i love limba romana


Oare o carte buna e una cu un singur posibil ultim capitol? Adica o constructie atat de meticuloasa incat nu e posibil decat ca cei doi sa plece pe vapor impreuna arborand steagul holerei care sa-i protejeze de lumea care le-a furat o viata iubirea …Sau e posibil ca o constructie anume sa lase loc mai multor scenarii posibile…In viata nu prea e asa. Ai mereu de ales dar sunt macazuri. Sunt momente in care ceea ce vezi inainte e clar definit. Si oricat ti-ai dori sa iti spui ca mai poate fi si aia si ailalata de fapt s-au dus…Eu asa cred. Ca sunt anumite alegeri care dicteaza finalul. Finalul unei povesti de iubire. Finalul unei prietenii. Finalul unei epoci. 

De exemplu ma uit in jur, si acum si eu ca omul, ma uit la ce ma doare. Cat de tare s-a degradat limbajul. Cat de mult s-a secatuit fondul de baza. Baza asta e din ce in ce mai restransa. In curand o sa fie o baza formata din trei cuvinte. Tine minte trei cuvinte : cplm. Sunt multi oameni care inafara de cplm nu mai leaga lesne alte trei cuvinte. Oare toate astea catre ce duc? Mai conteaza pentru cineva ca sunt multi oameni care scriu in limba romana, si inca bine si nu fac deloc referie la mine aici cu toate ca nici eu nu scriu prost 🙂  Sau suntem doar o piata de desfacere si pentru literatura asa cum suntem si pentru parizer, parfumuri si masini…Mai conteaza pentru cineva limba asta? Sunt convinsa ca da. Dar am ajuns cumva sa ne fie aproape rusine sa spunem ca ne place limba romana, ca ne miscam confortabil in ea. Ca are plasticitate si muzicalitate…Dar oare nu e finalul deja gata scris…Nu sunt depresiva, doar ca stau cu geamul deschis si altceva decat cele trei cuvinte mentionate mai sus nu aud. Sigur nu locuiesc deasupra Academiei Romane dar nici deasupra unui lupanar…Cel mai bine, inchid geamul si ma culc cplm.

8 Comments (+add yours?)

 1. Ada Pavel
  Sep 06, 2010 @ 20:31:30

  Știi, eu sunt foarte supărată pe ceva. Am citit un text, pentru un cenaclu. Și eu, ca amator de proză scurtă, am găsit textul ca având multe greșeli. Recorectat, de vreo câteva luni, textul nu mai are greșeli evidente, de genul „o să ploaie”, dar are greșeli la exprimarea timpului. Într-o propozitie în care povestesti intâmplări in ordinea lor logică, nu poti folosi trei timpuri trecute. pentru că nu suna bine. pentru că nu e normal si logic. Ei bine, eu sunt supărată, pentru că voi fi pusă în pozitia să-mi exprim iar părerea, nefavorabilă si de data aceasta pentru creatorul textului.
  Despre cplm… mi-e silă de el, sincer vorbind.

  Reply

 2. testoasadeserviciu
  Sep 06, 2010 @ 20:50:01

  Ada, intotdeauna sa fii de partea adevarului tau. Pentru ca in felul acesta vei putea mereu pune linistita capul pe perna. Iar tu ai asa un fel fin de a fi incat sunt convinsa ca vei gasi o formulare care sa nu deranjeze omul. Asta e, orice om care scrie stie ca se supune unor pareri. Bune sau rele.Sigur, cu totii speram la bune, dar…oricum, imi dau seama ca e greu, bafta!

  Reply

 3. Vania
  Sep 07, 2010 @ 04:32:53

  Aici suntem toţi intelectuali, vorbim doar cu “futu-i”…

  Reply

 4. Trackback: Nişte zile… « Cu arma la vedere!
 5. Trackback: Azi îmi e somn « Oana Stoica Mujea
 6. Valeriu Ungureanu
  Sep 11, 2010 @ 14:20:58

  Chiar ador “I love” 😉
  Sună f. româneşte!
  Mai rămâne să spunem: “ador limba engleză” 🙂

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: