Cum ne schimba Dumnezeu creierul-Andrew Newberg/Mark Robert Waldman


In primul rand, e bine de stiut inca din titlu cum ca Dumnezeu ne schimba creierul. Asta afirma odata existenta lui Dumnezeu, a creierului nostru dar un fapt si mai important, a schimbarii. Ar fi prea trist sa ne nastem si sa murim avand acelasi creier, nu-i asa? Ei bine, nu avem de ce sa ne facem probleme. Cei doi oameni de stiinta demonstreaza temeinic punct cu punct ca ne schimbam creierul secnda de secunda. Fiecre lucrur nou pe care il aflam, ne schimba. Fiecre noua activitate pe care o intreprindem, ne modeleaza. Orice idee pe care ne-o spune cineva, ne transforma. Pina si gandurile pe care le aveti cat va fierbe cafeaua, va pot modela creierul. Dar exista cateva elemente cheie in ceea ce priveste neuroplasticitatea creierului.

Acum cateva seri, la o masa, ststeam de vorba cu doi prieteni si mai aveau putin si ma linsau, e adevarat cu dragoste si printre cateva portii apetisante de mancare, numai fiindca mi-am permis sa sustin ceea ce am aflat din cartea asta si apoi am gasit confirmat in altele de acelasi gen si anume ca neuronii se refac. Pina acum cativa ani, s-a crezut ca nuronii ne sunt dati in numar fix la nastere si ca pe masura ce mor, adio si-un praz verde!

Cartea asta, sustine, in ultima instanta, pe linga diferite informatii si observatii de ultima ora, ca daca noi credem in ceva, in Iisus, Buddha, Alah sau determinare genetica, mutatia genelor, miscarea de revolutie, alinierea astrelor, ne ajuta. Orice credinta te ajuta. Ea determina formarea de noi retele neuronale. Ajuta la instaurarea unei stari de pace si liniste interioara. Mai mult decat atat, avand studii de 20 de ani in spate, cei doi oameni de stiinta, medicul practicant Newberg si cercetatorul Waldman ne explica si ce parti ale creierului se dezvolta atunci cand facem meditatie buddhista sau cand spunem rugaciunea crestina. Asta pentru ca au facut studii pe un grup de calugarite si un grup de meditatori buddhisti care au acceptat sa fie cablati in timp ce meditau si se rugau. Mai mult decat atat, au intrat in starea de rugaciune si meditatie avand in creier substante de coloratura care sa le arate cercetatorilor care parti anume din creier se cupleaza/decupleaza pe masura ce subiectul se adinceste in rugaciune/meditatie

Ca o anectodica, va spun ca Newberg ne indeamna sa cascam cat de mult si de des putem pentru ca este o forma de a-ti scadea atat presiunea craniana cat si temperatura creierului.  Cascatul este una din cele 8 metode de antrenarea a creierului.

8/Zambiti-

7/Ramaneti activ intectual-dendritele si axonii care conecteaza un neuron la alte cateva mii, daca nu e folosit, e irosit. Orice forma de solicitare intelectuala, e benefica.

6/Relaxati-va constient

5/Cascati

4/Meditati

3/Exercitiile aerobice

2/Dialogul cu altii-nu e vorba de barfit, ci de deiscutat teme mari, importante, lucruri cu sens.

1/Credinta.

Puterea lor de a modela creierul este in ordine descrescatoare. Medicul neurolog Newberg recomanda credinta ca fiind principalul factor care iti poate modela pozitiv creierul.

Advertisements

11 Comments (+add yours?)

 1. Alexandru Curbet
  Aug 25, 2010 @ 05:59:04

  Unde aş putea procura cărţile cu pricina? Cum pot să fac rost de ele?

  Reply

  • testoasadeserviciu
   Aug 25, 2010 @ 06:22:31

   Alexandru, daca te referi la Cum ne schimba Dumnezeu mintea, cartea e aparuta la Curtea veche si o gasesti inca si pe tarabe si in librarii. Spor la citit! PS Daca e vorba de alta carte, sa imi spui…si revin cu raspunsul.

   Reply

 2. Ada Pavel
  Aug 25, 2010 @ 09:28:50

  Interesantă carte. Mai trebuie să lucrez la cele 8 metode…

  Reply

 3. testoasadeserviciu
  Aug 25, 2010 @ 09:33:48

  Ada, cartea asta chiar te face sa intelegi ca de noi depinde sa ne modelam creierul. Si cum pestele de la cap se-mpute…

  Reply

 4. ana
  Aug 25, 2010 @ 13:26:48

  as vrea sa stiu care sunt cartile tale preferate…daca nu cer prea mult .ms anticipat 🙂

  Reply

  • testoasadeserviciu
   Aug 25, 2010 @ 13:55:16

   Anna Maria, in afara de cartile despre care am scris deja mai sunt pe lista scurta…1001. Cel putin! Imi plac foarte mult cateva zeci de autori, de la Dostoievski,Cehov, Gogol pina la Llosa, Marquez, Rushdie, Preda, Ionescu, Caragiale…De obicei imi plac mai multe carti de-ale aceluias autor, adica imi plac universurile lor scriitoricesti nu doar una sau doua carti…Astept sa imi spui pe scurt si lista ta de carti/autori 🙂

   Reply

 5. monicasicoe
  Feb 24, 2014 @ 21:48:30

  foarte fain articolul. eu caut cartea aceasta de cateva luni si nu o gasesc 😦 ma ajutati? multumesc

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: