HOCUS POCUS, Vonnegut cartea no 12


Nu stiu de ce azi nu am dispozitie de Hocus Pocus. N-am chef sa va povestesc cum pe un mal al unui lac era o universitate pentru copiii bogatanilor handicapati,  ai caror parinti nu-si puteau permite sa aiba progenituri fara o prostie certificata “Magna cum laudae” si atunci au infiintat o facultate foarte scumpa, evident! numai pentru copiii lor. Cu profesori foarte buni dar suficinet de abili si cu o viziune filozofica asupra lumii, viziune care sa le permita sa lucreze cu copii batuti in cap dar doldora de parale. Suna cunoscut? Suna contemporan? Suna romanesc? Doar ne suna apa in cap, ca sa bag o expresie neacademica dar potrivita cu IQ-ul unora din personajele din Hocus Pocus. Pe celalalt mal al lacului, ce sa vezi, o puscarie! Cum necum, Hocus Pocus lucrurile se amesteca. Hocus pocus detinutii demonstreaza ca sunt mai dornici sa ivete, chiar daca numai lucruri malefice, decat oraslele celor de bani gata, care odrasle, deloc ambitioase si doritoare sa le calce parintilor  pe urma, s-ar simti bine sa lincezeasca intr-o puscarie. Doar s-au nascut in puscaria unei vieti de lux.

Cartea este povestita de Eugene Debs Hartke, profesor la universitate, si este prezentata sub forma unei autobiografii menite sa umple asteptarea procesului ce-l va trimite evident pe celalalt mal, nu doar al lacului, ca deja facuse drumul,  ci al lumii. Este acuzat ca a avut un rol activ la revolta celor 10 000 de detinuti din inchisoarea de maxima securitate. Revolta s-a terminat cu un macel. Visul lui Eugen de a canta jazz s-a dus pe apa statului New York cu mult inainte de acea revolta. Cum ajungi din jurnalist aspirant si suflet de jazzman un profesor in asteptarea unei condamnri la moarte…Sa nu ne miram! Nici macar mirobolantul joc  de computer GRIOT nu ii daduse mai multe sanse bietului Eugene.

“Evident GRIOT se joaca spunindu-i computerului varsta,rasa, gradul de educatie, situatia curenta si daca esti consumator de medicamente si droguri. Nici macar nu este neaparat nevoie sa fie vorba despre o persoana reala.Computerul nu te intreaba daca persoana e reala sau nu. Lui nu-i pasa de nimic. Si, in primul rand i se rupe daca jugneste sau raneste in vreun fel.Introduci detalii despre o viata reala sau imaginara si el scuipa din el o poveste despre ce e cel mai probabil sa se intample cu acea persoana.(…) Conform datelor pe care i le furnizasem, aveam sa devin un alcoolic,care-si bate nevasta si-n cele din urma ramane singur, in vreun cartier rau famat”

Cat din viata noastra este pre-fabricat, pre-ambalt si pre-destinat, e greu de pre-zis. Vonnegut insa e mult prea inteligent si reuseste sa il surpinda pe GRIOT. Eu cred ca ideea asta cu programul i-a venit de la multii baieti pe care ii avea in custodie. Unii ai lui, unii ai surorii lui, mi se pare ca in total cinci (Allie Vonnegut-moarta de cancer la 41 al carei sot, deci cumnat al lui Vonnegut mare la cateva zile dupa ea intr-un accident produs de un pod care se surpa.) . Se pare ca si viata lui Vonnegut a fost plina de Hocus Pocus iar jocul GRIOT s-a intrecut pe sine insui in a-i oferi scenarii din ce in ce mai ciudate. Poate ca toate astea erau necesare ca el sa-si implineasca destinul de scriitor. Destin care continua cu fiecre noua lectura a lui. Oare cati oameni citesc acum, in exact acest moment Vonnegut? Cator din ei le-a prezis un GRIOT ca vor face asta? Si cati l-au descoprit datorita unui prieten sau a unui blog….

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

  1. Trackback: Articol în ziarul Libertatea: “În Asia, 80.000.000 de oameni vorbesc limba română”! | Editura Solif – Dr. Lucian Iosif Cueşdean

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: