Cine ne citeste cu adevarat?


Citeam acum cateva zile o dezbatere pe tema “este sau nu este scrisul blogului scris de calitate” sau ceva pe acolo…nu mi-am batut capul batut de soare cu astfel de detalii. Eu nu ma hazardez la aceasta tema. In schimb intreb daca cititorul de bloguri este cu adevarat un cititor? Si daca atunci cand citesti un blog ii acorzi cu adevarat cateva secunde din viata ta…cel mai probabil nu. Uite un exemplu.

O fata povesteste pe blog relatia absolut dezastruoasa pe care o are cu parintii ei. Da detalii. Ii cereau chirie pentru stat in casa, mama ei ii ureaza viata scurta cu fiecare ocazie , mai ales cu ocazia zilei de nastere 😦 si altfel asemenea comportamente deviante. Fata isi suna mama sa o anunte ca a ramas insarcinata. Mama o batjocoreste in fel si chip. La scurt timp dupa discutia cu mama, fata afla ca de fapt nu fusese decat o alarma falsa. Ceea ce a intristat-o si mai rau fiindca isi dorea un copil foarte tare. Cam asta e povestea. Spusa de ea e mult mai plina de viata. Dar eu m-am rezumat la verb ca sa-mi intelegeti punctul de vedere. Fiindca da, in ciuda aparentelor, am unul…La final, citesc comentariile. Mai mult de jumatate erau cu felicitari!!!,” ce veste buna”, “bravo tie”, “pe cand evenimentul”…Si atunci iata intrebarea. Cum am putea crede ca un om care e incapabil sa te asculte fara sa te intrerupa cand vorbesti, va putea vreodata sa citeasca cu atentie, ceva…orice…O scriitura de calitate reclama o lectura pe masura. Cine nu e capabil sa asculte nu e capabil nici sa citeasca. Pentru ca sa citesti nu inseamna sa-ti lasi ochii sa fuga pe niste mici furnici negre aliniate in sir indian. Sa citesti resupune ca imbratisezi punctul de vedere al celuilalt, il intelegi si mergi cu el, cel putin pina cand termina ce are de spus. Dar noi nu. Nici nu deschide omul bine gura, ca pac pac ii dam la cap. Vom invata oare sa ascultam? Vom invata vreodata sa citim? Ne vom gasi candva linsitea interioara ata de mult incat sa avem cu adevarat chef de celalalt. Probabil ca multe certuri, divorturi, scandaluri si chiar rupturi politice ar fi evitate daca am invata sa tacem cand celalalt vorbeste. Nu doar din gura ci si din cap, sa tacem…

Sa tacem, socratic.

Advertisements

7 Comments (+add yours?)

 1. adakiss
  Aug 02, 2010 @ 20:41:28

  să tăcem…. ne cerem prea mult… adică, le cerem prea mult.

  Reply

 2. Trackback: Aviz « Adakiss's Blog
 3. Alina Popescu
  Aug 02, 2010 @ 21:05:35

  Of domane! Inteleg conceptul de frunzarit – atunci cand e vorba de un articol de specialitate, cu multe subtitluri si cuvinte cheie subliniate. Pe bune ca inteleg! Dar cand e vorba de un articol atat de personal, de povestea unui om, nu pot sa cred ca poti pune astfel de comentarii…Chiar atat de mult sa conteze un link undeva sau faptul ca iti vezi cuvintele postate pe net?

  Nu prea stim sa ascultam si bag de seama ca nici cititul nu ne iese…

  Reply

 4. ivona
  Aug 03, 2010 @ 05:37:25

  Ada, da, ramane cum am stabilit, adica vom stabili 🙂

  Reply

 5. ivona
  Aug 03, 2010 @ 05:39:26

  Alina, sa fiu sincera nici eu nu ma asteptam…dar sunt convinsa ca nu e o intamplare…suntem repeziti si complet lipsiti de rabdare, asta e..

  Reply

 6. Zorin Diaconescu
  Aug 03, 2010 @ 10:29:23

  Eu cred că la noi funcţionează în continuare autocenzura: subiectele despre care “nu se vorbeşte”, tabuurile, proverbele cu rufele murdare dar mai ales limbajul duplicitar, nevoia de a machia realitatea, crezând că o facem frumoasă… E normal ca această mentalitate să se manifeste şi reprobator la adresa celor care încalcă “legea tăcerii”.

  Reply

 7. Vania
  Aug 03, 2010 @ 18:35:06

  E tonifiant, ceva tot s-a citit, măcar titlul!…

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: