Nichita din tot sufletul


E atat de frig, e umezeala, frigul e o entitate care-ti patrunde in oase si te locuieste…nu e ca gerul care iti pisca obrajii, sincer, deschis, asta e un frig pervers…Dupa cum pervers e sa stii ca singurul lucru care te incalzeste este ca citesti ca s-a dat drumul la termoficare…noaptea…dar probabil caloriferul tau dormea si n-a aflat asta.

Asa ca, azi, poezie. Nu Bacovia ca ar fi prea de tot. Nu Blaga ca e mult prea mistico-filozofic. Hai sa incercam azi un Nichita Stanescu. Cand eram eu in scoala, profele de romana trecute de 50 de ani fugeau de Nichita ca aghiuta de tamaie. Pentru ca nu aveau un “nomenclator” pentru el, nu aveau un limbaj de lemn in care sa-l toarne. Nu mergea sa spui si despre el “poetul nepereche” Dar a fost nepereche. Orice poet bun e nepereche. Fiindca sa nasti poezie inseamna sa te cobori adanc intr-un loc anume, acolo unde nu incap mai multi ci numai unul si chiar si acela doar fara egoul lui, intr-un loc tainic si fara sens de unde vin toate sensurile. La poezie nu poti trisa. De asta un poet bun e intotdeauna un eveniment unic.

Dar pe cat de mult fugeau profele de Nichita pe atat de mult fugeam noi dupa el. Umblau tot felul de parabole despre Nichita. Cum s-a intors cu spatele la festivitatea de priemere din 1975  cand a luat Premiul Herder. A urcat pe scena, s-a intors cu spatele si a tacut. Sala a frematat. Oamenii nu stiau daca e cazul sa se simta jigniti sau…Apoi el s-a intors si a spus “Am vrut sa vedeti cum imi cresc aripile”.  Daca Eminescu e poetul “nepereche”, Nichita e poetul “necuvintelor”. “Ce sunt necuvintele, doamna profesoara, spuneti-ne ce sunt necuvintele? ” Si doamna profesoara se uita pe geam, se gandeste pina la ce ora mai e deschis la intretinere ca e ultima zi si nu vrea sa ramana restantiera  si fara sa-si dea seama proza ei omoara poezia din ochii copilului si-l omoara si pe poet, totodata.

Parerea mea e ca trebuie sa fii complet rebel, complet iresponsabil, bolnav de libertate ca sa-l poti intelege pe Nichita. Pentru Nichita ar trebui emisa o atentioanre”interzis peste 25 ani”. Cam asta e varsta la care ne pierdem cu totii poezia. Terminam facultatea, ne casatorim si brusc pampersii devin mai importanti ca Nichita Stanescu. Sigur, mai avem o sansa, dupa ce iesim la pensie 🙂

Eu cred ca Nichita cel indragostit iremediabil de Eminescu a inventat necuvintele pornind tocmai de la sintagma de lemn “poetul nepereche” , dar eu nu sunt profesoara de romana, eu doar speculez. Si specula, dupa cum se stie, e in afara legii.

Nichita Stănescu


Lecţia despre cub

Se ia o bucată de piatră,
se ciopleşte cu o daltă de sânge,
se lustruieşte cu ochiul lui Homer,
se răzuieşte cu raze
până cubul iese perfect.
După aceea se sărută de numărate ori cubul
cu gura ta, cu gura altora
şi mai ales cu gura infantei.
După aceea se ia un ciocan
şi brusc se fărâmă un colţ de-al cubului.
Toţi, dar absolut toţi zice-vor:
– Ce cub perfect ar fi fost acesta
de n-ar fi avut un colţ sfărâmat

Asta e poezia mea preferata din Nichita, de fapt una dintre, fiindca sunt prea multe, dar cu asta empatizeze cel mai tare fiindca ma simt si eu un cub perfect cu un colt sfaramat.

In incheiere va mai spun doar ca mi-am facut liceul cu un poster cu Nichita pe perete. El a fost starul meu rock de care eram in secret indragostita si pentru care m-as fi dus pina in Siberia sa-i iau combustibilul pentru poezie.

Schimbarea la faţă

Am schimbat naşterea pe moarte
În rest am rămas de tot sărac.
M-a izbit cu aripa un înger
şi am devenit rege,
pe un tron în prăbuşire.
Nu ştiu ce înseamnă cinci,
nu ştiu ce înseamnă patru
în genere nu ştiu nimic,
dar mărturisesc că mi-e strâmtă coroana,
prieteni, ca un orizont îmi sunt tâmplele,
ca o stea sau ca un glonţ îmi este coroana,
de-a dreptul în frunte.

Daca vreti mai multe poezii, aveti aici :

http://www.romanianvoice.com/poezii/poeti/stanescu.php

7 Comments (+add yours?)

 1. Ada Pavel
  Oct 06, 2010 @ 19:12:47

  Ce frumos!
  Cred că am făcut ceva anul trecut sau pe a opta… dar asa, rapid. Nu stiu de ce.
  Scrie foarte frumos. Si tu ai scris frumos despre el.
  Nu știam întâmplarea din 1975…
  Am sesizat si schimbarea infățișării blogului. E cald 🙂

  Reply

  • testoasadeserviciu
   Oct 07, 2010 @ 11:25:26

   Ada, ma bucur ca ti se pare mai cald. Si da, stiu ca peste Nichita se sare cu voiosie…pacat, mare pacat! Dar uite ca macar asa se mai dovedesc si blogurile utile!

   Reply

 2. cristiangheorghe
  Oct 07, 2010 @ 15:52:00

  Ivona, nu puteai să-l descrii mai frumos pe Nichita. Se vede că ai scris cu pasiunea liceenei îndrăgostite de el 🙂
  Apropo de profele de română, mi-ai adus aminte de încercările mele timide din liceu de a scrie poezii ( muza fiind, evident, o colegă de clasă). La insistența colegilor, am prezentat câteva versuri profei de română, cu speranța că poate mă primește în cenaclul liceului. Ea le-a examinat și apoi mi-a spus: ”Frumos.. încearcă să scrii totuși ceva și despre Patrie.”

  Reply

  • testoasadeserviciu
   Oct 07, 2010 @ 16:30:37

   Cristian, culmea e ca pe vremea aceea nu-mi dadeam seama ca-s indragostita de el, ziceam ca imi place poezia lui 🙂 Multumeste-i profei de romana ca te-a scapat de o cariera de poet …fiindca ti-a arata clar care e tema…pina acum 20 de ani ai fi scris ceva poeme patriotice 🙂 si acum ai fi avut partid 🙂 sau ai fi esuat pe la diverse tocsouri…mai bine asa, linistit, cu Tanti Jeni si cu proza …

   Reply

 3. Trackback: Domnul Chihleanu de la Margina – 1 | Ioan Usca
 4. http://cazacupaul.blogspot.com/
  Oct 08, 2010 @ 20:45:28

  Felicitari pentru blog!Fain tare !
  Am si eu un site de poezii unul dintre cele mai vizionate de poezii romantice si as dori sa mi lasati un link cu blogul dumneavoastra ca sa va pun la favorite.
  Blogul este :
  http://cazacupaul.blogspot.com/
  Sa ne unim toti poetii!!!!!

  Reply

  • testoasadeserviciu
   Oct 12, 2010 @ 18:12:49

   Paul, ai grija sa nu alunge poeticul gramatica, pe cat posibil 🙂 Mult succes!
   Numele tău ,
   are rezonanţa plăcută
   pe care doar buzele Afroditei
   le putea reproduce

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: