trebuie sa fie pe repede inainte. Mancatul. Umblatul.Fu…matul!

Viteza se transforma cu repeziciune (sic!) intr-o virtute. Daca faci ceva repede se considera ca ai un avantaj net asupra altcuiva care face acelasi lucru, dar mai incet. In ceea ce priveste discutia legata de calitate, momentan nu ma bag.

Acest criteriu al vitezei a aparut din pacate si la citit. Cate carti ai citit intr-o saptamna? Cat de repede citesti? Poti citi in diagonala? Dar in stea? Dar in x? Mai nou se tin si cursuri de citit rapid. Aiureala mai mare nu am pomenit. Ba da, am pomenit dar asa imi place mie sa exagerez 🙂

De ce sa ne grabim cand citim? Ce importanta are cat citesti? Poti citi o singura carte toata viata ta dar sa o citesti temeinic, sa rezonezi profund la fiecare cuvant, la fiecare idee. Sa transpui sensurile din pagini in viata ta. Pentru ca numai asta conteaza la o carte. Cate sensuri activeaza in viata ta. Cat de lucrator este cuvantul acela in tine. Cum te schimba.

“La inceput a fost cuvantul…” Daca acel cuvant de inceput ar fi fost grabit lumea nu s-ar mai fi intrupat. Lasati cuvintele sa ajunga la voi, in voi. Lasati ideile sa lucreze. Fiti atenti la pauzele dintre cuvinte, la ritm, la muzica unui text. Incercati sa ajungeti la acea voce care i-a dictat autorului de la bun inceput cartea. Pentru ca nici macar o secunda cartile nu sunt ale celor care le scriu. Suntem cu totii niste bieti copisti, niste bieti scribi. Asa ca daca prin intermediul unei carti ajungi sa auzi acea voce care a dictat-o si prin intermediul ei sa te schimbi pe tine, inseamna ca ai citit. Restul nu e nimic mai mult decat o maimuta care scrie din intamplare un vers dintr-un Sonet de Shakespeare.

 Cititi incet!

4 Comments (+add yours?)

 1. Laura Frunza
  Feb 16, 2011 @ 14:42:26

  Chiar azi am auzit de cursurile de citit rapid (cu mentiunea ca “nu fotografic, ci rapid”) si mi s-a parut o aberatie, dar m-am abtinut sa comentez. Cel mai frumos citit e cel lent si in tihna.

  Reply

 2. Loredana
  Feb 16, 2011 @ 17:20:16

  Acum cu cititul rapid sunt si nu de acord cu tine. Adica da, e frumos sa te bucuri sa descoperi fiecare rand, incet, sa “rumegi” pe indelete fiecare replica ori gand asternut de un autor.

  Dar pe de alta parte sunt si multe lucrari pe care le ai de citit – si nu 100% interesante sau utile. Daca ai putea scapa de acelea mai repede pentru a avea mai mult timp liber sau chiar pentru citit cartile dorite a fi lecturate pe indele n-ar merita? Eu zic ca da – si de aceea ma intereseaza acel citit rapid. Nu as inlocui insa descoperirea unui roman in varianta de mic copil si nu numai cand era o placere sa citesti descrieri si de pagini intregi ale unor lupte (vezi Razboi si pace) sau ale unor zone, ori povesti frumoase de sute si sute de pagini.

  Reply

  • testoasadeserviciu
   Feb 16, 2011 @ 17:26:58

   Loredana, eu cred ca orice nu merita sa fie citit in tihna, nu merita sa fie citit!

   Reply

   • Loredana
    Feb 17, 2011 @ 09:45:01

    Pai uneori sunt cursuri de facultate sau carti recomandate dar in care nu gasesti nimic util. Si mai sunt exemple. Nu intotdeauna poti alege ce sa citesti – in anumite situatii. Asa ca, asa cum spuneam, da, ceea ce ti-e drag merita citit pe indelete, incet, bucurandu-te de fiecare rand. Altele insa… merg pe repede inainte. Iar pentru cei care nu au aproape deloc timp cititul rapid e macar o solutie de a mai citi ceva. Oricum el nu inseamna ca nu poti reveni asupra unor masaje care te marcheaza, ca nu poti insista pe anumite capitole si asa mai departe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: