Sarbatoarea tapului-Mario Vargas Llosa


De cateva zile ma pregatesc sa scriu despre cartea asta. Poate ca de vina este caldura de afara care prin sufocare si privare de libertate imi aminteste de dictatura pe care am trait-o pina la 20 de ani. Pentru ca multe m-au izbit in cartea asta dar cel mai tare si mai tare asemanarea dictaturii trujillo-iste cu cea a ceausescului. Totul este acolo. Teroare cu sau fara sens, disperare la fiecare pas, soapta, senzatia ca nu se poate face nimic dar ca trebuie sa se poata face ceva, decaderea omenescului, sarbatoarea tapului…Poate fiindca toate chipurile hade seamana intre ele. Habar n-am. Trujill y Molina  e real. Si porecla de Tapul, e la fel de reala. Timp de 22 de ani a taiat si spinzurat si omorat in toate felurile posibile si imposibile in Republica Dominicana. Asemenea lui Nea Nicu al nostru era inconjurat de oameni lasi, suficient de lasi incat spre a fi iertati isi ofereau comandantului pe post de sol de pace, propriile fetite adolescente. Trujillo fiind mare amator de femei. Chiar daca la momentul povestii era impotent si incontinent ceea ce nu-l facea decat sa fie si mai feroce…Povesea ne este revelata de aceasta fetita, devenita acum adult, dar care nici macar dupa atata vreme nu a putut face pace cu ea. Cu trecutul ei. Cu tatal ei. Pentru ca dictatura  din pacate, are un efect retard, otrava ei se elibereaza treptat toata viata.

Mie una imi place Mario Vargas Llosa de ma topesc chiar si fara gradele de afara. Are o virilitate a scrisului, ca mai bine nu pot sa-i spun 🙂 Fiecare cuvant e intens si simti ca te patrunde si te ia in posesie. Totul e puternic la el. Intriga. Personajele. Vorbirea. Comentariul. Sarbatoarea Tapului ni-l scoate la lumina nu pe Llosa din Matusa Julia si condeierul, sau Pantaleon si vizitatoarele, un Llosa cu o latura ludica si dispus la glume, ci pe Llosa din Razboiul sfarsitului lumii. Acordurile sunt grave, intense si serioase. Nu prea se aud viorile. Llosa e mai masculin ca oricand in aceasta carte in care tot universul feminin este zdrobit.

Sarbatoarea Tapului este o poveste despre dictatura. Cea exterioara, a vremurilor sub care te nasti. Dar si despre dictatura interioara a trecutului de care nu poti scapa prin lovituri de stat.

5 Comments (+add yours?)

 1. Satmareanca
  Aug 15, 2010 @ 14:57:43

  O trec la cărţi în aşteptare, m-ai convins 🙂

  Reply

 2. Satmareanca
  Aug 15, 2010 @ 15:42:30

  Ţestoasa unde-i? 😛

  Reply

  • ivona codruta georgescu
   Aug 15, 2010 @ 16:45:50

   Testoasa apare si dispare in carapace…acum fiindca-i asa cald, s-a retras la umbra 🙂 si va trebui sa te multumesti cu mine 🙂

   Reply

 3. Iulian
  Oct 12, 2010 @ 18:59:55

  Doamnelor, am o veste buna de pe langa jurnalisti. Autorul a luat Nobel-ul pentru literatura! Si eu am mizat pe el de cand am auzit ca este nominalizat. Si am castigat! ;o)

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: