Lebada Neagra-Nassim Nicholas Taleb


Cartea asta iti pune in miscare rotitele intepenite. De la primele randuri capul iti vajaie si te intrebi cum e posibil sa fie cineva asa de erudit. Referintele culturale curg garla, dar nu sunt grele si nici nu sunt dificil de urmarit. NNassim Nicholas Taleb nu te face sa te simti ca un scolar tampit pe care profesorul vrea sa-l invete o limba straina intr-o singura ora. Nici gand. Te simti ca un scolar tampit care isi da seama cat de greu e sa inveti o limba straina. Glumesc! Sau poate nu, fiindca un scolar tampit care intelege ca e greu de invatat o limba straina, e deja un scolar inteleptit! Nu e vorba de o limba, ci de un limbaj. Limbajul improbabilului. Noi suntem antrenati sa gandim asa: bagam trecutul in calculator, luam clopotul lui Gauss il aplicam si gata predictia. Nicholas Taleb ne spune sa ne bagam clopotul lui Gauss in cur fiindca rezultatul va fi la fel bun. Se pare ca Improbabilul nu a aflat ca trebuie sa faca ce spune clopotul lui Gauss! Taleb  sustine ca Lebedele Negre, improbabilul, actioneaza dupa o lege numai de ele stiuta. De ele si de Nicholas Taleb, evident!, ca daca n,  nu ar scrie el cartea. As fi scris-o eu, de exemplu. Si daca as fi scris-o eu, eu as fi ajuns sa fiu mamica boom-ului si doom-ului in lumea financiara si politica. Dar asa nu sunt eu mamica, este Nicolas Taleb taticul. Nicholas Taleb este grec ortodox nascut in Liban. In acel Liban care a fost patria convieturii vulpii cu gaina, respectiv paradisul multi-etnicitatii si al multi-culturalitatii. Asta pina intr-o zi. Cand o Lebaada Neagra a aparut si ea a fost insotita de bombardamente. Toata lumea a crezut ca va dura putin. Foarte putin. Motiv entru cei care locuiau in Libanul bombardat s-au mutat la hotel. Dar iata ca Lebada Neagra avea alte planuri. Ale ei. Si razboiul a tinut ani buni. Nicolas Taleb asta face, povesteste intamplari, din istoria veche, noua si contemporana, intamplari carora clopotul lui Gauss pe care nu l-ai bagat unde trebuie, a prezis anumite finalitati. V-ati dat seama pina acum ca Nicolas Taleb nu prea agreaza statisticienii. De fapt nu agreaza nimic din ce e previzibil. Fiindca nu crede in previzibil. Nu crede in reguli. Nu crede ca viata este o repetitie plicticoasa ci un foc de artificii de care trebuie sa stii sa te bucuri chiar daca te frige cateodata cu o boala grava. Asa cum a patit-o si Nasim. Si a invins-o in ciuda clopotului lui Gauss care ar fi spus ca nu…Ce recomanda el? Umor, relaxare, detasare si atentie. Recomanda aproape ca un calugar zen, sa fii martorul propriei tale vieti. pe mine ma amuza relatarile lui pline de “ura” la adresa oamenilor cu cravate, indiferent ca sunt oameni de afaceri, politicieni sau capete luminate ale lumii. Fiindca Nicolas Taleb se aseaza la masa cu mai marii planetei. Ba mai mult decat atat, face si misto de ei! O lectura minunata, amuzanta, intriganta, plina de informatii…si mult mai mult decat atat!

Ca un amuzament, pentru noi scriitorii, Taleb sustine ca un Best Seller este intotdeauna o Lebada Neagra. Pur si simplu, nu poti prezice care va fi cartea pe care publicul o va inghiti cu coperte cu tot. Si exemplul clasic, este evident, JK Rowling cu al ei HP, refuzat de “N” edituri inainte de  publicare…Asta ar trebui sa ne realxeze si pe noi autorii si pe editorii nostri.

6 Comments (+add yours?)

 1. virgil untila
  Jun 23, 2010 @ 12:24:51

  ce pot spune alceva decat ca textul e scris foarte bine, foarte usor, si ca e o dulceata de citit rapid, pe inernet (ceea ce se poate vedea). nu indraznesc sa felicit sa nu cumva sa stic imaginea dorita.
  virgil untila

  Reply

  • testoasadeserviciu
   Jun 23, 2010 @ 12:34:08

   Stimate domn Virgil Untila, eu va multumesc! ca ma ajutati sa-mi mai clatesc ochiul cu cate-o lucrare, cu cate-o instalatie, care ma scoate din goana comercialului in care sunt prinsa, contra cost existential.

   Reply

 2. paraschiv mugurel
  Dec 03, 2010 @ 11:02:46

  buna! am cautat sa cumpar cartea dar nu se mai gaseste nicaieri, nici in librariile online. Da-mi te rog o idee cum pot face rost de ea. Toate cele bune!

  Reply

  • testoasadeserviciu
   Dec 03, 2010 @ 11:06:00

   Da-mi un mail pe adresa ivonuta@yahoo.co.uk in care sa imi scrii adresa ta (domiciliul) si ti-o trimit eu cu plata ramburs. Sa imi spui pentru cine dau autograful, in caz ca doresti. Daca ajungi la una din librariile Carturesti o gasesti si acolo sau o poti comanda online de la Carturesti. Cum ti-e tie mai bine.

   Reply

 3. marius
  Dec 29, 2010 @ 17:07:36

  Salut,

  Tocmai ce am terminat de citit cartea, mi-a fost recomandata de un specialist in securitate nationala..din Romania:).Stiu, suna ciudat, dar omul era la curent cu lucrarea asta (suntem in siguranta..sau nu).

  Voiam sa te intreb daca mai ai cunostinte despre carti, articole, studii, cercetari care trateaza nu doar aceasta zona ci si problematicile atinse in carte prin intermediul referintelor la acele experimente.

  Daca ai vreo lista, sau chiar pdf-uri (sper sper sper :D) trimite-mi te rog un mail la marius.lefter@gmail.com sau da-mi un add la id-ul marius_crosssbone@yahoo.com

  Multumesc anticipat

  Reply

  • testoasadeserviciu
   Dec 30, 2010 @ 12:01:30

   Din pacate nu am o lista cu alte lecturi care trateaza aceasta tema. Pe mine m-a interesat cartea din perspectiva mistica, ca joc al neprevazutului dar banuiesc ca tu cauti o abordare mai stiintifica. Sau ma insel…

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: