Cercul Mincinosilor Jean Claude Carriere


Povesti filozofice din lumea intreaga

Jean Claude Carriere este un om in care se aduna  multe si de toate. Istoric, desenator, scriitor, scenarist, filozof dar inainte de toate-povestitor. Omul cu povestea.

Intalnirea si colaborarea timp de 19 ani cu Bunuel, dar si cu  Milos Forman, Jean Luc Godard si alti regizori care au avut ceva de zis in film  l-au adus in prima linie a cinematografiei. Dar se pare ca nu l-a satisfacut total din moment ce s-a intors la scris.  Odata un povestitor ramai povestitor…

JL Carriere este un povestitor caruia ii place sa spuna deopotriva povestile lui cat si povestile lumii in care traieste sufletul omenesc de la inceputurile lui.

“Cercul Mincinosilor” si mai recenta lui continuare “Povestiri filozofice din lumea intreaga ” sunt pentru adultii insetati de poveste si adevar, exact ceea ce sunt Fratii Grimmm si Anderesen pentru copiii dornici de  vant pentru imaginatie…Povestile sunt grupate pe teme, fiindca vocatia de istoric isi spune cuvantul si in toata nebuloasa de idei, JL Carriere simte nevoia sa ne ajute cu un fir lamuritor. Asa ca fie ca sunt povesti din Persia, India, Pakistan, sau de la Adunatii Copaceni, ele se ascund  sub mai multe umbrele. Si cand spun umbrele ma gandesc la proverbul indian “umbrela e a ta dar ploaia e a tuturor”. Asa ca poti deschide umbrela:  

Lumea asa cum este.

Lumea asa cum nu este.

Daca totul nu este decat un vis, cine oare viseaza?

 Omenescul este uneori prea omenesc. 

Un dascal bun poate fi folositor sau nu.

Justitia este inventia noastra sovaielnica

Rasul poate fi un scop in sine

Adevarul, si ce daca? etc

Ceea ce citesti poate fi un banc sau un vehicul pentru iluminare, nu depinde decat de tine cititor, sa alegi daca te simti intr-o dispozitie ludica sau meditativa. El, scriitorul, a facut efortul de a aduna povestile si de a ti le pune la dispozitie pentru ca tu ca un boier adevarat sa faci cu ele ce vrei, ce poti, cat te tin puterile si sa ajungi pina la capatul gandului tau.

PS Pot sa spun doar ca aveam momente in care radeam de se zgaltaia patul si momente in care ma trezeam noaptea sa deschid cartea, ca sa ma conving ca am citit bine. Ambele momente sunt urnite de aceeasi poveste. Cum ar veni, te loveste in moalele capului, de razi tinindu-te cu mana de burta, sau viceversa…

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. Ada Pavel
    Oct 26, 2010 @ 13:44:11

    Hei! Am căutat pe net și am dat de blogul tău! Ce frumos!
    Nu știu cum de nu am văzut postarea asta până acum…

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: