Simon Singh-Big Bang


Simon Singh imbina minunat dimensiunea superficiala de scenarist de televiziune, fie ea chair si BBC si fie ele chiar si seriale stiintifice,  cu cea profunda de om de stiinta. Omul a studiat la Imperial Collage, si fara sa am nicio referinta despre acest stabiliment de invatamnat nu-l pot banui decat profund, elitist si greu de atins. Iar ulterior a obtinut titlul de doctor in fizica particulelor elementare de la Universitatea Cambrige. Daca sunteti la fel de versati intr-ale stiintelor ca mine, probabil ca dupa prezentarea asta ati lasa cartea jos si ati spune, “Ok, sa o ia cineva mai destept”. Dar iata ca apare si vestea buna. Omul a lucrat in tv. Si niciun om care lucreaza in tv, fie  BBC si emisiuni stiintifice nu mai poate fi acelasi ca inainte. Televiziunea te formeaza sa stii sa gandesti cu mintea”mijlocie” aia care nu e nici prea prea, nici foarte foarte. Oricat de destept ai fi ca om de stiinta, ca om de televiziune ti-e clar ca nu se uita la tie numai colegii tai fizicieni, cei impreuna detinatorii de doctorate si honoris cauzae.

Asa ca pe mine cel putin, latura lui de om de televiziune m-a facut sa am curajul sa vad ce are de spus ca om de stiinta. Si are. “Big Bang” este un fel de curs de fizica, nu chiar pentru scoala de duminica, as minti sa spun ca e simplist. Nu e simplist.  S.Singh a dat deoparte tot ceea ce nu era esential, dar in ceea ce a considerat esential, a mers in profunzime. Esential pentru ce? Pentru a intelege Universul. Si pentru asta cateodata e necesar sa intelegi nu doar legile fizice ci si pe cei care le studiaza. De aceea cartea e intesata cu portrete de oameni de stiinta. Cu anectodica legata de oameni de stiinta. Cu situatie importante pentru un anumit om de stiinta care a stipulat o anumita lege. Fie ca e vorba de considerente politice, fiziologice, politice sau de alta natura…

“II (Rutherford) dispertuia  pe chimisti, lucru nu tocmai rar printre fizicieni.De exemplu, laureatul Nobel, Wolfgang Pauli, s-a infuriat cand sotia l-a parasit pentru un chimist. “Daca lua un toreador mai intelegeam, dar un nenorocit de chimist” ”

Veti gasi portrete nu intotdeauna omagiative la adresa unor mari oameni de stiinta fiindca dupa ce veti citi cartea va va fi clar ca un mare om de stiinta nu e in mod necesar si un mare om. Poate fi zgarcit, nervos, agresiv, misogin, si de cele mai multe ori, egocentric.

Veti gasi probe de ignoranta si surse de umor” Va veni ziua in care veti avea chiar in casa dumneavoastra o camera luminata numai cu radiu” 🙂 Amuzant, nu?

Dincolo de demersul pur stiintific in spatele acestei carti, ” Big Bang ” este o explozie de documentare. Sacrificii, utile sau inutile, intamplari profetice sau hilare, sperante confirmate sau nu, teorii avagardiste care nici macar in ziua de azi nu au putut fi verificate sau negate, gasesti tot in aceasta carte unica. Poate ca nu va va transforma in oameni de stiinta dar va va da o abordare stiintifica asupra omenirii si Universului.

A aparut la Editura Humanitas, in 2008 , in traducerea foarte buna (si banuiesc dificil de facut din cauza amestecului de limbaj tehnic, colocvial etc, )a lui Vald Zagrofi

5 Comments (+add yours?)

 1. adakiss
  Aug 02, 2010 @ 13:15:00

  Am citit. Prezentă la datorie 😀
  Ție îți plac astea cu fizica 😆

  Reply

 2. adakiss
  Aug 02, 2010 @ 13:57:02

  ok. nu te contrazic:D

  Reply

 3. Iulian
  Aug 02, 2010 @ 14:08:34

  Pai daca zici, tre s-o cumpar, nu? Si dupa sa o si citesc. Poate asa inteleg si eu daca sunt “realist” sau “umanist”.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: